Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ewentualnie gdybyś mógł mi doradzić obiektyw, który jest nie drogi a robi dobre i jasne fotki z mocowanie A. Niestety na tej stronce nie ma lamp w chwili obecnej a z drugiej strony nie wiadomo kiedy sie coś pojawi, gdyż jest to dobry sprzęt a więc nie szybko się może pojawić.
Ja też zanim kupiłem 58 to trochę czekałem, ale było warto
Jeśli chcesz jasny zoom zamiast kitowego, to moim zdaniem najlepiej Tamron 17-50mm 2.8, a jeśli coś jaśniejszego to stałoogniskowe Minolta 50mm 1.7 - najtaniej, ale lepiej dołożyć do Sony 50mm 1.8 lub 35mm 1.8. Poszukaj tutaj: Pomagamy w wyborze obiektywu
Linda, a ja podpowiem jeszcze inną wersję Też kupiłam nową HVL-43 za 900PLN-ów i nieco później - do zabawy, do kompletu YongNuo YN-560 (lp-58). Tak już można się trochę pobawić. Na nową HVL-58 nie miałam wtedy finansów, a po drugie - HVL-43 jest sporo lżejsza i mniejsza od 58, co jak dla mnie nie jest bez znaczenia, jeśli potrzebuję lampy na aparacie do jakichś familijnych zastosowań. Tyle, że YongNuo jest manualna.
Co do obiektywów, to tak jak Maciek prawi. Jak trafisz trafisz na dobrą minoltę 50/1.7, to mz warto - sama mam i na Sonego 1.8 nie zamienię
Tamron - też całkiem fajne szkiełko.
Też kupiłam nową HVL-43 za 900PLN-ów i nieco później - do zabawy, do kompletu YongNuo YN-560
Ale przecież te lampy nie współpracują, dwóch na raz bez wyzwalaczy zdalnie nie odpalisz
kasiakaaz napisał/a:
minoltę 50/1.7, to mz warto - sama mam i na Sonego 1.8 nie zamienię
A ja bym zamienił, bo Sony trochę lepszy optycznie (moja minolta jak większość - delikatnie mydli na 1.7) i z uwagi na wbudowany silnik mógłbym na LV po kontraście ostrzyć wybierając punkt w dowolnym miejscu kadru, oj przydało by się do portretów
Ale przecież te lampy nie współpracują, dwóch na raz bez wyzwalaczy zdalnie nie odpalisz
YN-560 ma fotocelę, także w trybie odpalania na drugi błysk. Więc lampa TTL Sony może odpalić YN zarówno w trybie TTL jak i z manualnym ustawieniem mocy lampy głównej. Chyba, że w systemie Sony kryją się jakieś niuanse o których nie wiem.
YN-560 ma fotocelę, także w trybie odpalania na drugi błysk.
Wiem o tym
komor napisał/a:
Więc lampa TTL Sony może odpalić YN zarówno w trybie TTL jak i z manualnym ustawieniem mocy lampy głównej.
Tak, jeśli lampa Sony będzie podpięta do korpusu, a chodziło mi o zdalne odpalenie dwóch lamp na raz za pomocą wbudowanej.
komor napisał/a:
Chyba, że w systemie Sony kryją się jakieś niuanse o których nie wiem.
W trybie WL (a tylko tak zdalnie odpalisz lampę Sony) jest kilka przedbłysków i to zależnie też od czasu jaki ustawimy, więc mogą być komplikacje: Flash Timing Diagrams
Choć wiem że niektóre lampy traktują kilka bardzo "zagęszczonych" przedbłysków jako jeden. Np. mój T(f)umax nie ma fotoceli na drugi błysk, a serię przedbłysków traktuje jako osobne sygnały do odpalenia i przy WL zmienia się w stroboskop
Może kasiakaaz napisze czy da się obie równocześnie wyzwolić zdalnie?
Dzięki za wypowiedzi w tym temacie. Natomiast kolejną rzeczą którą zaprzątam sobie głowę jest to czy kurierem czy w sklepie ? gdyż do sklepu mam 50 km. Lustro kupowałem w sklepie i mogłem sobie zobaczyć czy jest ok.. Jeżeli używacie lamp jakie stosujecie bateryjki? chodzi mi po głowie akumulatorki Sony 2500Ah, ale może jest coś lepszego.
[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 18:44 ]
Jak wygląda sprawa z obiektywami 50mm i 35 w sytuacji robienia fotek w nocy. Gdyż zdarzają się sytuacje w pracy że trzeba pstryknąć nocą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11