Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 Używany Canon 50D czy nowy 550D
Witam
jakies 2 lata temu bylem zmuszony pozbyc sie swojej A700 i po tak dosc nie malym czasie postanowilem wrocic do zabawy z foto
szczerze tyle ile znow sie naczytalem forum testow nie testow opini ze raz jestem pewien, zas chwile potem nie koniecznie
bije sie z myslami
uzywke 50d mozna dostac za 2k jedna juz mam na oku u jednego goscia
nowke 550d z obiektywem 18-55 (takie se ale zawsze) mozna miec juz za 2300
no i teraz nie moge sie zdecydowac
50D
-wytrzymalszy (chociaz i tak nie rzucam tym o sciane)
-wiekszy pewniejszy grip
-wiekszy wizjer / jasniejszy
-matryca to zagadka inni pisza ze ok inni ze to nie wypal nie wiem
-brak gwarancji
-video force by magic lantern to jednak nie to samo co wbudowane video moze przegrzac procesor
-ciezszy
vs
550d
-teoretycznie lepsza matryca
-male kiczowate body na moje wielkie lapy nie wygodnie mi sie go trzyma chyba ze wspomaganie gripem dla pewniejszego uchwytu
-video pelna geba (na tym mi srednio zalezy ale jak bedzie to wiadomo kiedys moe sie przydac)
-lepiej sobie radzi z wyzszym iso
-zakres tonalny chyba lepszy ale to juz sie pogubilem
-wb chyba wydajniejszy
-gorszy AF 1 cross
-brak microregulacji
-zawsze jest gwarancja a noz widelec cos sie zwali migawka t koszt 600zl +/-
filmy to akurat taki dodatek czasami mozna odpalic
w 50d mozna sztucznie wymusic video mode magic lanternem ... moze soundless ale do tego co planuje czasami krecic nie potrzebuje szumu wiatru jako dzwiek
myslalem ze podejme decyzje sam ale nie obejdziesie chyba bez zaciagniecia porady
co lepiej
uzywke bez gwarancji 50D
czy nowke 550D
duzo osob narzeka ze zeby wydobic wszystko z 15.1mpix z 50D trzeba miec dobra szklarnie
to jak jest w przypadku z 18mpix w 550D/600D/60/7D?
jak chcesz dobrą matrycę to kup nikona albo pentaksa . Canon to świetny aparat , wygodny w użytkowaniu według mnie lepszy od nikona czy innych aparatów . Ale właśnie matryca nie jest jego najlepszą stroną
Nvi [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Mar, 2012
jaka szklarnie dobrze by bylo kupic do takiego samego body 50D? aby nie przerozyc 3-3.5k zl za all wiec tak do 1k +/- szkło / ew 2
mialem a700 z 18-105 i troche mnie meczyl ciezar tego zestawu na dluzsza mete
tyle ze moje lapy wygdodniej na tym lezaly cos za cos
nic nie przemawia za 550tka?
jakie sa opinie na temat matryc 50d i 550d
_____
suso
nikon nic nie ma w ofercie tylko dziadka d90 ktory cieszy sie mieszanymi opiniami i ciagle kosztuje podobnie jak 50D a chyba wypada gorzej
Ja bym nigdy nie kupił aparatu klasy EL, ale 50D również bym nie kupił... Z APS-C Canona wartym uwagi jest jak dla mnie tylko 7D i w ewentualnie 60D, ale Canona brałbym tylko gdybym był absolutnie zmuszony.
Bo dobry? Tak samo dobry jak 50D , ale moim zdaniem lepszą ma matrycę
Nvi napisał/a:
nie za malo jednak tych pixeli bedzie np do foto na microstocki / druku?
Microstoski to chyba nie są jakieś gigantyczne plakaty, prawda? A 12Mpx starczy na wydruk A3 przy gęstości 300dpi. Mało?
Nvi [Usunięty]
dodam
inni odradzaja 50D inni sie tym body zachwycaja
i glowie ciagle mi chodzi o to czy warto inwestowac w uzywane body pozbawione niektorych bajerow jak np video czy lepsza matryca na rzecz dodatkowego lcd / lepszego gripa etc
komor procz wyganiania nikoniarzy dodaj cos od siebie do 21 mam czas aukja sie konczy i moge za 2000 wyciagnac 50d z 7k klapnieciami wiec tyle co nic
prawie jak nowy czy nowy nowy?
az tak beznadzijna jest matryca 50D w porownaniu do matryc 7D? (550/600./60)
dlaczego d90?
jakie jest za i przeciw tego body ? raz mialem na to body ochote ale sa rozne opinie nikona
Dobra matryca, dobry wizjer, dwie rolki itd... Przeciw - mniej solidna (od 50D) obudowa, nieco gorsza seria, wolniejsze synchro i najkrótsza migawka.
Nvi napisał/a:
oplaca se inwestowac w d90? nie za malo jednak tych pixeli bedzie np do foto na microstocki / druku?
Tam gdzie 12MPix będzie za mało, 15 też nie wystarczy.
Nvi [Usunięty]
hijax_pl
moze i masz racje
gorzej jak sie zachce nagrac jakies video
nikon ma tam pseudo opcje nagrywania (wiem wiem odezwa sie zaraz ci co powiedza jak chcesz filmy to amere sie kupuje) ale skoro dlsr to oferuje to czemu nie zawsze cos
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10