Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D80, czy Canon 450D ?
Autor Wiadomość
dragon 
Nowy

Wysłany: Nie 18 Maj, 2008   Nikon D80, czy Canon 450D ?

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Po wstępnej selekcji zostały mi dwa aparaty do wyboru, Nikon D80 i Canon 450D. Aparatu potrzebuję do celów czysto amatorskich. Interesują mnie zdjęcia rodzinne, przyrody, w przyszłości także i makro. Proszę o pomoc w wyborze.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 18 Maj, 2008   

W przypaku tych aparatów generalnie jest obojętne który kupisz. Ważniejsze jest co masz zamiar do nich podłączyć i za ile. Popatrz sobie na obiektywy, ich ceny i po takiej właśnie selekcji dokonaj wyboru.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Stałem przed podobnym wyborem. Miałem do wyboru D80 i poprzednika 450D czyli 400D. Zadecydowała matryca i.... cena! :mrgreen: Myślę, że to ważny aspekt! Obydwa z w/w są dobrymi aparatami, więc wybierz po prostu ten,który bardziej Ci leży! Na pewno wszyscy będą mówić że ergonomia w D80 jest dużo lepsza niż w Canonie, ale mnie budowa Canona nie przeszkadza! :smile: :wink:

Monastor 
Optyczny

W moim przypadku było dokładnie tak samo. Canon 400D jest tańszy i mniej szumi. Podobnie jest z 450D (choć tańszy chyba nie jest). Jeśli nie będziesz potrzebował dobrej ergonomii (trzeba coś szybko i wygodnie przełączać) to jest chyba lepszym wyborem.

Bardzo dobrze radzi Ci MM. Ważniejsze od samego aparatu są obiektywy. Napisz jaką kwotę możesz przeznaczyć na aparat i szkło/szkła, to napiszemy czym się warto w danej cenie zainteresować.
W obydwu systemach (Canon, Nikon) nie będziesz na szczęście mieć problemów z doborem szklarni.

dragon 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

Mam do dyspozycji kwotę 4 tys. Narazie muszę za to kupić aparat, w miarę dobre szkło podstawowe i kartę. W niedalekiej przyszłości czeka mnie zakup tele i szkła do makro. O kolejności zakupu tych dwóch ostatnich jeszcze nie zdecydowałem :oops: .

k1caj_ns 
Optyczny

W takim razie ja polecałbym Tobie Canon 450D + tamron 17-50/2.8 ,ale tak jak koledzy napisali najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i obydwa sobie pomacał :wink:

Karipu 
Uczestnik

k1caj_ns napisał/a:
W takim razie ja polecałbym Tobie Canon 450D + tamron 17-50/2.8 ,ale tak jak koledzy napisali najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i obydwa sobie pomacał :wink:
Podzielam zdanie kolegi.
Kupiłem 450D + Tamrona 17-50 za 3700zł. Do tego karta pamięci, torba i wyjdzie Ci akurat 4tys.
Z wyboru jestem zadowolony.
Drugi raz bez zastanowienia kupiłbym dokładnie ten sam sprzęt.

fatman 
Optyczny

A do makro weź: Canon EF 180mm f/3.5L USM Macro
Z tego co słyszałem i czytałem nie ma lepszego makra do Canonka.
Ale niestety... musisz mieć następne 4 tysie :cry:
No chyba że z Hameryki... - 1300 $ :smile:

dragon 
Nowy

O tele i makro będę się martwił później. Narazie muszę wybrać aparat. Póki co utknąłem w martwym punkcie, bo ja jednak skłaniam się do Nikona, a moja żona chce Canona. To ma być wspólny aparat :wink:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak chcesz kupić tele to się poważnie zastanów za ile ma być to tele i macro. Nikon ma świetny obiektyw macro ze stabilizacją Nikkor 105/2.8 VR i bardzo dobre amatorskie tele 70-300 VR (ten ostatni za około 1600 zł). Odpowiednik tele Canona jest sporo gorszy a jego odpowiednik macro choć tańszy a dobry optycznie jest pozbawiony stabilizacji. Z drugiej strony Canon ma świetne teleobiektywy klasy 70-200 dla amatorów o wykonaniu klasy profesjonalnej. Mam na myśli 70-200/4 L za niewiele ponad 2000 i takie samo coś ze stabilizacją za prawie 4000 (ostry jak żyleta, stabilizacja wymiata). Nie rób podstawowego błędu amatora patrzącego tylko na korpus, ponownie zachęcam do przyjrzenia się konkretnym obiektywom. Znasz swoje preferencje a obiektyw podstawowy już "wybrałeś". Ten Tamron 17-50/2.8 to bardzo dobry wybór. Co prawda do macro można także wybrać odpowiedniego Tamrona 90/2.8 z dedykowanym bagnetem do Canona czy Nikona i będzie to świetny wybór za dobre pieniądze. Dla mnie sprawa rozbija się o zakres tele. Zależy do czego będziesz go potrzebował. Ja od razu napiszę, że z Canona 70-300 IS bym zrezygnował. Teraz jest kwestia czy wolisz dobrego Nikkora 70-300 VR (ma 300mm i stabilizację), czy też np. świetnego Canona 70-200/4L (brak stabilizacji, 200mm, za to stałe światło 4). Tutaj masz szersze pole do popisu za większe pieniądze bo możesz dokupić wspomnianego 70-200/4 z IS (czyli stabilizacją) , 70-200/2.8 (czyli bez stabilizacji), lub znakomitego 100-400L (masz 400mm! - ale za niecałe 5000). Wybór należy do Ciebie, zależy od sumy na zakupy i od przeznaczenia a nie od tego które body mi się bardziej podoba :wink:
Ostatnio zmieniony przez MM Pon 19 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

arietiss 
Optyczny
arietiss

Jeśli będziesz w przyszłości robił zdjęcia np. ptaków to 70-200 okaże sie krótkie, wiem z własnego doświadczenia! W takim wypadku może lepszym wyborem jest D80 i w przyszłości 70-300VR.

dragon 
Nowy

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wiem już jak się sprawy mają z tele, a jak to wygląda z macro? która firma proponuje lepsze szkła? Chodzi mi o obiektyw w granicach 2 tys. To jeszcze daleka przyszłość, ale chcę wiedzieć gdzie mogę spodziewać się lepszych rozwiązań.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

W granicach 2000 zł to Canon jest górą, bo jakość jego 100/2.8 do macro powala ostrością i plastycznością. Do aparatów z cropem jest bardzo dobry, niestety jak się ma 5D to trzeba zainwestować w coś dłuższego (Sigma 150/2.8 lub Canon 180/3.5L).
Szkło Canona ma świetny AF. Nikon ma niesamowitego Nikkora 105/2.8 z VR, ale ta cena...

igorax 
Rozmowny
vast

...i jest jeszcze Tamron 90/2.8, ewentualnie Canon 60/2.8.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jest też Tokina 100/2.8 i Sigma 105/2.8, ale do Canona za 2000zł to ja bym wybrał... Canona 100/2.8 USM.

Odpowiedz do tematu