Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 16 Lut, 2012
Sony NEX-5, Nikon J1, Canon G12, Nikon P7000
Autor Wiadomość
mg91 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   Sony NEX-5, Nikon J1, Canon G12, Nikon P7000

Jaką aparat kupić ?
Witam pisałem już na kilku forach ale nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi wiec zacznę od początku.
Posiadam canon ixus 850 is plusem tego aparatu jest to że jest mały, ale przy dużym nasłonecznieniu robi kiepskie fotki co odkryłem po zeszłorocznych wakacjach. Chyba że sam fotograf jest kiepski
Szukam dobrego aparatu właśnie na podróże, średnich lub małych rozmiarów. Zależało by mi na jak najlepszej jakości zdjęć w tym segmencie aparatów cyfrowych.
Propozycje jakie uzyskałem to:
Sony nex 5
Canon g12
Nikon Coolpix P7000
Nikon J1
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 16 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   

mg91 napisał/a:
Witam pisałem już na kilku forach ale nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi wiec zacznę od początku.
Skoro wiesz jaka odpowiedź Cię usatysfakcjonuje to .. po co pytasz? :)
mg91 napisał/a:
ale przy dużym nasłonecznieniu robi kiepskie fotki co odkryłem po zeszłorocznych wakacjach
Przy bardzo dużych kontrastach to i najlepsze aparaty kompaktowe sobie nie poradzą. Co więcej - nawet lustrzanki będą miały problem... Ale czy o kontrast chodzi? Możesz wkleić jakieś zdjęcie?
mg91 napisał/a:
Zależało by mi na jak najlepszej jakości zdjęć w tym segmencie aparatów cyfrowych.
Propozycje jakie uzyskałem to:
Najlepszą jakość z zaproponowanych da NEX5. Tyle, że to aparat z matrycą APS-C, więc jak założysz taki obiektyw 18-200 to się robi już mało kieszonkowy zestaw...

Twój Canonik obiektyw o ma ekwiwalencie ogniskowych 28-105mm.
Nex5 z 18-55 da ekwiwalent 27-82
G12: 28-140
P7000: 28-200
J1 z 10-30: 27-81

P.S.
Skąd te propozycje?

mg91 
Nowy

Pytam bo nie wiem co to jest matryca APS-C i która jest lepsza.
zdjęcia narzazie nie wkleję, ale dodam ze siostra robiła zdjęcia Canon PowerShot A710 IS i wyszły o wiele lepiej niż moje.

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2012 11:25 ]
Widzę ze rozpisałeś mi ogniskowe poszczególnych modeli.
Co się z tym wiąże ? im większa tym lepsza ? na to by wychodziło ze P7000: 28-200 będzie najlepszy. (nie wiem nie znam się dlatego tu piszę)

TomPL2 
Optyczny

Może tak: zakres ogniskowych wskazuje na zoom, wartość początkowa wskazuje, czy obiektyw zrobi zdjęcia szerokokątne (nie mylić z panoramą!).
Czy największy = najlepszy? Niekoniecznie, zależy na czym komu zależy :) Duży zoom to także większy i ciemniejszy obiektyw i przeważnie gorsze odwzorowanie rzeczywistości...

komor 
Moderator

mg91, regulamin mówi, żeby nie tytułować wątków w ten sposób „jaka cyfrówkę kupić ?” bo każde pytanie w tym dziale dotyczy dylematu „co kupić?”. Tak przy okazji, do złego działu wrzuciłeś swoje pytanie, przeniosłem.
Poczytaj trochę wątków w tym dziale, bo na większość pytań padła już odpowiedź przynajmniej raz. O różnicach między matrycami, rozmiarami itd. – też tu trochę znajdziesz.

Ponadto polecam słowniczek na stronie głównej Optycznych:
APS-C, głębia ostrości, mnożnik ogniskowej, ogniskowa, pole widzenia aparatu, wartość przysłony.
Do tego ładna wizualizacja tego, o co chodzi z tymi ogniskowymi: Nikon Lens Simulator.

mg91 
Nowy

Przepraszam za bałagan.
Przejrzałem słowniczek, oraz inne wątki, testy recenzje i już nie wiem czego chce.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mg91 napisał/a:
i już nie wiem czego chce.
Ale to coś nadal ze sprzętu fotograficznego? ;)

mg91 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Lut, 2012   

Już wiem czego chce :D Bezlusterkowca z matrycą APS-C, o małych rozmiarach i dobrych osiągach.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

mg91 napisał/a:
Już wiem czego chce Bezlusterkowca z matrycą APS-C, o małych rozmiarach i dobrych osiągach.

A z jakim obiektywem/-ami/ :?:

mg91 
Nowy

Sunders napisał/a:
mg91 napisał/a:
Już wiem czego chce Bezlusterkowca z matrycą APS-C, o małych rozmiarach i dobrych osiągach.

A z jakim obiektywem/-ami/ :?:

Jeden jakiś uniwersalny do wszystkiego, a drugi chciałbym do fotografowania krajobrazów.
przyznam się bez bicia że tematu obiektywów nie przerobiłem jeszcze.

Odpowiedz do tematu