Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka do 400 zł
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 01 Mar, 2012   

Nieuzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia? To takie strojenie swojego subiektywnego odczucia w pseudoobiektywne ciuszki :-) Niestety, abyś to wiedziała musiałabys znac 'czas połowicznego rozpadu" produktu :mrgreen: A to wymaga dość potężnej statystyki :cry:

Jeśli Ty kupiłaś Nikona VII w cenie Voyagera to się ciesz :-) ale to nie jest wątek o dzielnej Mu-Lan co okpiła cała chińska armie tylko o tym co ktośtamktostam ma kupić.
Normalnie Voyager jest znacznie tańszy, i to do tej ceny się nalezy odnosić :-)

A poziom minimum zależy od konkretnej osoby, wiec cóż... najtrudniej doradzac optykę z tej pólki, bo trudno wyczuc czego pytający oczekuje. Jeśli jakiejś lornetki, to naprawdę, i Nikony VII i optyka DO spełnia kryterium nie męczenia wzroku, mozliwości wyostrzenia i jakiejś tam korekcji dioptrii. Przy okazji jest to optyka w miartę popularna, dostępna, łatwa do kupienia. I wszystko. A reszta... cóż, zeiss to nie jest.

A alternatywy zaproponowaem. Czyz naprawde musze wypisać z odpowiednim nabozeństwem wszystki literki z oznaczenia siakiegoś tam modelu? Litości...

Reklama

jaqb 
Rozmowny

madibar, nie mylę się; piszę o sprzęcie który mam lub dobrze znam. BPC2 z nowszymi powłokami nie mają tak upiornej żółci (mniej upiorną :) Olimpijki pewnie też. Piszę com widział.
Moja propozycja to solidna mechanika vs. porównywalna optycznie za to skonstruowana jak jednorazówki chińska masówka. Ale ja mechanik praktykujący i kształcony i z charakteru jestem. I pogrzebać w sprzęcie i lubię i umiem jakby co :) Żółtych uproszczeń kostrukcyjnych nie cenię po prostu. Za dużo do poprawiania.

RB ma oczywiście racje, świetna optyka zaczyna się na inne pieniądze. Frajdę z obserwacji można mieć już taniej.

Moja zasada: chińszczyzna - tanio, sprzęt wyższej klasy - zapłacić lub rynek wtórny.
Nie znalazłem dotąd dla siębie nowej lornetki dobrej klasy za mniej niż c.2k :cry:

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy

RB nie irytuj się,po co jesteś na forum,chyba min. po to żeby tłumaczyć jak"krowie na rowie"co lepsze a co gorsze.
tylko wydaje mi się że zaczołeś po prostu świecić własnym światłem,tylko z wielu nic więcej prócz czarnej dziury nie będzie.

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 09:12 ]
jaqb,spoko wszystko zależy od zastosowań,
sowieckie miałam Sotemy,dwa 15x i 10x,zbyt wiele było kombinowania by postawić to na statywie,budowa tego cudu to uniemożliwiała.
używałam długo kronosa20x60,mocowanie statywu nie ciekawe,niszczące pałąk lornetki.
a te chińczyki pozbawione są tej wady,obrazy jakie dają są naprawdę fajne.
jedyną zaletę jaką miały sowiety to waga,były lekkie i przez to przyjaźniejsze do ręki.
Ostatnio zmieniony przez madibar Czw 01 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

jaqb 
Rozmowny

madibar powściągnij język plisss. Ataki ad personam w dyskusji to "niska półka jakościowa"

Tym bardziej, że nie ma przedmiotu sporu, Ty RB i ja wiemy pi razy oko o przydatności / jakości sprzętu to samo. A każde gdzie indziej stawia granicę akceptowalnej dla siebie optyki / mechaniki. Sam dzieciakom rodzinnym na prezent kupowałem małe VII nikona lub Entry DO. Tanio i do pierwszego upadku - dzieciak nauczy się optykę szanować.

Co do stawiania rosjanek na statywie - nie gorzej niż CZJ lub Habicht. Chwila prac ręcznych i prosto, łatwo i przyjemnie. Siódemkę chwaliłem do astro z ręki. Nb z rosyjskich cenię 7x50 i duże - mam ochotę pobawić się z 20x60 lub 26x70 jak znajdę w dobrej cenie ew. do remontu.

edyta: dzięki madibar za edycję postu :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

madibar napisał/a:
RB nie irytuj się,po co jesteś na forum,

Nie irytuję się tylko

madibar napisał/a:
chyba min. po to żeby tłumaczyć jak"krowie na rowie"

Właśnie Ci tłumaczyłem :wink:

madibar napisał/a:
co lepsze a co gorsze.

a to to juz przeszło mi. Też Ci przejdzie. Lepsze czy gorsze, ostre kategorie i do tego w klasie do 400 złotych polskich... dobre mi... :lol: :lol:

madibar napisał/a:
tylko wydaje mi się że zaczołeś po prostu świecić własnym światłem,tylko z wielu nic więcej prócz czarnej dziury nie będzie.

Cóż, abym zaczął świecić w zakresie widzialnym to niestety, zgodnie z rozkładem Boltzmanna musiałbym się zagotować tak do 1000 K.... dla białkowców raczej nieprzyjemna perspektywa.

Odpowiedz do tematu