Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012 Canon IXUS 300 HS - najlepszy kompakt do 900zł?
Witam wszystkich serdecznie
Od miesiąca, albo i nawet troszkę dłużej trapi mnie kwestia wyboru mojego pierwszego aparatu cyfrowego, a ponieważ kwota 900zł, (jaką maksymalnie jestem zdolny przeznaczyć na tę inwestycję) jest nie mała więc wybór musi być dobry tzw. na lata.
A więc skoro na lata oczekuję od aparatu dobrej jakości, aby był w miarę wytrzymały i poręczny.
Jak do tej pory moimi jedynymi aparatami oprócz analogowego "pstrykacza", były telefony k750i i c901 z trybami półautomatycznymi. Więc możliwość korzystania z manualnego czasu naświetlania czy korekcji EV nowy aparat powinien posiadać. Miłym dodatkiem byłaby regulacja manualnej głębi ostrości, ale to już niekoniecznie. Pełnego trybu manualnego nie potrzebuję, jedynie półautomatyczne i jak najlepiej działający automatyczny
Będę fotografował głównie krajobrazy, życie codzienne, osoby w domu, w plenerze, często też fotki w trakcie jazdy rowerem na przykład. Bardzo ogólne zastosowanie. Często nie będzie czasu na ustawienia, a więc b. dobry tryb automatyczny mile widziany. Dobrze też, aby włączał się dość szybko by złapać ulotne chwile. Lubię robić także filmiki.
Kolega po kilku dniach przeglądania aparatów polecił mi właśnie Canona IXUS 300HS, ponieważ posiada bardzo jasny obiektyw, mało MPX (oczywiście zaleta), matrycę CMOS itd.
Co do 900zł będzie najlepszym wyborem? Wiem, że wszystko jest lepsze od telefonu i powinno mnie zadowolić, ale chcę wybrać najtrafniej.
Alternatywy:
Samsung TL500
Samsung WB2000
Sony Cyber-shot DSC-HX5V
Sony Cyber-shot DSC-HX7V
Canon IXUS 1000 HS
Canon PowerShot SX230 HS
Canon PowerShot SX130 IS
Nikon Coolpix S9100
Nikon Coolpix S8000
Nikon Coolpix L120
Panasonic Lumix LX3
lub jeszcze coś innego??
Czy IXUS 300 HS z powyższej stawki będzie najlepszym wyborem? Szczerze powiem, że jego wygląd nie przekonuje mnie, że jest to coś porządnego, ale nie o wygląd, a o optykę tu chodzi.
Przepraszam za bardzo długi post, ale chciałem dobrze naświetlić sprawę.
Pozdrawiam
Czy IXUS 300 HS z powyższej stawki będzie najlepszym wyborem? Szczerze powiem, że jego wygląd nie przekonuje mnie, że jest to coś porządnego, ale nie o wygląd, a o optykę tu chodzi.
Jeśli chodzi o optykę, to z podanych przez Ciebie wolałbym Lumixa LX3.
Dobra, wczoraj wyszukałem tego Lumixa, ale dzisiaj nie mogę go nigdzie w sprzedaży znaleźć więc odpada śmiercią naturalną
Z reszty stawki co będzie najlepsze?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lut, 2012
Radzio1234 napisał/a:
Samsung WB2000
też kaput, sam bym go kupił, chyba
s tl500 to ex1-duży wątek jest tutaj lub na forum nikona i chyba będzie najlepszy, chyba...
EX1 ma pdobno dość kiepski tryb automatyczny, a poza tym dość ciekawy.. Nie wiem może i byłby dobry, choć zbyt profesionalny się wydaje Ale jeśli lepszy od 300HS to czemu by nie.
WB2000 miałem już kupić na allegro używanego, ale patrząc po zdjęciach jakie robi, zauważyłem, że ma bardzo blade, jakby sprane kolory..
A 300 HS chyba lepszy od sx220/230HS, bo chciałem je brać, ale to aparaty z dużym zoomem, więc mają o wiele mniejszą jasność (3.1 vs 2.0 )
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lut, 2012
Radzio1234 napisał/a:
EX1 ma pdobno dość kiepski tryb automatyczny, a poza tym dość ciekawy..
sam go wymieniłeś... jako tl500
wejdź tutaj, na dole zaznacz porównywarkę i wszystkie modele i porównaj z 300.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9