Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Upierać się na dachówkę nie upieram ale wymóg to waga i gabaryty.
Co do innych lornetek to nie schodziłbym poniżej 45-50 bo jednak wszystko poniżej nie sprawdzi się na nocnych łowach.
Nie decydować się na dachówkę... hmm. Wiem że porro są lepsze ale nic ciekawego dla siebie nie mogłem znaleźć (coś co zostało dobrze przez użytkowników odebrane).
Lekce sobie ważąc wszelkie uwagi o źrenicy oka dostaniesz lornetkę:
- lekką jak dachówka (750g),
- japońską! nie chińską,
- jak to siódemka z dziką głębią ostrości (nie kręcisz kółkiem po nocy),
- przestrzennym obrazem,
- składną - sama idzie do oczu (mysliwy zrozumie:),
- ładną do tego IMHO
I tak to po raz kolejny dałem publicznie wyraz przekonaniu, że źrenica źrenicą a i tak nie masz lornetki nad 7x50
Sam taką lubię najbardziej i łapię jako pierwszą do lasu, na gwiazdy, po nocy i w dzień!
Stara Foresta 7x50 ma pole tylko 6.6 stopni - to już niestety dziurka od klucza, bo pole okularów 46 stopni na takie miano zasługuje. Nowa Foresta 7x50 zbiera bardzo dobre opinie, choć 7,1 stopnia pola też nie imponuje. CZJ 7x50 odradzam.
Wysłany: Wto 28 Lut, 2012
Wybierz zgodnie ze swoim przekonaniem. Ja nie twierdzę, że róznica między porro a "dachem" jest jakaś ogromna. Podoba mi się obraz z tych droższych "dachówek" a często trudno znaleźć aż tak dobry odpowiednik porro. 7x50 są także ok pod warunkiem, że trafimy na model o rozsądnym polu a z tym jest ciężkawo. Nie znoszę obrazu z tych co mają pole 6,4 st. Twój pierwszy wybór (DO/Vixen) wcale nie był zły. DO nieco lepsza optyka a Vixen - firma nieco bardziej budzi zaufanie (IMO).
No to jednak wybór padnie na Deltę, choć obaw jest co nie miara i tak jak pisze kivirovi brany do ręki dany egzemplarz jest zawsze niespodzianką. Co do źrenicy to niestety ale muszę się z wami zgodzić i na całe szczęście w przypadku 8x56 co najwyżej nie wykorzystam całej jej właściwości (w porównaniu z 8x40).
Jest jeszcze jeden bardzo ważny szczegół o którym zapomniałem a jest zbawienny dla tych co korzystają w nocy ze sprzętu tj. brak notorycznego "ostrzenia", ustawiam raz i na całe wyjście mam ustawienia szkieł z głowy. Ale czy tak będzie w przypadku DOT 8x56 DOH?? Jedna wielka niewiadoma.
Inne sprzęty wymienione przez Arek owszem są ale "co to jest" to jeszcze większa niewiadoma (oprócz klasyki) a zapewne warto wybierać z pośród tych które mają opinię i są co najmniej godne uwagi
Oj 42 to już chyba jest za ciemna za mało światła łapie.
Także kivirovi raczej mnie nie przekonasz, chyba że znów się mylę i zda egzamin taki parametr w ciemności przy księżycu na łowach (choć wątpię bo to 1 cm światła więcej w obiektywie).
Zaczepil mnie kiedys facet na lotnisku i sie szybko okazalo, ze jest mysliwym. Jak mu powiedzialem, ze mam nikona nie zrobilo to na nim wrazenia, ale jak sie dowiedzial, ze 8x32 to sie skrzywil i mowi, ze 32 to malo. On mial Leitz 7x42 (od 30 lat). To jest zblizona zrenica (6mm) jak 8x50... Wiec swiatla na pewno wystarczy, pytanie czy ci 7x wystarczy. Za to 7x powinna wymagac mniej krecenia. No i przy 42mm bedzie mala. Problem, ze nie ma takiej lornetki za ta cene.
Minox BD, Vixen Apex pro sa najtansze, a i tak powyzej limitu i chyba jednak nie warte zakupu.
Vixen Apex Pro śmiało mogę polecić choć miałem brytyjską wersje Avian 8x42. Lornetka warta swoich pieniędzy nowa czy używana ( kilka lat użytkowania i prawie brak śladów zużycia, Japończycy nie oszczędzali na materiałach). Ale ja ją używałem tylko o zmroku do ptaszydeł a nie w całkowitej ciemności. Sprzedana niedawno za około 650 PLN
Oj, 42 na noc na polowanie??
No chyba nie mówicie poważne.
Nigdy nikogo z myśliwych nie widziałem na polowaniu nocą z 42. Minimum co widywałem to 50 i raz jeden jedyny jakąś ruską 45.
Sam mam w posiadaniu Tento 10x50, Hawke Black Watch 7x50, DO silver 10x50, i na dzień Vortex Viper 10x42. Nigdy nie pomyślałbym nad czymś poniżej 50 dlatego zachciało mi się 8x56.
Oj ładna kolekcja, tylko czemu pytasz jak sam żeś spec lornetkowy .
Powiedz tedy czy w nocy widzisz lepiej przez 7x50 niż przez 10x50? i czy jest dużo ciemniej w Vorteksie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9