Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i część osób nie zauważa, że "złote czasy" dla prawników już się skończyły. Przede wszystkim dla notariatu.
To fakt. Mam znajomego notariusza i narzeka, że po otwarciu tego zawodu (bo nie wszyscy może wiedzą, że już nie do końca jest zamknięty), zauważa te zjawiska, które ja w swojej branży widziałem powiedzmy 5 lat temu. Czyli wysyp tanich „nowych”, którzy psują rynek a potem część z nich bankrutuje, bo nie wytrzymują finansowo na takich warunkach, jakie sami narzucili.
Faktem też jest, że akurat spośród tych wszystkich wrednych i bogatych prawników, notariusze ponoszą spore koszty swojej działalności, w tym (chyba obowiązkowe) ubezpieczenia od swojej fuszerki. A że sprawy przewijające się przez notariat bywają wielomilionowe to i ryzyko większe niż u hydraulika czy większości umów powiedzmy z mojego podwórka.
Cóż, niestety nie zmienia to faktu, że to ów mój znajomy notariusz posiada dom, mieszkanie i dwa nowe samochody, a ja nie. I w sumie dlatego rozumiem, że on ma większy stres niż ja, gdyż jako prawnik „genetyczny” (kancelarię przejął oczywiście po ojcu), będzie pierwszym pokoleniem prawników w rodzinie, które prawdopodobnie nie utrzyma tak wysokiego standardu życia, jaki dotychczas był przypisany do tego zawodu.
komor, adwokat i radca prawny również podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu OC.
Ale też w tak wysokiej ilości złotówek? Bo o ile dobrze zapamiętałem, to ubezpieczenie za tę znajomą kancelarię notarialną to była jakaś połowa moich rocznych dochodów czy coś koło tego.
Wiecie nie ma co porównywać zarobków prawników np. ze sprzątaczkami, bo oczywiście, że większość prawników, którym udaje się utrzymać na rynku, zarabia lepiej. Ale też nie są to kwoty, o których ludzie zwykli mówić. Większość dobrze prosperujących Kancelarii posiada portfel klientów z dawnych lat. Posiada obsługi dużych firm, instytucji, czy urzędów. Myślę, że to jak z zasadą 20 do 80, czyli 20% największych Kancelarii zgarnia 80% najlepszych klientów. Reszta męczy się z rozwodami, alimentami, pisze pisma za parę groszy, czy prowadzi jakieś wieloletnie sprawy, które są bardzo pracochłonne, a mało dochodowe. Ta cała reszta musi się zadowolić 20% kawałkiem tortu, który w Polsce i tak jest mały. Bo w Polsce tak, jak MC pisał wszyscy są sobie prawnikami i z założenia uważają, że prawnik im nie jest potrzebny.
Jest jeszcze coś takiego, że ludzie widzą tych prawników, którzy mają pieniądze, a są tacy bez dwóch zdań. Widzą domy i samochody, wyjazdy zagraniczne, dobry sprzęt i przepych. Nie zwracają jednak uwagi na drobnicę, która sobie ślęczy gdzieś w lokalu na uboczu (bo na wynajęcie lepszego go nie stać), nie ma sekretarki, nie ma aplikanta, prowadzi kilka spraw i modli się, żeby spłynęły płatności za faktury, bo ZUS, VAT, czy dzieci do karmienia. Ma kilkunastoletniego gruchota, bo na lepszy go nie stać i mieszka w wynajętym mieszkaniu, bo rodzice nie mieli, żeby mu kupić, albo ma mieszkanie i 250.000 zł kredytu mieszkaniowego. Takich ludzi jest naprawdę dużo, ale przecież nikt się tym klientom nie chwali. Bo jest takie podejście, że jak prawnik nie ma pieniędzy, to musi być kiepski. Co nie jest prawdą. Dlatego zawsze dba o to, żeby mieć wyprasowany garnitur i koszulę i żeby dobrze się prezentować. W tej pracy wbrew pozorom często wrażenie jest ważniejsze od wiedzy merytorycznej.
Dodam jeszcze, że w ostatnich pięciu latach liczba kancelarii adwokackich, czy radcowskich wzrosła trzy czy czterokrotnie, dodatkowo powstało mnóstwo wszelkiej maści kancelarii odszkodowawczych, prawniczych, które z zawodem adwokata lub radcy nie mają nic wspólnego, ale obsługują dokładnie tych samych ludzi, tylko na innych zasadach. To naprawdę pogorszyło sytuację na rynku. Pomysły, żeby całkowicie otworzyć zawody prawnicze wcale mi nie przeszkadzają, bo rynek sam zweryfikuje, czy to było dobre posunięcie. Problem polega na tym, że w tych zawodach nic nie zastąpi wiedzy i doświadczenia nabytego w toku aplikacji i niestety niedoświadczeni prawnicy, mogą naprawdę dotkliwie zranić swoich klientów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10