Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pojawila sie jeszcze jedna opcja...
Chodzi tez o eosa 400d, ale nie z Tamronem, a z Canonem EF-S 17-85/IS USM. Jak wynika z opini ma swietna stabilizacje, szerszy zakres ogniskowych, dobry AF. Wiec moze bedzie to lepszy wybor od Tamrona ? Cenowo wychodzi podobnie.. Canon te 200zl mniej, ale nie jest to najwazniejsze.
Mam jeszcze takie ogolne pytanie.. Czesto w dyskusjach na temat aparatow Nikona i Canona pojawiaja sie sformuowania, ze kazda z tych "stajni" ma swoje wady, zalety, specyfikacje zdjec. Czy ktos moglby w wielkim skrocie wypunktowac z czego slynie Canon, a z czego Nikon jesli chodzi o wyglad zdjec?
tomi25, jak dla mnie Tamron, zdecydowanie. Canon 17-85 jest gorszy optycznie, ma i beznadziejne światło, a IS tego w pełni nie rekompensuje.
Co do porównania Nikon vs. Canon. To temat na wielotygodniowe dyskusje. Powiem tyle, że jak dla mnie, w starciu Nikona D80 z Canonem 400D wygrywa ten drugi. Nikon otrzymuje dyskwalifikację za szumy.
Oczywiście każdy powie Ci co innego i zaraz odezwą się głosy, że to nie jest najważniejsze. Cóż, dla mnie jest to bardzo ważny aspekt i on tu zadecydował.
Znalazlem jeszcze jedna mozliwosc... W tej cenie mam jeszcze eosa 30d (ok 2700zl) z kitem.
W tej sytuacji zyskuje chyba duzo lepsze body, ale trace na obiektywie. Planowalbym aby przez te pare miesiecy pobawic sie z kitem, poznac go, zlapac podstawy i wiecej, a na wakacje kupilbym cos lepszego, np. tego Tamrona albo cos innego.
I teraz sie zastanawiam czy lepiej zrobic tak czy odrazu 400d z Tamronem.. Tutaj prosilbym o porade, bo nie wiem jak duza jest przewaga 30d do 400.
Moze napisze do czego aparat bedzie sluzyl... Na pewno nie mam zamiaru poprzestac na robieniu zwyklych fotek z wakacji czy uroczystosci. Chcialbym wykorzystywac go bardziej artystycznie. Chcialbym fotografowac generalnie ludzi, potrtety tez, ale bardziej niepozowane sytuacje, emocje, ciekawie uchwyconych, rozne obiekty..
Krajobrazy rowniez choc moze w mniejszym stopniu - w wakacje np. jade do Skandynawii i juz ciesze sie na to co mozna tam "namalowac swiatlem" Architektura tez..
Wydaje mi sie, ze jesli wiem, ze w perspektywie kilku miesiecy, bede mial srodki na nowy obiektyw, to warto zainwestowac w body 30d i akurat poznac go przez ten czas na kicie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008
no tak tomi ale jak dobrze się wokół MM zakręcisz, to za 2800 40d będziesz miał
ale bądź co bądź - 20d już jest lepsze od 450tki, 30d bije ją na głowę a 40d to aparat na dłużej Warto na niego wysypać kaskę
A teraz refleksja - kiedyś 30d było w moich oczach aparatem dla burżuji, teraz zauważyłem, że 30d / 40d to sprzęt dla wszystkich niemalże - bardzo mi się podoba rozwój gospodarczy w Polsce
A czy moglbys napisac po krotce w czym 30d bije na glowe 400 i 450 ?
Bo jesli rzeczywiscie przewaga jest duza to byc moze rzeczywiscie zdecyduje sie na niego.
40d to juz chyba zbyt duzy wydatek dla mnie..
[ Dodano: Wto 25 Mar, 2008 ]
Coz bylem dzis w sklepie i musze powiedziec, ze zakochalem sie w 40D. Musze go miec
Pewnie opozni to zakup aparatu o 1-2 miesiace, ale to jak wyglada, jak sie go trzyma... Nie wspominajac juz o calym wnetrzu sprawia, ze chcialbym go bardzo miec.
witam pisałem wcześniej o wyborze niestety jeszcze nie zakupiłem
pojechałem po 450d najpierw nie było , później był już, a ja byłem zdecydowany ale sprzedawca mi odradził no i ta mała obudowa w stosunku do moich grubych palców
idą wakacje a problem dalej pozostał
więc proszę o poradę chyba już ostatni raz w tej kwestii szanownych forumowiczów
czy 400d samo body czy 450d samo body i jakie szkło
fotki plenerowe i troszkę w pomieszczeniu
a jak już to zakupie to pomęczę o lampę
Jakiego argumentu użył sprzedawca odradzając Ci 450D?
Fasol68 napisał/a:
czy 400d samo body czy 450d samo body i jakie szkło
450D jest droższy niż 400 D więc nie wiem dlaczego napisałeś że 400D samo body lub 450D body + obiektyw. Dlatego pytam bo przy takim dylemacie ludzie kierują się głównie finansami.
Oczywiście 450D to nowsza i lepsza konstrukcja! Ma kilka przydatnych funkcji, których 400D nie posiada. Jeśli nie bierzemy pod uwagę względów finansowych, to zdecydowanie 450D. Gabaryty obu są podobne, więc jeśli faktycznie masz grube palce to zarówno z jednym jak i z drugim bedzie ten sam problem niepewnego uchwytu! A może masz na myśli 40D?
[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 11:37 ]
Jeśli myślisz o 400D to faktycznie kita nie bież. W 450D poprawiono kita, ale to ciągle "kit"! Może zdecydujesz się na jakies inne lepsze szkło? Pomyśl nad Tamronem 17-50/2,8 na początek! Mam i chwalę sobie! Jeśli to więcej niż chcesz wydać, to wtedy zastanów się nad zestawem tańszym czyli 400D+Tamron! Lepiej zawsze mieć lepsze szkło z gorszym body, niż odwrotnie!
miałem na mysli 400d + szkło lub 450d+szkło
sprzedawca zniechęcił mnie ponieważ powiedział że to nowośc i na 10 sprzedanych już 4 wróciły bo nie ostrzą dobrze
więc nie wiem w dalszym ciągu
mam odłożona kwotę więc finansowo nie ma problemu ale zalezy mi na dobrym wyborze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10