Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie obiektywy do Canon 60D
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sro 29 Lut, 2012   

suso, a nie wrzuciłbyś jakichś sampli na f/1.8-f/2? :) Szukam jakiegoś obiektywu o podobnej ogniskowej.

Reklama

suso 
Bywalec
suso

na szybko zdjęcia zmniejszone i trochę podostrzone . Żeby znaleźć oryginalne pliki to muszę je gdzieś odnależć na zewnętrznych dyskach które jeszcze pożyczyłem koledze :)

IMG_5155.JPG
1
Plik ściągnięto 3727 raz(y) 216,51 KB

IMG_5524.JPG
2
Plik ściągnięto 3716 raz(y) 177,61 KB

IMG_4982.JPG
3
Plik ściągnięto 3705 raz(y) 258,85 KB

IMG_4973.JPG
4
Plik ściągnięto 3719 raz(y) 192,09 KB

IMG_5472.JPG
5
Plik ściągnięto 3712 raz(y) 158,22 KB

mozer 
bo Pentax

suso, dzięki, ale z tego nie za wiele wynika - chodziło mi o jakieś cropy 1:1 bez wyostrzania :)

suso 
Bywalec
suso

rozumiem jutro postaram się je odnależć i pokazać.

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Mar, 2012   

mozer, https://picasaweb.google.com/100577646233300265230/Ef28mm?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKCf7OXOsK2z_QE&feat=directlink

dosyć dawno robione, jeszcze 450D, ale coś tam chyba widać. ;)

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 04 Mar, 2012   

ophiuchus, gdzieś mi się zagubił ten wątek - dzięki za fotki. :) Ciekawe jak się mają do egzemplarza tutaj testowanego. Środek na 1.8 wygląda dość używalnie, ale jak jest na brzegu?

ophiuchus 
Optyczny

Na brzegu jest mniej używalnie, ale dla moich potrzeb wystarczająco. Natomiast mój egzemplarz cierpi na dosyć znaczną aberrację chromatyczną, i to bez względu na wartość przysłony. Łatwo to skorygować w DPP, więc nie przeszkadza mi to szczególnie, ale nie da się ukryć, że wada istnieje. Do tego z tego co pamiętam, w teście Arkowi wyszło, że z aberracją obiektyw radzi sobie w miarę przyzwoicie. Zatem nasuwa się myśl, że różnie to jest z kontrolą jakości. Swoją sztukę kupiłem na znanym portalu aukcyjnym ;) u człowieka polecanego tu na forum niejednokrotnie. Nawet nie rozmyślałem o ewentualnym zwrocie czy zamianie na inny egzemplarz. Zakupu nie żałuję :mrgreen:
Tak mniej więcej wygląda lewy górny róg zdjęcia przy F11.

IMG_3875.JPG
Plik ściągnięto 3723 raz(y) 162,14 KB

mozer 
bo Pentax

O kurcze! F/11??? Na takiej przysłonie takie mydło w rogu cropa? Nie wygląda to ciekawie...

Tak w ogóle to przepraszam za offtop - może jakiś admin przeniesie do wątku o 28 1.8...

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

mozer, nie no, aż tak okropnie mi się wydaje nie jest. Powyższy krop jest z fragmentu zdjęcia, który był nierównoległy do matrycy i w dodatku nie miał być tematem zdjęcia, więc mimo mocno domkniętej przysłony nie planowałem żeby był ostro ;) Jak chcesz to mogę na priv wysłać Ci RAW z tej i kilku innych fotek, to sobie sam ocenisz :D

mozer 
bo Pentax

ophiuchus, to co straszysz ;) No RAWa chętnie bym obejrzał, ale nie lepiej żebyś gdzieś wstawił, to i inni by skorzystali? Tylko pokaż coś z ostrym rogiem ;)

Usjwo 
Optyczny

mozer napisał/a:
Tylko pokaż coś z ostrym rogiem ;)

To nie badzie latwo, 28 f1.8 rogi ma bardzo slabe :sad:

mozer 
bo Pentax

Usjwo, miałem na myśli sytuację, gdzie ostrość jest ustawiona na róg. :)

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012   

mozer, zmobilizowałem się i strzeliłem kilka gniotów ;) Nie chciało mi się statywu rozkładać, ale pi razy oko widać wady dwudziestkiósemki ;) Na zielonym budynku ostrość ustawiałem przez wizjer, środkowym punktem, na fotkach z lampą używałem LV i ostrość łapałem w lewym górnym rogu właśnie na lampie. Zresztą, jeśli używasz DPP, to tam można podejrzeć gdzie i jak ustawiała się ostrość ;) Jakby z linkiem coś było nie halo, to krzycz :D

Link

Edyta mówi, że się linka źle wyświetla, więc poprawiłem ;)
Druga edyta, mówi, że co za cholera :/ link należy skopiować w całości, żeby prawidłowo wyświetlić zawartość folderu.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 18 Mar, 2012, w całości zmieniany 4 razy  

komor 
Moderator

Wykrzyknik nie jest prawidłowo parsowany jako element adresu URL, nawet normalne użycie BBtagu URL nie pomogło. :???: Po zamianie ! na %21 adres jest już prawidłowo parsowany, przynajmniej w tagu URL.

ophiuchus 
Optyczny

O, właśnie, jakie to oczywiste :D chyba muszę przypomnieć sobie co nieco o hajpertekst ;)

Odpowiedz do tematu