Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fujinon 10x50 FMTR-SX2 czy Vortex 10x42 (ew. 10x50) Viper HD
Autor Wiadomość
panku 
Nowy
panku

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012   Fujinon 10x50 FMTR-SX2 czy Vortex 10x42 (ew. 10x50) Viper HD

Witam wszystkich. Nie będę ściemniał, potrzebuję pomocy w wyborze lornetki.
Zacznę od tego, że w swoim życiu podczas obserwacji (w dzień jak i w nocy) w terenie miałem jedynie ruskie lornetki.
Wiek - 30 lat
Wada wzroku - astygmatyzm w lewym oku, patrząc przez lornetkę odbieram obraz jedynie prawym sprawniejszym okiem, prawe oko zdominowało lewe. Zrezygnowałem z mono-okularu ze względu na stabilność jaką daje lornetka.
Cel - obserwacja dzienna wszystkiego co się rusza w lesie na polu i na wodzie. Obserwacja nocna opisanych już obiektów, czasami zerknę na gwiazdy i na księżyc.
Mam problem i to spory, przeczytałem wszystko co mogłem i na początku napaliłem się na Fujinon 10 x50 FMTR-SX2 i jest to naprawdę max. kwota jaką mogę przeznaczyć na lornetkę. Jednak po obejrzeniu Vortexa 10x50 Viper HD, dotarło do mnie, że taką lornetkę mógłbym zabrać na grzyby, ryby a nawet na rower (poręczna i lekka). Idąc dalej tym tropem pomyślałem o Vortexie 10x 42 Viper HD (ewentualnie Olympus 10 x42 EXWP I).
Pierwsze pytanie do wtajemniczonych, czy lornetka 10x42 będzie nadawała się do obserwacji nocnych (sarny, dziki, łosie itp.), jeśli tak to czy różnica między 10x50 będzie mocno odczuwalna. Drugie pytanie dotyczy głębi ostrości w Fujinonie, czy taka lornetka będzie równie dobrze ostrzyła jak Vortexy. Trzecie pytanie, Vortex 10x42 wypada dobrze w teście, czy mogę w związku z tym myśleć, że Vortex 10x50 Viper HD jest równie dobry, w końcu to jedna seria.
Podsumowując, mam do wyboru cztery lornetki, chyba, że ktoś dorzuci coś od siebie.
Liczę na Waszą pomoc.[/b]

Reklama

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012   

Z monokularu zrezygnowałeś po własnych testach czy "wirtualnie" :) ?
Sam mam i uzywam i lornetki i mono naprzemian, co pod ręką. różnic w stabilności nie odczuwam. Często mono wręcz łatwiej mi przyblokować.
Jeśli uważasz, że patrzysz w praktyce tylko prawym okiem - znaczy atutów lornetki (3D i lepsze dostrzeganie szczegółów) możesz nie wykorzystać - rozważ może jakiś wyższej klasy monokular min. 8/10x42. Przekonasz się o ileż poręczniejszy od lornetki.
W założonym budżecie zmieścisz jeszcze teleadapter i będziesz miał opcjonalne minilunetkę 20-25x. I to wszystko klasy prima sort ;)

Dawid1984 
Entuzjasta

jaqb napisał/a:
Przekonasz się o ileż poręczniejszy od lornetki ;)
Nie sadze, zdecydowanie wygodniejsza jest obserwacja przez lornetkę.W dodatku mniej męczy.
panku A może dwie lornetki dzienna plus nocna np:
Vixen New Foresta HR 8x32 WP i coś typu 10x56(ewentualnie 8x56)
A jak jedna do wszystkiego i na ptaki itp Vortex 10x 42 Viper HD

jaqb 
Rozmowny

Dawid1984 napisał/a:
jaqb napisał/a:
Przekonasz się o ileż poręczniejszy od lornetki ;)
Nie sadze, zdecydowanie wygodniejsza jest obserwacja przez lornetkę.W dodatku mniej męczy.

To już chyba sprawa indywidualna. Ja w każdym razie nie potwierdzam używając obu, a lornetki docenianiając głównie za 3D :)

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Vortex HD to raczej b. dobry wybor. Pisze raczej, bo go nie mialem w rekach. To HD nie jest nawet takie kluczowe w nocnych obserwacjach. Nie mam nawet kandydatow na cos lepszego za ta cene... Moim zdaniem 10x42 to sa bardzo rozsadne parametry nawet zmierzchowe, choc moze nie typowo nocne, poza tym pole znacznie lepsze niz 8x42. Taki np. Nikon SE 10x42... Jesli chodzi o parametry na lornetke nocna, to nasuwa mi się 8x42. Zrenica wyjsciowa nawet wieksza niz w Fujinonie 10x50 (5,25 zamiast 5,0) wiec bedzie zdziebko jasniejsza, a lornetka znacznie mniejsza, typowo leśna.
Ciekawe i tansza opcje to: dachowe Delta Optical Titanium 8x56 ROH, typowa lornetka do obserwacji zwierzyny w nocy, niby duza a wciaz dosc kompaktowa oraz Vixen New Foresta, tu sa wszelkie mozliwe parametry dostepne. Olympus 10x42 EXWP tez jest chyba wciaz najlepsza lornetke za swoja cene, tyle, ze tu akurat 8x42 ma skandalicznie male pole widzenia.

W zasadzie z kazdej tu wymienionej bym sie bardzo cieszyl, parametry Ty juz musisz wybrac.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Czw 23 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

panku 
Nowy
panku

panku A może dwie lornetki dzienna plus nocna np:

Odpada, nie będę się wciągał w kolejną chorobę. :mrgreen:

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 24 Lut, 2012   

panku napisał/a:
Odpada, nie będę się wciągał w kolejną chorobę. :mrgreen:
Ale to przyjemna choroba :mrgreen:
Jak jedna lornetka to brał bym :Vortex 10x 42 Viper HD

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Tylko NIE Fujinion do tego co chcesz robic. Waży kilo czterdzieści nie ma centralnego ogniskowania. To świetna lornetka, doskonała optyka, bardzo dobre wykonanie. To absolutnie nie jest uniwersalna lornetka. Moim zdaniem nie dla Ciebie. Zapomnij. Kup Vortexa.

I przy okazji - małe votum separatum w.s. Olympusa EXWP. Moim zdaniem to nigdy nie była aż tak dobra lornetka jak ją tu malowano.

panku 
Nowy
panku

Chyba kupię Fujinona 10x50 FMTR-SX2 i Vortexa 10x42 Viper HD a później odeślę jedną z powrotem do sklepu.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sob 25 Lut, 2012   

Potrzebujesz lornetki dzienno-nocnej do oglądania wszystkiego.
Lepszy będzie moim zdaniem Vortex.
Fujinon bardzo dobry na ambonę, do samochodu itp. Do noszenia na szyi na grzybach, to już gorzej.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

dzienno-nocna,więc uniwersalna,jeżeli nie 10x50 to może 8x42?

panku 
Nowy
panku

W poniedziałek prawdopodobnie zmacam fujinona, wtedy rozważę czy jego gabaryty są warte tak zachwalanej optyki.
A może ktoś z Was miał do czynienia z Vortexem 10x50 Viper HD (np. obserwacje nocne) - biorę go też pod uwagę.

Dawid1984 
Entuzjasta

panku,
RB napisał/a:
Waży kilo czterdzieści nie ma centralnego ogniskowania. To świetna lornetka, doskonała optyka, bardzo dobre wykonanie. To absolutnie nie jest uniwersalna lornetka.
Święte słowa, zdecydowanie Vortex 10x42 ewentualnie jak zależy Ci na większej źrenicy 8x42 .

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 26 Lut, 2012   

Brak centralnego ogniskowania w Fujinonie to duża wada przy obserwacjach twego typu. Patrząc na ptaka oddalonego 5m a potem na punkt, np. 30m trzeba ostrzyć (kręcić) na okularach. Przy wadze 1,4kg nie musi to być miłe i łatwe.
Stawiam na Vortexa.

panku 
Nowy
panku

Wysłany: Wto 28 Lut, 2012   

Stało się, wybaczcie, spojrzałem przez fuji (FMTR-SX2 10x50) i waga przestała mieć znaczenie.
Pierwsze wrażenia są następujące:
- rewelacyjna podczas nocnych obserwacji w lesie, nadmieniam że leżał śnieg,
- wyraźne 3D, po prostu aż się gęba cieszy,
- do odległości ok 100m drzewa iglaste są widoczne jako płaski obiekt, po wyregulowaniu ostrości nadal płaskie obiekty,
- guma trochę śmierdzi, ale nie chińszczyzną.
Jak poużywam dłużej to opiszę na forum swoje mało znaczące wywody.
Dziękuję wszystkim za pomoc i za rady.

Odpowiedz do tematu