Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 07 Mar, 2010
Tamron 17-50mm VC lub Sigma 17-70 DC Macro OS HSM
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010   

abek613 napisał/a:
mam tak jak pisalem 50 f1.8 i canon 70-300IS USM , oba AF mnie zadawalaja w 100%. W Lce jest taki sam?

Nie, w eLce jest cichszy, szybszy i celniejszy.

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Nie 07 Mar, 2010   

abek613 napisał/a:
Czy sigma 17-70 dc macro hsm ma nadal tak kiepski af jak bez hsm? (taka posiadam i czasem wkurza mnie jak dostraja obiekt.)

abek613 napisał/a:
niestety mnie ta predkosc nie satysfakcjonuje, moj kitowy obiektyw do 450d radzil sobie lepiej.

Jeżeli Twoim priorytetem jest szybkość, celność działania i ogólnie kultura pracy ustawiania ostrości, to masz jeszcze do wyboru EF-S 17-85 IS USM, którego nówkę możesz kupić od 950 zł. Praca AF tego obiektywu nie odbiega od pracy L-ek. Nie ma co prawda żadnego trybu macro, ale ma max 85mm i stabilizację, która przy tej ogniskowej może się już przydać.
Sprawa do przemyślenia.

abek613 
Nowy
jubei

Wysłany: Pon 08 Mar, 2010   

No wlasnie tutaj jest problem bo obiektywy w testach czesto sa testowane np na 50d a nie 450d a z tego co zdazylem wyczytac to jednak ma znaczenie. Zastanawialem sie nad 17-85 IS USM oraz Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS no ale nie zbieraly one zbyt pochlebnych opini, niby jakosc jak kita... nie wiem ile w tym prawdy bo nie stac mnie na testowanie kazdego obiektywu. Fotojoker malo co ma na stanie, media ma obiektywy, ktore nie schodza w ogole a rtv euro agd chce zaliczke 10% za sprowadzenie obiektywu - oczywiscie bezzwrotna :D btw 17-40 L w fotojoker jest za 4000zl .... no comments.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Taaak... Raz na jakiś czas wyskakują z taką fantastyczną promocją za 17-40 (dokładnie to chyba 3999 zł). 18-135 faktycznie jest dość przeciętny, ale cena na 17-85 zrobiła się całkiem znośna. Gdy ten obiektyw kosztował ok. 2000 zł to przy swoich wadach był po prostu nieopłacalny. Teraz kosztuje niecałe 1000 zł i jest ciekawą ofertą. Należy poświęcić trochę czasu na poznanie jego wad, ale jeśli jest się ich świadomym i potrafi się je omijać (pewne kombinacje przysłon i ogniskowych) to jest już dobrze. Obiektyw jest solidny, ma niezły AF i skuteczną stabilizację.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

abek613 napisał/a:
No wlasnie tutaj jest problem bo obiektywy w testach czesto sa testowane np na 50d a nie 450d a z tego co zdazylem wyczytac to jednak ma znaczenie.
Najwięcej testów jest wykonanych na matrycach 8Mpix, typu EOS 350D, czy 20D. Testy na 15Mpix są wykonywane od niedawna i tylko niektóre "stare" szkła są na nich powtarzane.
Tutaj masz przykład photozone.pl dla dwóch matryc APS-C (350D i 50D) http://www.photozone.de/canon-eos
abek613 napisał/a:
Zastanawialem sie nad 17-85 IS USM oraz Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS no ale nie zbieraly one zbyt pochlebnych opini, niby jakosc jak kita... nie wiem ile w tym prawdy bo nie stac mnie na testowanie kazdego obiektywu.
Sam musisz dokonać wyboru ale przyrównywania tych modeli do 17-40L nie można wykonać bo pod prawie każdym względem są różne i kierowane do różnych odbiorców oraz ich różnych potrzeb. :smile:

abek613 
Nowy
jubei

zastanowie sie, narazie wystawilem na allegro sigme, w zaleznosci od kwoty za jaka sprzedam kupie albo 17-40L albo 17-85 ale nie pakuje sie juz w obiektywy 3rd party.

Jasper 
Rozmowny

Oczywiście to Twój wybór ale ja poradziłbym jednak poczekać i dozbierać na 17-55 Canona. Jeśli w najbliższym czasie nie będziesz przechodził na FF to to szkło posłuży doskonale na długie lata. Używki można dostać już za przyzwoitą cenę ( oczywiście w odniesieniu do 17-40) (Sam niedawno sprzedałem w przyzwoitej cenie) a naprawdę jakość fotek z niego jest nieporównywalnie lepsza od innych. Cierpliwość się tu opłaci.

abek613 
Nowy
jubei

Jasper ja wiem ze masz racje :] tylko te kwoty... zobaczymy co sie da zrobic ;) narazie nie mecze was juz tutaj. (btw sorry za pisanie bez polskich znakow ale niestety w pracy takich nie posiadam i nie ma mozliwosci doinstalowania)

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
jak zależy Ci na szybkim i celnym AF to kupuj canona 17-40L.

Nie wiem czy na 450D w ciemnych warunkach lepiej poradzi sobie obiektyw f/4 niż f/2,8.

abek613 napisał/a:
Zastanawialem sie nad 17-85 IS USM oraz Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS no ale nie zbieraly one zbyt pochlebnych opini, niby jakosc jak kita...

Nie samą ostrością człowiek żyje, jak widzisz na przykładzie swojej Sigmy 17-70. Canon 17-85 na pewno pod względem AF będzie górował nad Sigmą czy Tamronem, tak jak pisze Bogdan. Ale nie wiem na ile będzie można tego zaznać w ciemnych pomieszczeniach i z puszką 450D. Ale skoro jak piszesz zwykły kit sprawował się pod tym względem lepiej niż Sigma to może?

Sunders 

komor napisał/a:
Nie wiem czy na 450D w ciemnych warunkach lepiej poradzi sobie obiektyw f/4 niż f/2,8.

Ja wiem-jeśli myślisz o canonie 17-55/2,8IS USM to na pewno 17-40/4L nie poradzi sobie lepiej, a jeśli myślisz o tamronie 17-50/2,8 to raczej gorzej nie będzie :smile:

abek613 
Nowy
jubei

raczej sie zdecydowalem. w zaleznosci od funduszy albo 17-85 is usm albo jak mnie bedzie stac 17-55 is usm f2.8, nie ma sensu kupowac posrednich produktow, przynajmniej tak mi sie wydaje. w 17-85 bede mial gorsza optyke chociaz przy pewnych ustawieniach jest spoko, is oraz usm, przy 17-40 L nie mialbym znowu stabilizacji,niby mozna sie bez niej obyc ale jednak jest to ale. No a 17-55 is usm f2.8 to bylby idealny obiektyw ale chyba go nie kupie ze wzgledu na inne wydatki, ktore mnie czekaja jak np narodziny coreczki...:D

Sunders 

abek613 napisał/a:
w zaleznosci od funduszy albo 17-85 is usm albo jak mnie bedzie stac 17-55 is usm f2.8

Dobrze kombinujesz :smile:

Usjwo 
Optyczny

Ja bym jednak zostawil ten krok posredni, czyli w zaleznosci od kasy:
17-55, 17-40, 17-85 bo dzieki temu masz szanse nie kupic ostatniego :mrgreen:
17-40 ma stale swiatlo i "jakosc optycznia" lepsza.

abek613 
Nowy
jubei

dobra ludzie zamykamy temat bo juz mi sie myli wszystko :D moze pojade do sklepu i kupie tamrona, kto wie, potestuje, moze sie zakocham :) btw polecam http://www.pixel-peeper.com -przynajmniej mozna wybrac body i obiektyw i filtruje. Jezeli spamuje i kazdy o tym wiedzial to sorry :)

Napewno dam wam znac na co sie zdecydowalem ;)

[ Dodano: Sob 13 Mar, 2010 18:14 ]
No wiec obiecalem ze napiszd co kupilem. Bylem dzisiaj w sklepie i testowalem 3 tamrony 17-50 i jednego canona 17-85 (posiadam jak wiecie sigme 17-70 dc macro). Co moge powiedziec. Testu na ostrosc tamron nie przeszedl w ogole. Fotografowalem ulotke pod katem 45 stopni i za kazdym razem litery byly rozmazane. Tzn z daleka spoko ale jak przyblizylem to efekt nie lepszy niz Sigma. To samo ze zdjeciami, ktore zrobilem z sklepie, swiatlo umiarkowane. Bokeh fajny ale nic poza tym. Teraz Canon 17-85, AF jest a niebo lepszy niz w sigmie i tamronie, tutaj nie ma ani co porownywac. Jest celny, szybki i cichy. Tutaj deklasuje konkurencje. To samo jesli chodzi o test ostrosci, ktory przeprowadzilem, oczywiscie mowie o punkcie centralnym, nie bokach itp. Na papierze ten obiektyw wyglada duzo gorzej od Sigmy czy Tamrona a ja musze stwierdzic ze jestem jak najbardziej zadowolony. Teoria to jedno a praktyka drugie. Jedynie macro bedzie mi brakowalo ale jakos to przezyje ;)

radekjaskulski 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   Sigma 17-70 f/2.8-4.0 OS HSM vs Tamron SP AF 17-50 f/2,8 VR

czytając komentarze pod ostatnim postem zmieniłem zdanie, zrezygnowałem z uniwersalnego 18-200 na rzecz dwóch: pierwszy 17-70 lub 17-50 i drugi 70-300. Ze względu na ograniczone koszty skupię się najpierw na zamienniku oryginalnego kita, który byście polecili do Canona 600D.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 05 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu