Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobór aparatu i obiektywu - packshot - specyficzne wymagania
Autor Wiadomość
mattematt 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Lut, 2012   Dobór aparatu i obiektywu - packshot - specyficzne wymagania

Witam, chciałbym poradzić się doświadczonych osób w zakresie doboru aparatu i obiektywu, niestety nikt z znajomych nie insteresuje się fotografiąm bądź nie ma odpowiedniej wiedzy - więc mam nadzieję, że pomożecie:)

Dla osoby która da cenne wskazówki i doradzi wysyłam zgrzewkę piwa na wskazany adres - wiem, że dzisiaj nie ma nic za darmo a mi zależy na poważnym podejściu do sprawy.

Po krótce opisze moje oczekiwania:
- pomoc w zakresie doboru aparatu (lustrzanka, kompak, bezlusterkowiec)
- pomoc w zakresie doboru obietkywu, obiektywów
- ew pomoc w zakresie wyposażenia studia
- pomoc w zakresie wyboru oprogramowania (chociaż domyślam się, że bedzie ono zależne od wybranego aparatu, nie mam tu na myśli PS ale oprogramowanie dotyczące obsługi aparatu)

cel: wyposażenie domowego studio do robienia zdjęć typu packsot
fotografowane przedmioty: paski do spodni, elementy skórzane, sprzączki, metalowe klamry, moda - praktycznie każdy rodzaj powierzchni, chropowata, gładka, odbijająca, świecąca, polerowana, matowa, foliowa, materiałowa.
przedmioty różne gabarytowo, bo o ile pasek czy portfel jest mały o tyle manekin ma 180cm wysokości.

moje doświadczenie: jest w sumie niewielkie, posiadam aparat panasonic lumix dmc fz 28
na chwilę obecną stół i namiot bezcieniowy, 4 statywy z oświetleniem ciągłym - nie pamiętam teraz łącznej mocy ale 2 zestawy po 3 małe żarówki, jeden zestaw na 4 zarówki i jeden na jedną dużą zarówkę. Jak to ważna informacja to uzupełnię opis o moce tych żarówek. Ale generalnie chciałbym zamienić to wszystko na cos innego. Do tej pory jakoś dawałem rade ale jakość mnie nie zadowala. Znam trochę podstaw PS, typu wycięcie obieku z tła, podbicie kontrastu, jasności, kolorów itp. ale wszystko na plikach jpg. Pomimo, że moj aparat robi też raw to nie umiem tego obsługiwać tj obrabiać.

co chciałbym mieć:
przede wszystkim odpowiedni aparat i obiektyw tak żeby nie przepłacac bezsensownie i nie pchać się w coś z czym sobie nie poradze albo w sprzęt który będzie na wyrost co do moich oczekiwan.

z własnego doświadczenia chciałbym aby; aparat byl podłączony do komputera, tak żeby można było na ekranie komputera zobaczyć efekt zdjęcia przed zrobieniem, po zrobieniu. Jest to dla mnie o tyle ważne, że teraz np. robię serie 50 zdjęć na lcd w aparacie wszystko wygląda ładnie a po przerzuceniu zdjęć do komputeraz okazuje się, że zdjęcia są albo za ciemne albo za jasne albo nieostre itd.. dlatego aby oszczędzać czas chciałbym miec po zrobieniu od razu podgląd na ekranie komputera. dlatego fajnie jak by aparat miał od razu potrzebne do tego typu operacji oprogramowanie, osprzęt, okablowanie itp.

jeżeli chodzi o oświetlenie to jest firma w Łodzi która zaproponowała mi możliwośc doboru oświetlenia na zasadzie, że zgłaszam sie ze swoim aparatem oraz przykładowym asortymentem i na miejscu dobieramy oświetlenie, tak więc raczej wszystko będzie przetestowane na miejscu i zakupione dopiero jak się sprawdzi, oczywiście wszelkie sugestie w tym zakresie są również mile widziane.

na stuio dysponuje pomieszczeniem o wymiarach 4 x 7.5 metra wysokość 2.4 metra
kolor ścian - piasek pustyni... niestety juz pomalowane a do niedawna ściany były jeszcze białe:) więc ciekawy jestem czy będe musial przemalować czy ew w miejscu pracy np. wokół stołu można rozstawić zasłony itp elementy.

budżet: na to pytanie ciężko mi odpowiedzieć, jeżeli warto dołożyć parę groszy i mieć dobry sprzęt to jestem za takim rozwiązaniem ale jeżeli nie ma takiej potrzeby to jak w każdej firmie koszty się liczą i nie będę wariował, półki co nie zakładam czy to ma być 2, 3, 5 tyś czy więcej.

i na koniec jeszcze jedna sprawa a mianowicie poza pracą, chciałbym wykorzystać też ten aparat i zrobić od czasu do czasu zdjęcia małemu dziecku (synkowi) więc żeby to był sprzęt do pracy ale żeby też było możliwość zrobić ładnych zdjęć dla własnego użytku skoro już się taki aparat posiada czy tez będzie posiadać:)

z góry dziękuje za wszelkie sugestie, porady - doceniam możliwości internetu, możliwości wymiany zdań i poglądów, nie chce się skupiać na rozstrzyganiu w tym wątku jaki system jest lepszy.. ja nie mam żadnego więc czy jeden czy drugi czy 3,4,5 to będzie dla mnie nowość. Doceniam też uczciwość i pomocnoć i tak jak pisałem na wstepie - pomimo że forum jest darmowe, to chętnie postawię browara za pomoc:)

wszystko opisałem słowami laika, jak coś trzeba wytłumaczyć, dopowiedzieć to proszę mnie śmiało poprawiać:))
pozdrawiam, Sławek

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Sro 22 Lut, 2012   

mattematt, po przeczytaniu Twojego wpisu moja propozycja to korpus amatorski, np.: Nikon D5100, Canon 600D, Pentax K-r lub coś w podobie pozostałych producentów (który konkretnie, to zależy od Twoich preferencji "ergonomicznych" - po prostu pójdź do sklepu i potrzymaj).
Większość, tych aparatów oferuje podobne możliwości w dosyć podobnych cenach. Do tego wziąłbym jakiś uniwersalny obiektyw do zdjęć większych przedmiotów (np. Nikkor 18-105, Canon 18-135, analogiczny Pentax, albo obiektywy producentów niezależnych - Sigma 17-70, Tamron 17-50) oraz krótki obiektyw makro do fotek drobnicy. Koniecznie kup też sobie statyw z wygodną i w miarę dokładną głowicą. Nie musi być jakiś wielce drogi, ważne, żeby był stabilny. Wężyk spustowy też warto mieć.
Jak chodzi o obsługę z poziomu komputera - chyba każdy producent oferuje taką możliwość. Kable z reguły są w zestawie sklepowym. Z praktyki znam tylko oprogramowanie Canona, które jest całkiem intuicyjne i pozwala w pełni kontrolować ekspozycję.
Cenowo to co zaproponowałem oscyluje w okolicach 5000 zł - 2500zł korpus, 1000 zł obiektyw uniwersalny, 1500 zł obiektyw makro. To są oczywiście orientacyjne kwoty, więc zapewne można dobrać coś tańszego, a wcale nie gorszego.
Tak na prawdę dobre fotki produktów można też porządnym kompaktem zrobić, więc może w tę stronę warto skierować zainteresowania. Skoro Twój pozwala na obróbkę RAW, to po prostu przełam niechęć i spróbuj tym się pobawić. Myślę, że przy dobrym oświetleniu można zrobić fotę na tyle porządną, że potem obróbka ograniczy się do minimalnych poprawek. Więc chyba na światło powinieneś bardziej zwrócić uwagę, ale tu ktoś bardziej kompetentny ode mnie się powinien wypowiedzieć ;)

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012   

Zerknij tutaj
https://picasaweb.google.com/118437012341723022522/CanonInneMozliwosci

mattematt 
Nowy

Dziękuje za pomoc, doczytam czy nikony tez mają możliwiść podpięcia pod komputer i ogladania obrazu z LV na ekranie monitora ale z pewnością taką funkcję posiadają więc zdam się raczej na zakup Nikona D5100 + do tego obiektyw, z obiektywem mam jeszcze problem ale też postaram się doczytać. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak masz Adobe Lightroom to on obsłuży lustrzanki Nikona.
Jest dedykowany program: Nikon Camera Control Pro 2, ale on trochę kosztuje.

Jest też kilka niezależnych programików dostępnych na sieci - ale nie polecę żadnego gdyż nie miałem sposobności z każdym z nich się dobrze zapoznać ;)

P.S.
Canon coś takiego dostarcza gratisowo do swoich lustrzanek.

mattematt 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Lut, 2012   

dzisiaj pomyślalem nad jeszcze jednym rozwiązaniem a mianowicie aby komuś kto się na tym zna i ma odpowiedni sprzęt oddać tą działkę w zamian za kasę - czyli po prostu zlecic wykonanie zdjęć, na zasadzie stałej współpracy. Jeżeli jest ktoś z Łodzi (ze względu na ilość i różnorodność towaru to dla mnie warunek konieczny) zainteresowany taką wspołpracą to proszę o kontakt

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 21:45 ]
nie potrzebuję fv więc może być to osoba bez DG, fajnie jak by to był ktoś kto jest pasjonatem i nie nudzą go tego typu zdjęcia i włoży w nie troche inwencji, doświadczenia, zaangażowania

Odpowiedz do tematu