Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
200/2 L IS czy 300/2.8 II L [bokeh/GO]
Autor Wiadomość
janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 26 Lut, 2012   

tak dwa lata temu:24-70 i 70-200 dawała za mały bokeh i już mi nie była potrzebna. Cóż wróćmy do tematu. 1Dx + 200/2 czy 300

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

janqseven napisał/a:
24-70 i 70-200 dawała za mały bokeh

janqseven jak mierzysz bokeh :?:

komor 
Moderator

janqseven napisał/a:
200/2 czy 300

Do tak egzotycznych zastosowań wziąłbym 200/2. Ale do ślubów bym tego nie kupił. Tak w ogóle na obiektyw typu 200/2 zdecydowałbym się tylko mając komplet bardziej podstawowych i przydatnych szkieł.

lotofag 
Optyczny

Sunders napisał/a:
janqseven napisał/a:

Zapewne mamy tu przypadek fascynacji papierową GO w szczytowym okresie.
Może nawet model, poza czubkiem rzęsy, musi być lekko rozbebłany ;)

janqseven 
Entuzjasta

Zauważmy że 70-200 2.8 na 200mm f/2.8 GO jest szersza niż model przy fotografowaniu całej postaci z lekkim zapasem przestrzeni-to mój styl. Wniosek: Wystarczy 200 f/2.0 lub 300/2.8

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 18:15 ]
Sunders napisał/a:
janqseven napisał/a:

Oceniam takim urządzeniem w głowie co mi ocenia estetykę. Ogólnie to ładne kółeczka w tle mają być, a im większe tym lepsze :P

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 18:18 ]
...i jeszcze żeby tło się za bardzo nie przybliżało do modela (powiększało za nim) jak to robi 400/2.8L

muzyk 

Wysłany: Pon 27 Lut, 2012   

komor napisał/a:
Tak w ogóle na obiektyw typu 200/2 zdecydowałbym się tylko mając komplet bardziej podstawowych i przydatnych szkieł.

Zgadza się. To tak jak w muzyce - ludziki łapią się z niszowe kawałki, a podstawowy repertuar leży.
janqseven napisał/a:
Cóż wróćmy do tematu. 1Dx + 200/2 czy 300

Weź jeden i drugi obiektyw i sam sprawdź oba parametry i po krzyku.

[ Dodano: Pon 27 Lut, 2012 11:55 ]
janqseven napisał/a:
ładne czyli bardzo intensywne rozmycie

To sobie załóż na któryś z tych aparatów średnioformatowego Sonnara 180 2.8 i spróbuj na 2.8 zrobić odpowiednio "bokehową" fotkę, to zobaczysz co to jest ładny bokeh.

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 27 Lut, 2012   

Ja potrzebuje sprzętu małoobrazkowego! Z wielopunktowym i szybkim AF. Zastanawiam się między 200 a 300, pod względem bokeh! :roll:

muzyk 

Wysłany: Wto 28 Lut, 2012   

janqseven napisał/a:
Ja potrzebuje sprzętu małoobrazkowego!

A ja nawet tą armatę na apsc używam, a małoobrazkowym to kliszaku.

Tylko proponuję, żebyś zobaczył siłę bokehu z tego słoika. Nic więcej.
Tu nie potrzeba aefu czy innych wynalazków, tylko 2.8 i pstryk.

Wówczas jak kupisz któryś z tych iluśtysiąc ojrowych słoików, będziesz miał porównanie do legendy.

Obyś tylko nie stwierdził, że stary zeiss ma mocniejszy bokeh :wink:

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Lut, 2012   

tak sobie poczytalem i zastanawiam sie "o co gosciowi chodzi?"

na przyklad ten jeden post:
janqseven napisał/a:
Śluby w jakości Premium. Bez kompromisów. Poziom najwyższy w lustrzankach 35mm. Tak chcę i chce pomocy u Was. Bo wy się znacie a ja średnio :)

mam wrazenie, ze to jakies jaja a kierujacy sie dobra wola koledzy chcac pomoc daja sie wciagnac w dziwna gre... ;-)

no, chyba ze janqseven jestes na etapie kiedy uwazasz, ze lepszy sprzet robi lepsze zdjecia... bylem tam, kupilem lepszy sprzet i... nie majac juz "ograniczen sprzetowych" zrozumialem, ze czynnik ktory sprawia, ze nie robie fot w jakosci Premium jest nie przed a za matryca ;-)

wracajac do obiektywow, to jak juz musi byc ktorys z powyzszych do slubow to chyba raczej 200 bo krotszy i niekoniecznie jestem przekonany do pelnej dziury: czasem ludzie chca rozpoznac po latach gdzie fotka byla robiona ;-)

Odpowiedz do tematu