Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sprawdzenie używanego sprzętu fotograficznego
Autor Wiadomość
Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   sprawdzenie używanego sprzętu fotograficznego

Z uwagi na fakt, że ceny nowych szkieł w tej chwilii przekraczają rozsądne granice, zastanawiam się, czy jest możliwość sprawdzenia w serwisie lub jakimś zakładzie naprawczym sprzętu optycznego pod kątem sprawności itd...
Ja osobiście interesuję się fotogrrafią, a nie optyką, ale ceny dobrych szkieł nie są małe, bo to wydatek często rzędu kilku tysięcy złotych.
Dlatego zastanawiam się, czy można gdzieś sprawdzić sprzęt przed zakupem. Oczywiście najbardziej interesowałaby mnie Łódź, ale w sumie wchodzi w grę również Warszawa, bo często tam bywam.
Obawiam się, że moja wiedza nie wystarcza do porządnego sprawdzenia sprzętu.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

Wizjerioner napisał/a:
Ja osobiście interesuję się fotogrrafią, a nie optyką
To bierzesz szkiełko, robisz parę "testowych" pstryków w sytuacjach najczęściej przez ciebie eksplorowanych i oglądasz zdjęcia tak jak każde inne - jeśli nie zauważysz nic szczególnego to znak, że spełnia ono Twoje wymagania. Po prostu.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

hijax_pl, jak zwykle w tempie błyskawicy. Jednakże składam delikatną reklamację związaną z Twoją konkretnością, która zdaje się pierwszy raz zawodzić. A dlaczego? Ano dlatego, że nie odpowiedziałeś na moje pytanie w sumie. :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ponieważ uważam, że pytanie jest takie... mało celowe :D
Jak masz jakieś wymagania co do szkła (winieta, dystorsja, szybkość AF itp) to znaczy, że wiesz jak to sprawdzić samodzielnie. Jeśli wymagań takowych nie masz - to co Ci da sprawdzenie przez kogoś?

A odpowiadając na Twoje pytanie - ja na przykład korzystałem kiedyś z serwisu (Nikona) by sprawdził szkło. Oczywiście przyjęli nie na zasadzie "pan sprawdzi bo ja się nie znam" ale ze względu na wskazanie przeze mnie konkretnych "wad".

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Winieta, dystorsja, AF to umiem sprawdzić. Bardziej mi chodziło o stronę techniczną, czyli czy np. nie był rozkręcany, czy nie był naprawiany w sposób, który mu zaszkodził.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Chyba pewnym problemem jest rozrzut jakościowy szkieł - nie wiadomo jaka odchyłka od "wzorca" mieści się w normie. Mi kiedyś w serwisie Canona powiedzieli, że mam wyjątkowo ostrą sztukę ;P

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wiecie zawsze można podejść do nadwornego testera optycznych - Arka i poprosić o pomoc. I co wieloletnimu członkowi forum i czytelnikowi odmówi? :mrgreen:

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wizjerioner, obstawiam, że odmówi, bo nie ma z tego profitów jakie dają artykuły sponsorowane przez Sony ;P

komor 
Moderator

Wizjerioner napisał/a:
Bardziej mi chodziło o stronę techniczną, czyli czy np. nie był rozkręcany, czy nie był naprawiany w sposób, który mu zaszkodził

Czyli chcesz, żeby serwis rozkręcił obiektyw w celu sprawdzenia, czy nie był… rozkręcany?

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

komor, przyznaję to trafne było. :-) Nie o to chodzi, chodzi o to, że jak się ktoś na tym zna to bierze obiektyw w łapę i widzi, czy coś było kombinowane, czy nie, a ja się nie znam. Nie umiem odróżnić normalnego zużycia sprzętu po np. trzech latach użytkowania od sprzętu rozkręcanego kombinowanego, czy jakiego tam. Rada taka, że trzeba ryzykować, albo kupować nowe.
mozer, ja tam wierzę w Arka :mrgreen: , a jeśli chodzi o finansowe aspekty prowadzenia portalu, to może jakiś barter zaproponuję. On sprawdzi sprzęt, a ja poodkurzam w laboratorium, albo coś stłukę, co nie jest potrzebne. ;-)

nemos_22 
Bywalec

wizjeronier

w miare czyste szkla bez plesni i grzybow, sucha ,plynna przyslona

to sie nie zastanawiaj tylko kupuj,
na przestrzeni czasu kupilem w ciemno 3 obiektywy do focenia przyrody,

Taira 300/4.5 , Pentacona 300/4 i Pentaxa 70-210/4

wszystkie maja powyzej 25 lat i dalej ich eksploatuje w bardzo ciezkich warunkach,

co do rozkrecania to nie boj sie tego jak ognia,
kiedys na tamie wojskowej na wiśle wpadlem do wody i obiektyw uderzyl o kamien, przyslona sie zlozyla i wygladalo to ogolnie nieciekawie,

znajomy majster klepek zrobil mi go w godzine ;) foce nim do dzis ,pzdr

siosio 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Ponieważ uważam, że pytanie jest takie... mało celowe :D
Jak masz jakieś wymagania co do szkła (winieta, dystorsja, szybkość AF itp) to znaczy, że wiesz jak to sprawdzić samodzielnie. Jeśli wymagań takowych nie masz - to co Ci da sprawdzenie przez kogoś?".

A co jeśli teraz wymagań takowych nie mam ale przewiduję, że mogę nabyć je w przyszłości...? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu