Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Żywotność obiektywu
Autor Wiadomość
siosio 
Maniak

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   Żywotność obiektywu

Zastanawiam się nad tym po jakim czasie lepsze obiektywy - powiedzmy te z serii L canona, które są często używane, ale o które również się dba, a nie niemiłosiernie ciora - tracą na swoich właściwościach (chodzi mi przede wszystkim o trzymanie rozdzielczość obrazu).

I czy stałoogniskowy obiektyw dłużej utrzymuje swoje właściwości od zooma?

To że zoom może się zaciąć, z czasem ma luzy, a AF może paść - to owszem jest takie ryzyko z tym związane. Chodzi mi bardziej o trwałość układu soczewek obiektywu i trwałość właściwości samego szkła..........

A jak jest z samyangami?

Z tego co czytałem Carl Zeissy są na dziesiątki lat..... Czy one rzeczywiście są lepiej wykonane od eLek Canona?

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   Re: Żywotność obiektywu

siosio napisał/a:
Czy one rzeczywiście są lepiej wykonane od eLek Canona?
Tak.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 05 Mar, 2012   

siosio, generalnie im prostsza konstrukcja obiektywu tym wieksze sa szanse, ze ten przezyje lata. przy manualnych obiektywach o solidnej metalowej konstrukcji chyba najwieksze niebezpieczenstwo to porysowanie soczewki czy wypadki typu upuszczenie obiektywu na twarda powierzchnie, ewentualnie grzyb. zazwyczaj w obiektywach najslabszym ogniwem sa wszelkie stabilizacje, silniczki i inne mechanizmy AF. jak ich brak to juz tam malo zostaje co mogloby sie zepsuc ;)

kozidron
[Usunięty]

moronica napisał/a:
siosio, generalnie im prostsza konstrukcja obiektywu tym wieksze sa szanse, ze ten przezyje lata.

no chyba, że to prosta plastikowa konstrukcja :wink:

moronica 

kozidron, za dlugi ten post ze przebrnales tylko przez pierwsze zdanie? :P

kozidron
[Usunięty]

moronica napisał/a:
kozidron, za dlugi ten post ze przebrnales tylko przez pierwsze zdanie? :P

ależ przebrnąłem do końca i przypomniała mi cała masa "przemielonego
moronica napisał/a:
o solidnej metalowej konstrukcji
szplajsu, który się wyrobił :razz: i nie na wszystkich było cccp :razz:

moronica 

kozidron, a co, z niektorych cccp sie juz starlo? ;)

oxygenium79
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Mar, 2012   

Nie wiem, czy tu są jakieś reguły. Przykład - 24-70/2.8 Nikona, bardzo ganiony za "złą jakość wykonania". A w moim odczuciu to niezły czołg. Niektórym moim znajomym rozsypał się w rękach w ciągu 12-24 miesięcy, a u mnie po ponad roku intensywnej niewolniczej pracy wygląda jak nowy (jedynie gumę zooma musiałem wymienić, bo wylazła z szyn).

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pon 12 Mar, 2012   

Rok intensywnej pracy to powinien być pikuś. Mam ruskiego Heliosa, który od nowości czyli 1983 roku, kiedy to rodziciel mój go zakupił, śmiga bez najmniejszego problemu. Ponad rok temu sprawiłem sobie Pentaksa Spotmatica z Takumarem, zestaw z 1971 i poza zakurzonym korpusem nie widzę żadnych problemów technicznych ze sprzętem :roll: Dotychczas zakupione aefy Canona póki co działają, ale np 1.4/50 po 3 latach zaczyna kałatać bebechami aż miło. Zobaczymy jak się 100-400 będzie spisywał po kilku jeszcze pokazach lotniczych i rekonstrukcjach bitew. Póki co trzyma się dzielnie ;)

Vicol 
Początkujący

Wysłany: Pon 19 Mar, 2012   

Jak dla mnie zależy tylko i wyłącznie od warunków i intensywności używania.
Obiektyw, który nigdy nie wyjrzał poza studio będzie inaczej zniszczony niż taki, który pracuje z lwami na pustyni.

Ostatnio widziałem na jakiejś stronie zdjęcia obiektywu, który spędził 30 min pod wodą i kompletnie nic mu się nie stało! Oczywiście eLka Canona :)

moronica 

Vicol, sam sobie zaprzeczasz. raz piszesz, ze zywotnosc zalezy tylko i wylacznie od warunkow uzytkowania, a zaraz potem o eLce, ktora spedzila 30 minut pod woda i nic

Vicol 
Początkujący

No dobra, ale to jest raczej wyjątek i zbieg okoliczności, ile obiektywów przeżyje?
Tylko i wyłącznie szczęście, jednemu iphone upadnie 10 razy i nawet się nie zarysuje, pechowcowi ten sam iphone spadnie raz i wygląda jak po zderzeniu z tirem.
Przypadek nie potwierdza reguły :razz:

moronica 

Vicol, naduzywasz okreslenia "tylko i wylacznie". co ma pech/szczescie do obiektywu, ktory przetrwal pod woda? co ma do tego zbieg okolicznosci? wlasciciel mial szczescie, ze zbiegiem okolicznosci doszlo do spotkania eLki z woda a nie Tamrona z ciezarowka? prawda jest taka, ze wszystko ma tu znaczenie, i solidnosc obiektywu i uzytkowanie i szczescie lub jego brak (jak komus sprzet spadnie ze szczytu urwiska w skalista doline to wiadomo, ze nie przetrwa, ale to nie znaczy ze przecietny Tamron jest tak trwaly jak przecietna eLka tylko dlatego ze zadne nie przezyje takiego upadku)

Vicol 
Początkujący

Oczywiście, że tak, ale jak nazwać to, że taki sam iphone/obiektyw jednej osobie upada na beton i jest wszystko ok, a innej upada i nie nadaje się do niczego?
To, że solidność ma znaczenie w tym przypadku jest oczywiste, ale gdyby to mi wpadła taka sama eLka do wody to się założę, że potem mógłbym z niej zrobić tylko kubek.
To się nazywa szczęście/pech.

To czy coś jest trwalsze od czegoś możemy sprawdzić tylko gdy w tych samych warunkach jest rzecz się niszczy, a 2 dalej działa, ale zgadzam się w 100% z tym, że
Cytat:
(jak komus sprzet spadnie ze szczytu urwiska w skalista doline to wiadomo, ze nie przetrwa, ale to nie znaczy ze przecietny Tamron jest tak trwaly jak przecietna eLka tylko dlatego ze zadne nie przezyje takiego upadku)

kozidron
[Usunięty]

a ja ostatnio wywoływałem stare rawy i znalazłem fotkę zrobioną obiektywem( w 2011r), który ma prawie 70 lat i wcale nie wygląda to tak tragicznie. Na to nie ma reguły, wszystko zalezy od uzytych materiałów i konstrukcji obiektywu.

Odpowiedz do tematu