Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung WB 5500 czy WB750 ?
Autor Wiadomość
szpaku00 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Mar, 2012   Samsung WB 5500 czy WB750 ?

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :grin:

Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego mam nadzieję że mi tutaj pomożecie. Mianowicie szukam aparatu fotograficznego z szybkim czasem reakcji. Zaznaczam, jestem typowym amatorem, w pełni tego słowa znaczeniu. Nie interesuje mnie zbyt duża ilość "bajerów". Urodził mi się syn i dlatego potrzebuję szybkiego aparatu żeby ująć pierwsze uśmiechy, wyjątkowe miny :mrgreen: Naczytałem się bardzo dużo dobrego na temat Samsung WB5500 i WB750 ale nigdzie nie mogę znaleźć info na temat czasu reakcji. Chciałbym się zmieścić w cenie 1000zł najlepiej z kartą. Jeśli takiego nie znajdę oczywiście dołożę parę groszy, natomiast nie chciałbym wydawać zbyt wiele kasy.

Za wszelkie opinie, pomoc będę bardzo wdzięczny.

P.S. Szybki czas reakcji ( w moim słowniku ) oznacza, klik i szybkie zdjęcie, w moich starych od naciśnięcia mija co najmniej 3-5 sekundy, a potrzebuję uchwycić szybki moment.

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Pon 12 Mar, 2012   

WB 750 ma matrycę cmos (jest szybsza od CCD, którą ma WB 5500) - bierz WB 750.

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 21:48 ]
Aczkolwiek teraz aparaty są szybsze niż kilka lat temu i nie powinno być, tak, żebyś czekał kilka sekund na zdjęcie - chyba, że aparat ma problemy ze złapaniem ostrości - ale to się dzieje raczej rzadko.

szpaku00 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Mar, 2012   

Dziękuję za odpowiedź, chyba że poleciłbyś coś innego w podobnej cenie, bo fotografia to dla mnie to czarna magia. :lol:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 13 Mar, 2012   

siosio napisał/a:
WB 750 ma matrycę cmos (jest szybsza od CCD, którą ma WB 5500)

Człowiek uczy się przez całe życie - siosio o ile "szybsza" jest ta matryca :???:

siosio 
Maniak

"Przewagą CMOS nad CCD, są koszty wytwarzania, szybszy czas sczytywania, mniejszy pobór mocy (a płynący prąd powoduje wydzielanie się ciepła, a to znowu wytwarza większe szumy na matrycy, a one frustrację u bogu ducha winnego fotografa)."

http://www.optyczne.pl/14...dsumowanie.html

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 08:03 ]
http://www.fotoporadnik.pl/ccd-cmos-1.html

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 08:09 ]
szpaku00 napisał/a:
Dziękuję za odpowiedź, chyba że poleciłbyś coś innego w podobnej cenie, bo fotografia to dla mnie to czarna magia. :lol:

Jak chodzi o ten przedział cenowy to Samsung rządzi :razz:

Można kupić droższego Panasonic-a TZ-20, Sony HX9, Nikona P500. Ewentualnie Sony HX7 jest w podobnej cenie co samsung (ma full hd, cmos, ale zoom 10krotny).

Sunders 

siosio napisał/a:
Przewagą CMOS nad CCD, są koszty wytwarzania, szybszy czas sczytywania

siosio, pytanie było takie:
Sunders napisał/a:
o ile "szybsza" jest ta matryca/ ta z WB750 w stosunku do tej z WB5500/

Chodzi mi o to żeby szpaku00 wiedział ile konkretnie zyska na tej "róznicy szybkości" :?: :smile:

szpaku00 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Mar, 2012   

siosio , bardzo dziękuję za pomoc. Stałem się wczoraj posiadaczem WB750, czy szczęśliwym, okaże się za kilka dni :grin:

Dzięki i pozdrawiam.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 14 Mar, 2012   Re: Samsung WB 5500 czy WB750 ?

szpaku00 napisał/a:

P.S. Szybki czas reakcji ( w moim słowniku ) oznacza, klik i szybkie zdjęcie, w moich starych od naciśnięcia mija co najmniej 3-5 sekundy, a potrzebuję uchwycić szybki moment.

Pewnie już testujesz swój zakup, ale weź pod uwagę że tak rozumiany szybki czas reakcji, we współczesnych kompaktach poniżej sekundy, pozwoli na zrobienie zdjęcia póki obiekt jest dostępny, ale nie zapewni ci jeszcze dobrych nie poruszonych zdjęć - szczególnie gdy jest to mały ruchliwy obiekt ;)

szpaku00 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012   Re: Samsung WB 5500 czy WB750 ?

[quote="TomPL2"]
szpaku00 napisał/a:

ale nie zapewni ci jeszcze dobrych nie poruszonych zdjęć - szczególnie gdy jest to mały ruchliwy obiekt ;)

Nie wiem, czy dobrze to odebrałem, ale na razie nie planuję biegać po łące i fotografować pszczółki czy inne owady, robaczki :mrgreen: Potrzebowałem aparatu typowo amatorskiego, do domowych potrzeb, ale też nie chciałem kupować gniota za 200 zł. Oczywiście przyjdzie wiosna wypróbuję również na łonie natury. Tylko puki co, jestem przerażony instrukcją obsługi ( dużo tego) oraz funkcjami itp. No nic ale walczę :wink:

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.

Sunders 

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012   

szpaku00 napisał/a:
Urodził mi się syn i dlatego potrzebuję szybkiego aparatu żeby ująć pierwsze uśmiechy, wyjątkowe miny

szpaku00, wydaje mi się, że TomPL2 miał akurat ten "mały ruchliwy obiekt" na myśli. :smile:
Nawet jak teraz nie jest jeszcze ruchliwy, to na pewno będzie. :mrgreen:
Na łące z "pszczółkami" będzie conajmniej podobnie. :wink:

szpaku00 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Mar, 2012   

HAHAHA Sunders , faktycznie jak mogłem tego nie skumać :mrgreen: ale na razie z samsungiem dajemy razem radę z tym "ruchliwym obiektem" :wink: A później najwyżej zainwestuje w kamerę.

Odpowiedz do tematu