Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad drugim okularem o większym przybliżeniu do lunety 66mm i nie wiem co wybrac czy stałkę czy okular typu zoom. Obecnie posiadam okular 20x który w niektórych sytuacjach nie wystarcza. Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać. Czy lepiej kupić okular ok 30x i liczyć się z ewentualną zmianą w przyszłości.
Jakiej lunety? To wbrew pozorom ma znaczneie.
Niektóew - np. Nikony Fieldscope maja dośc IMO siermężne zoomy (optycznie i OK, ale pole widzenia to rozpacz), inne - np. Swarki czy Leiki mają swe najnowsze zoomy jakości takiej, że jest już nieduża róznica i jak miałbym pieniądze to kupiłbym zoom. I jest cała plejada stanów pośrednich (a i Fieldscope nie jest najgorszym przypadkiem...)
A tak naprawdę to Twój wybór. Ja poniżej jakości nowych zoomów Swarka czy Leiki nie zamieniłbym stałej 30 na zoom. Ale to ja
Dokładnie tez bym tak postąpił, mam ten sam okular tylko ze na mojej lunecie daje x32
kimek27 napisał/a:
Planuje w niedalekiej przyszłości przejść na większą średnice obiektywu więc zoom byłby w pełni wykorzystany ale czy warto dopłacać.
To zależy na co chcesz się przesiąść, dany okular da inne powiększenie na serii HR a inne na serii ES.Co do stalek to
jeśli planujesz kupić HR-80 GA ED to najbardziej optymalnym okularem będzie ten co masz czyli HDF 40810 da Ci on powiększenie x27.Jeśli natomiast chcesz zamienić na lunetę ES-80 GA ED V3 to najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie HDF 40809 i da Ci powiększenie x32 (sam posiadam ten zestaw ale zamiana IMHO HR na ES bez sensu chyba ze na większy rozmiar lunety)
Opticron Okular HDF 40810
HR 66 = 20x ES 80 = 23x HR80 = 27x
Opticron Okular HDF 40809
HR 66 = 28x ES 80 = 32x HR80 = 38x
oo, jak masz x20 to: jak chcesz miec 2 okulary to kup raczej x38.
jak chcesz miec jeden okular to sprzedaj x20 i kup x28.
jak zmienisz lunete to Ci się znowu wszystko poprzestawia... Tak więc tak jak paradoks pisał.
Swoją droga, w porównaniu z tym bałaganem polityka takiej Kowy, gdzie niezależnie od rozmiaru ogniskowa jest taka sama ma swój sens.
To nie oto chodzi że chce, ale nie chce sprzedawać 40810 bo po ewentualnym zakupie 80 będę miał 27x a zoom bardziej uniwersalny choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha
choć zdaje sobie sprawę że z 66 zoom powyżej powiedzmy 40x już będzie kicha
Sprawdzać nie sprawdzałem ale myślę ze tak będzie.Zoom to raczej do 80 albo 100.Ja na Twoim miejscu kupił bym sobie 100 mm z zoomem, wszak masz już 66 mm.Jedna lunetę byś miał do podroży druga w miejsca stacjonarne.Ja bym tak główkował.Jedyny zoom w który bym zainwestował to był by : SDL Zoom v2 40936
Jeżeli chodzi o okular Zoom to mam taki SDL v2 i lunete Opticron hr 66ga ed i obraz jest super na całym przybliżeniu 18-54x pole 38/22m.Mam też 40809 28x.częściej używam stałki do tego dokupiłem UTA 2,5x. To jest nakładka na okular. A czy warto zmieniać lunete 66 na 80. Ja kilka razy w miesiącu mam do czynienia z lunetami HR 66 i HR 80 obie GAed .Na początku ustawialimy je obok siebie i były porównania oraz zamiana okularów. Jest widoczna różnica ale nie aż taka żeby kupywać większą.
Warunki ośwetleniowe zawsze dobre obserwacje tylko w dzień. Na dzień dzisiejszy mój digiskoping kończy się na użyciu telefonu, może kiedyś zajmę się nim poważniej ale to po przejściu na ED i raczej ciężko z adapterem do Fuji X10 a lustra raczej nie bede podpinał. Kiedyś mi UTA 2,5x uciekło z przed nosa na aukcji za grosze, może to i też rozwiązanie, ale nie wiem na ile wygodne z lunetą prostą. Może dziś w terenie będzie ktoś miał Opticrona z 40862 albo którąś z wymienionych stałek choś wątpie bo ostatnio same skwarki. Mogę tęż kupić HR30xWA i jak mi nie podejdzie to oddam. Inwestycja w SDL Zoom v2 40936 nie wchodzi raczej w grę przynajmniej na razie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9