Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kozidronie, tak rzeczywiście, zagalopowałem się chyba. Masz 100-procentową rację jeśli chodzi o te wydruki. Nie twórzmy zatem wątku pobocznego, bo tu się zgadzamy.
Z tym apratem to jest tak, że zawsze kręciło mnie fotografowanie i chyba chciałem dwie pieczenie na jednym ogniu sobie przysmerlić
Gdybym jeszcze raz mógł innymi słowami swój problem ująć to może tak: jak to możliwe, że dwie uznane i konkurujące firmy tak znacząco różnią się od siebie. Naprawdę myślałem, że w tego typu porównawczych testach (czytaj: na oko babci) to one się nie różnią. Dla mnie to naprawdę spory zaskok. (oczywiście jeśli te testy to prawda).
Proponuję proste ćwiczenie: wyobraź sobie, że nie masz nic. Żadnego aparatu, obiektywu... i zaglądasz sobie na taką stronę aby dokonać wyboru. Oglądając takie własnie obrazki - co byś wybrał?
Czy już wiesz co mam na myśli? Po prostu sądziłem, że wybór będzie trudniejszy.
[ Dodano: Nie 18 Mar, 2012 11:17 ]
lotofag napisał/a:
IMHO typowe bicie piany - kolejny wątek typu "piwo + popcorn + radocha z czyichś przepychanek"
Lipek, robisz sobie te duże wydruki i rozumiem że masz stosowny sprzęt by mieć materiał źródłowy do tychże, czy masz także jakieś własne wnioski? Olśniło Cię nagle po obejrzeniu kilku tablic na pewnym portalu, ze coś jest nie tak? Do tej pory byłeś zadowolony z efektów swojej pracy? Próbowałes porównania w rzeczywistych, nie laboratoryjnych (lub "laboratoryjnych") warunkach?
Dla mnie ferowanie wyroków w rodzaju "C miażdży N" kojarzy się z niestety z poziomem małolata zafascynowanego pierwszym sprzętem jaki nabył i fikającym po forach - nawet jeśli wprost napisałeś, że to taka niby prowokacja IMHO strata czasu a nie prowokacja.
Lotofag... przestań. Przecież napisałem że to mała prowokacja. Chciałem aby temat był zauważony. Materiał do wydruków przynoszą mi zawodowcy. Nie robię tego sam. Ale kiedyś chciałbym nie ukrywam sam się tym pobawić. Zawsze mnie to kręciło. Szukałem więc odpowiedzi który z systemów wybrać. Po przejrzeniu dwóch milionów stron z wyzwiskami w końcu trafiłem na tę podaną przeze mnie. I zaskoczyło mnie że tak oczywiste są różnice! Więc... spytałem szacowne grono czy ta strona może być sponsorowana, czy może rzeczywiście tak jest. I tyle.
Więc jak... uważacie że to rzeczywiste testy czy kryptoreklama Canona? Jakie są wasze osobiste spostrzeżenia podczas pracy C/N, rzeczywiście Canon na brzegu daje lepsze obrazy?
Przepraszam ze od razu nie zadałem tak rzeczowych pytań. Chyba za dużo chcę powiedzieć od razu i najlepiej od stworzenia świata. To był błąd. Przepraszam wszystkich których uraziłem.
Proponuję proste ćwiczenie: wyobraź sobie, że nie masz nic. Żadnego aparatu, obiektywu... i zaglądasz sobie na taką stronę aby dokonać wyboru. Oglądając takie własnie obrazki - co byś wybrał?
To wtedy mamy typowy "problem nowicjusza" - skoro nie ma własnych doświadczeń i punktu odniesienia to co może zrobić?
Ale Ty chyba masz większe doświadczenie i nie ma powodu jojczyć o "miażdżeniu" i tym podobnych duperelach?
PS.
Lipek napisał/a:
Materiał do wydruków przynoszą mi zawodowcy. Nie robię tego sam. Ale kiedyś chciałbym nie ukrywam sam się tym pobawić. Zawsze mnie to kręciło. Szukałem więc odpowiedzi który z systemów wybrać.
Czyli jednak dotyczy Ciebie ten problem Tym bardziej sugerowałbym zdobyć doświadczenie a nie ferować wyroki na podstawie jednego portalu.
Dalej uważam, że to żadna prowokacja, bo do niczego sensownego nie prowadzi...
Tak BTW ten temat chyba bardziej pasuje do działu o obiektywach.
Ostatnio zmieniony przez lotofag Nie 18 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Czyli jak dobrze rozumię, fachowiec to ten, który na śmierć będzie się trzymał i bronił wybranego przez siebie sprzętu? A wszelkie poprawki, nowinki czy może po prostu postęp technologiczny go nie interesuje?
A propos mojego ćwiczenia... nie odpowiedziałeś na ostawione pytanie, prawda?
Źle rozumiesz, czyli nie rozumiesz
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, a czego fragment zacytowałeś.
Jak nowicjusz ma zamiar opierać się tylko na jednym przypadkowo wybranym źródle, to mi wcale nie żal jego równie przypadkowego i być może błędnego wyboru
Zdobywać doświadczenie można nie tylko biegając z aparatem. Na początek dobrze jest też zadać kilka pytań zawodowcom. Na przykład co sądzą o wynikach testów przytoczonych przeze mnie. Czy ich zdaniem są prawdziwe? Więc pytam Cię jako zawodowca - czy Twoim zdaniem są prawdziwe?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Mar, 2012
Lipek napisał/a:
zaglądasz sobie na taką stronę aby dokonać wyboru. Oglądając takie własnie obrazki - co byś wybrał?
Ta strona nie miałaby wpływu na mój wybór!
Masz zupełnie inne potrzeby, nie wiem jaki ci to jaśniej wytłumaczyć, nie możesz dobierać ciężarowego samochodu pod kątem koloru tapicerki w środku, bo nie ma to wpływu na twoją pracę.
Po pierwsze ploter, zastanów się na jakiego klienta się ustawiasz
- format druku
- system druku ( czy pod twój profil pracy bedą to lighty czy raczej orange, greeny)
- support maszyny
- czy bedą to rzeczy które będą podświetlane
Dopiero później
- matryca o dużej szcegółowości
- szkła
- oswietlenie
Lipek, zdjecia tablic z tej strony w ogóle cię nie dotyczą i czym szybciej sobie to uświadomisz tym lepiej.
Reporterskich zumów nie uzywa się do fotografii detalu.
Ps. Taka z tego prowokacja jak z koziej d..y trąba
Tak, moim zdaniem moga być prawdziwe. Niestety nie wiem nic o egzemplarzach wybranych do testu, jaki poziom reprezentują. Na Optyczne.pl też nieraz zdarzały się zażarte dyskusje o wynikach testów w odniesieniu do jakości testowanego egzemplarza jak i samej procedury testowej. Inna sprawa, że niektórzy lubują się w zaznaczaniu aptekarskich różnic nie mając pojęcia jak to potem wpływa na rzeczywiste użytkowanie
Tak przy okazji - nie jestem "zawodowcem" i nie żyję z fotografii To moje hobby.
Źle rozumiesz, czyli nie rozumiesz
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, a czego fragment zacytowałeś.
OK, ok... może ujmę to tak.. załóżmy że jestem zawodowcem, że focę 20 lat sprzętem marki "X" i że przekonuję wszystkich że to najlepsza marka, że nie ma różnic między marką "X" a marką "Y" (chociaż przez dwadzieścia lat nie trzymałem w ręku marki "Y"). Nagle widzę stronę, gdzie czarno na białym w testach marka "Y" bije na łeb "X". I co się wówczas dzieje? Nadal trzymam się przekonania że moja marka lepsza? Bo moja? Tym się charakteryzuje zawodowiec?
Czy już rozumiesz o mi z kolei chodzi?
Wiesz, gdybyś powiedział na przykład tak: rzeczywiście w testach wychodzi że Canony są lepsze na brzegu kadru, ale dajmy na to autofocus jest celniejszy w Nikkorach, to byłaby to odpowiedź której oczekuję. Tymczasem z nieznanych mi powodów starasz się udowodnić, że to jakiś problem nowicjusza i nic poza tym.
Pytanie nadal pozostaje pytaniem: czy Canony są lepsze na brzegach kadru? Czy Państwo to zauważyli w czasie swojej kariery fotografa?
OK, ok... może ujmę to tak.. załóżmy że jestem zawodowcem, że focę 20 lat sprzętem marki "X" i że przekonuję wszystkich że to najlepsza marka, że nie ma różnic między marką "X" a marką "Y" (chociaż przez dwadzieścia lat nie trzymałem w ręku marki "Y"). Nagle widzę stronę, gdzie czarno na białym w testach marka "Y" bije na łeb "X". I co się wówczas dzieje? Nadal trzymam się przekonania że moja marka lepsza? Bo moja? Tym się charakteryzuje zawodowiec?
To jest wtedy kocia d u p a a nie zawodowiec Jak myślisz, czy osoba z doświadczeniem wyrzuci sprzęt który ma i kupi nowy, bo przeczytałą jakiś test na jakimś portalu?
To już byłby jakiś wyższy poziom abstrakcji
I po co tu w ogóle mieszać jakieś przekonywanie i przywiązanie do marki?
kozidron [Usunięty]
Lipek napisał/a:
czy Canony są lepsze na brzegach kadru?
ale klepiesz, widzę argumenty do Ciebie nie trafiają. To proste :
JEDNE SĄ LEPSZE INNE NIE
Lipek napisał/a:
Czy Państwo to zauważyli w czasie swojej kariery fotografa?
Lipek jak chcesz zrobić "karierę" na forumie optycznym to zacznij czytać co ci koledzy napisali na samym początku twojego wątku
Lipek, zdjecia tablic z tej strony w ogóle cię nie dotyczą i czym szybciej sobie to uświadomisz tym lepiej.
Kozidronie, wydruki robią mi inni, zdjęcia też. To inny temat. Nie wchodźmy w niego. Ciekawiło mnie czy pomimo takich różnic w testach nadal użytkownicy Nikkora obstają przy swoim i jakich argumentów użyliby aby mnie przekonać. Może teraz wyraziłem się jaśniej
kozidron [Usunięty]
Lipek, ty nie czytasz albo umykają ci istotne sprawy, które na pozór dla ciebie może są pomijalne.
Czy ty naprawdę nie widzisz żadnej różnicy między d3+24-70 vs 5d2+24-70 i istotą sprawy jest rozdziałka w narożnikach kadru ?
Lipek, czytaj albo zrobimy ci test z usunięciem exifów i zaraz okaże się, że zarówno ty jak i twoja wcześniej wspomniana babcia(z całym szacunkiem dla Babci) nie rozpoznacie cropów z obu tych szkieł
Ciekawiło mnie czy pomimo takich różnic w testach nadal użytkownicy Nikkora obstają przy swoim i jakich argumentów użyliby aby mnie przekonać.
Przekonać do czego?
kozidron napisał/a:
czytaj albo zrobimy ci test z usunięciem exifów i zaraz okaże się, że zarówno ty jak i twoja wcześniej wspomniana babcia(z całym szacunkiem dla Babci) nie rozpoznacie cropów z obu tych szkieł
Jakie to szczęście, że nie oglądam tandetnych zdjęć tandetnych portali tylko wolę bazować na własnych doświadczeniach... Pracuję na dwóch systemach, na C i na N. Mam szczęście posiadać pod ręką oba 70-200/2.8 w starszych wersjach i mam szczęście mieć swobodny dostęp do nowszych wersji. Tak samo jest z 24-70/2.8 (oprócz najnowszego 24-70 Canona). To nie są obiektywy mające kosmicznie różne obrazowanie. 70-200 różnią się nieznacznie (faktycznie lekko wygrywa nowszy C), przy 24-70 lepszy jest N, ale nie wiem co potrafi nowa wersja. Pewnie będzie porównywalnie. Tutaj wielkich różnic nie ma co szukać. Choć są, ale gdzie indziej...
Jakie to szczęście, że nie oglądam tandetnych zdjęć tandetnych portali tylko wolę bazować na własnych doświadczeniach... Pracuję na dwóch systemach, na C i na N. Mam szczęście posiadać pod ręką oba 70-200/2.8 w starszych wersjach i mam szczęście mieć swobodny dostęp do nowszych wersji. Tak samo jest z 24-70/2.8 (oprócz najnowszego 24-70 Canona). To nie są obiektywy mające kosmicznie różne obrazowanie. 70-200 różnią się nieznacznie (faktycznie lekko wygrywa nowszy C), przy 24-70 lepszy jest N, ale nie wiem co potrafi nowa wersja. Pewnie będzie porównywalnie. Tutaj wielkich różnic nie ma co szukać. Choć są, ale gdzie indziej...
MM - DZIĘKUJĘ! Właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10