Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W związku z tym, że w maju wybieram się do Chorwacji zaczynam powoli kompletować "foto-gadżety", które mogą się przydać na wycieczce.
Mam obiektywy z mocowaniem o średnicy 77 mm więc wiadomo, że to miłe miłe dla portfela nie jest :cry:
Oczywiście odpuszczam badziewia za 30-50 zł oraz wynalazki typu Akira, Massa, Digital coś tam czy inne gówno.
Przeglądałem aukcje filtrów głównie firmy Hoya, Marumi i mam mały dylemat bo rozbieżność cenowa jest znaczna.
Zastanawiam się czym to jest spowodowane bo opisy aukcji kończą się z reguły lakonicznym "kopiuj wklej" ze folderów reklamowych producenta.
Czym różnią się następujące filtry, że ich ceny wahają się pomiędzy 150-400 zł?
Borat, różnią się ilością/rodzajem zastosowanych powłok. Ja mogę polecić MARUMI DHG, ponieważ ma dodatkowo cienką oprawkę, która nie będzie winietowała przy bardzo szerokich kątach.
to przy okazji również zapytam - mam panasonica fz38 i jakiś czas temu czytałem trochę o filtrach polaryzacyjnych. Jednakże jestem wciąż amatorem i nie wyczuwam niuansów między wieloma szczegółowymi danymi technicznymi tych filtrów. Wiem jedno, że f.polaryzacyjne za 40 zł to można w (_!_) wsadzić. Jako, że mam bardzo ograniczony budżet i jak wspomniałem najwyższych umiejętności też nie posiadam to szukałem ekonomicznej wersji filtra i znalazłem "Marumi CPL 46mm" za 90 zł (http://www.stopfoto.pl/Marumi-CPL-46mm%284,8970,6429%29.aspx). Nie jest to ani DHG, ani Super DHG i tutaj moje pytanie - czy ten filtr jest ok? Czy tak jak w opisie na choćby firmowej stronie rzeczywiście zwiększa kontrast, usuwa refleksy świetlne z powierzchni i "wydobywa" chmury? Bo jeżeli jest to najsłabszy/najtańszy filtr firmy, który nie wiele daje, a prędzej coś psuje to jednak wolę zachować 90 zł w kieszeni bo to nie mało jak na mój budżet.
to przy okazji również zapytam - mam panasonica fz38 i jakiś czas temu czytałem trochę o filtrach polaryzacyjnych. Jednakże jestem wciąż amatorem i nie wyczuwam niuansów między wieloma szczegółowymi danymi technicznymi tych filtrów. Wiem jedno, że f.polaryzacyjne za 40 zł to można w (_!_) wsadzić.
Według mnie inwestowanie w aparat kompaktowy z dziwna średnicą gwintu filtra to nieporozumienie...
filtry Massa polaryzacyjne kołowe, które kosztuje ok. 50 zł są dla Ciebie w zupełności wystarczające a nawet za dobre... przy tym aparacie nie zauważysz różnicy nawet z najdroższym filtrem B+w...
pozdrawiam
Adam
Oczywiście odpuszczam badziewia za 30-50 zł oraz wynalazki typu Akira, Massa, Digital coś tam czy inne gówno.
Wymoderowano
Cena i napis na oprawce nie robi znaczenia, zdjęcia robi osoba a nie sprzęt. Filtr polaryzacyjny nie jest kosztowny w produkcji, znałbys jego prostotę i zasadę działania, to bys patrzał z innej, własciwej perspektywy, nie kierując sie napisem na oprawce.
Ja uzywam filtra za dwadzieścia parę złotych i polecam z czystym sumieniem.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 25 Lut, 2012, w całości zmieniany 2 razy
Nie, Mozer ja staram się tylko prostować pewne dewiacje, wynikajace z marketingowego przekonania że przepłacając ma się więcej i lepiej. Tu w grę wchodzi pewna wiedza w branży fotograficznej, a nie zasada "więcej płacę więcej mam"
krikus, polecanie innym tanich filtrów nie świadczy o wysokim poziomie znajomości tematyki sprzętowo-fotograficznej. Może zaczniesz również polecać ludziom stosowanie obiektywów "kitowych" zamiast eLek/stałek?
Zapoznaj się przynajmniej z wspomnianym wyżej testem filtrów, żeby poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie.
krikus, stary pojechałeś po bandzie
idąc takim tokiem myślenia to np.zamiast wydawać kilka stówek na filtr ND wysokiej gęstości,np 9-10EV stops,można kupić za 2zł szkła do maski spawalniczej
też uważam że to człowiek robi zdjęcia z pomocą aparatu,ale jak byle G wsadzisz przed obiektyw to na pewno nie pomoże Ci to w zrobieniu idanego zdjęcia
... jak kupowałem aparat to w ogóle nie myślałem, że kiedyś będę chciał kupić do niego filtr ale to nie ma znaczenia w tym momencie.
Wracając do pytania "Marumi CPL 46mm", 90zł - warto to wziąć w takiej cenie czy nie? Nie chcę pozbyć się niemal stówy na coś co okaże się w praniu bezużyteczne ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11