Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Chciałbym się podpiąć do tematu z pytaniem o zamiennik do kita dla Canon 1100D.
Czy jest obiektyw optycznie nieco lepszy od 18-55 IS ?
Proponowałem córce na 18-kę system 4/3, ale nie chce........ma być lustrzanka Canon, albo Sony, bo koleżanki mają.
Chciałbym kupić Canona, bo korpus wydaje się najtańszy ze wszystkich oferowanych.Do tego lepszy zoom , niekoniecznie firmowy.
Córka chce mieć aparat, ale nie jest pasjonatką fotografii, zatem lepszy obiektyw całkowicie zaspokoił by wymagania posiadania czegoś lepszego.
Pomóżcie proszę.
ma być lustrzanka Canon, albo Sony, bo koleżanki mają.
Ehhh, Homo Consumentus
Czasami się zastanawiam, czy jak dorobię się własnej dzieciarni, to będe potrafił wytłumaczyć, że te wszystkie "marki", "ktoś coś ma" itp. to nic ciekawego i nie ma co uczestniczyć w owczym pędzie...
Czasami się zastanawiam, czy jak dorobię się własnej dzieciarni, to będe potrafił wytłumaczyć, że…
Zanim dojdziesz do marek Canon, Sony itd. to przejdziesz najpierw Hello Kitty i inne disneje, więc już będziesz miał spore doświadczenie…
Co do meritum. Qgiel, poczytaj wątek zalinkowany przez lotofaga, moim zdaniem możesz przyjrzeć się bliżej Canonowi 18-135 IS, albo Sigmie 17-70, w zależności od preferencji.
Czasami się zastanawiam, czy jak dorobię się własnej dzieciarni, to będe potrafił wytłumaczyć, że te wszystkie "marki", "ktoś coś ma" itp. to nic ciekawego i nie ma co uczestniczyć w owczym pędzie...[/quote]
Wątpię lotofag .
Wracamy do pisma obrazkowego i jak czegoś nie widać to tabula raza.
U mnie w domu jest i Smiena i Zorkij i Practika i Minolta . Do tego powiększalnik i cała infrastruktura.
Ale jak tylko chce cokolwiek zagaić o technice, w odpowiedzi na zapytanie, to tak, jakbym wypowiadał wojnę światową .
Teraz ma być szybko i bez ambarasu. Pyk -fotka - pyk - usb - pyk - facebook i finał.
Ma kasę, chce aparat, to będzie go miała. Ja sobie kupię za rok, za 35 -lecie........zaszaleję .
A co do tego Canona, to kupimy go jednak z obiektywem kitowym.Po krótkiej lekturze z adresu, który podałeś, sądzę że ten 18-55 IS wystarczy na początek.
Myślałem, że konieczność posiadania odnosiła się do marek
Wg mnie to tylko będzie miała problemy z lustrzanką przy takim podejściu - np. jedna koleżanka będzie ostra na zdjęciach, a druga już nie
Chciałbym na chwilę powrócić do tematu, jeśli pozwolicie.....
Zauważyłem że z Canonem 1100D bywa czasami obiektyw 18-55 III bez IS.
Taki komplet jest nieco tańszy. Czy różnica w cenie wynika tylko z braku stabilizacji w tym obiektywie ? Osobiście nie mam żadnych doświadczeń z taką stabilizacją , więc dla mnie jej brak, to żadna strata, ale może dla amatorki powinna być ?
Zakup zamierzam opóźnić do czerwca . W moim mieście mają się otworzyć dwie galerie i liczę na obniżki.
A ile wynosi to "nieco"? Jest to jakaś zauważalna różnica warta zastanowienia czy chodzi o parę złotych?
Co do samej stabilizacji to IMHO lepiej mieć niż nie mieć. Oczywiście ktoś powie, że w szkle o takich ogniskowych nie jest konieczna, itp. itd. etc. ale zawsze to możliwość utrzymania z reki nieco dłuższego czasu. Jeszcze inna sprawa czy zostanie to wykorzystane.
PS. Do czerwca to się jeszcze mogą ceny tak zmienić, że się nawet nie spodziewasz i to niekoniecznie spadną (vide niedawne kłopoty Nikona)
180 do 200 złotych, w tym momencie nie pamiętam precyzyjnie. 1100D z 18 - 55 II IS kosztuje 1949 zł. a ten drugi ok. 1750, ale pewien nie jestem teraz.
Co do cen, to obecne utrzymują się już dłuższu czas, a wzrosły w momencie, gdu Euro szczytowało - tak jakoś było 4,50 zł za euro, i twardo stoją............. chociaż aparaty na półkach też stoja . Zaglądam prawie codziennie to widzę.
Poczekam, bo córka nie nastaje na zakup. Ważne będą dla niej wakacje.
Szczerze mówiąc, to wątpię, czy tam kiedykolwiek coś innego będzie używane, niż tryb AUTO ? No ale lustrzanka ma być i tyle.
Dlatego interesuje mnie ten drugi obiektyw ? Gdzie można sprawdzić czy jego budowa podobna jest do 18 - 55 II IS ?
Nie ma sensu dopłacać 150 złotych do kitowego obiektywu. Optycznie te obiektywy są zbliżone. Fotografowałem dużo ef-s 18-55 II bez stabilizacji i był całkiem OK.
Lustrzanka to zawsze lustrzanka - czuć, że ma się coś w łapie. Poza tym stosunkowo duża muszla oczna, szybszy AF.... I wreszcie - większy rozmiar matrycy. I to powinno starczać, żeby móc chcieć skusić się na lustrzankę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10