Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Myślę, że jednak byłoby lepiej niż w obecnym sprzęcie autora wątku
Myślę, że ciężko by było trafić gorzej (kupując cos nowego) niż mam obecnie. A może mi ktoś przybliżyć wcześniej pojawiający się przez chwilę temat Pentaxa? Na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę? No i pytanie kolejne o Canona - obiektywy jakieś się tuż przewinęły? A co ewentualnie z body dla takiego amatora jak ja?
Najwazniejsze sa obiektywy i je zostawiasz a puszke wymieniasz przy rozwoju wlasnych umiejetnosci.
No tak - taki też mam plan aby bardziej skupić się na obiektywie (także pod kątem zainwestowanych środków), ale jeśli miałbym zmieniać cały system to i o jakimś body muszę pomyśleć. A że będzie musiało mi służyć kilka lat to nie chciałbym na tym polu wdepnąć w jakiś badziew
"W głowie" założyłem sobie zakredytowanie się do kwoty +/- 10k na zakup puszki i obiektywu. Oczywiście wszelkie oszczędności mile widziane, ale jestem realistą i zakłądam, że jak mam już wydać kasę (i spłacać ten zakup dłuuugimi miesiącami) to chcę coś co trafi w me oczekiwania na lata.
Skoro jakiś dobry obiektyw dopasowany do moich potrzeb i oczekiwań kosztuje +/- 6k to na body "zostanie" około 4k. No ale że i tak będzie to kredyt to (niestety) zakładam że mogę się nie zmieścić w 10k.
Absolutnie się nie zgadzam. W fotografii cyfrowej, body (czy raczej matryca) znaczy niemal tyle samo co obiektyw, a szeroko pojęta ergonomia body liczy się również dla amatora.
kondoreus napisał/a:
A może mi ktoś przybliżyć wcześniej pojawiający się przez chwilę temat Pentaxa? Na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę?
Tak jak napisano wcześniej, na K-5 (zwłaszcza, że myślałeś o D7000). Natomiast w ofercie Pentaksa nie ma zooma w zakresie 24-70 ze światłem f/2.8, ponieważ Pentax nie ma korpusu z matrycą FF. Są starsze, trochę węższe na szerokim końcu FA*28-70/2.8, konstruowane jeszcze pod film i ewentualnie Sigmy/Tamrony.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 10:36 ]
kondoreus napisał/a:
+/- 10k na zakup puszki i obiektywu.
Jednego?
kondoreus napisał/a:
Skoro jakiś dobry obiektyw dopasowany do moich potrzeb i oczekiwań kosztuje +/- 6k
Tylko, czy koniecznie potrzebujesz zooma? W tej cenie mógłbyś kupić parę stałek i efekt byłby wyraźnie lepszy pod każdym względem...
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 20 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012
Moge sie tylko wypowiedziec w sprawie canona.
Jezeli kupisz uzywany 24-70 2.8L bo rozumie ze ten obkietyw cie interesuje to zostaje ci 7 tys na puszke. No to mozesz zaszalec i kupic 5D mark II ale tutaj jest problem z AF (dla niektorych). Jezeli chcesz cos na APS-c z dobrym AF to nowy 7D lub 60D lub uzywany 50D i jeszcze zostanie na inny obiektyw.
Ja jestem zwolenikiem kupowania lepszego sprzetu ale uzywanego.
Np
24-70 L - 3 tys
50D - 2-2,5 tys
Zostaje ci 5K na inne zabawki. Np. uzywany 70-200 L, uzywany 85 1.8 i lampa 580 EX. Lub cos innego co cie interesuje.
Co do innych systemow niech sie inni wypowiedza.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 10:40 ]
jaad75 napisał/a:
Absolutnie się nie zgadzam. W fotografii cyfrowej, body (czy raczej matryca) znaczy niemal tyle samo co obiektyw, a szeroko pojęta ergonomia body liczy się również dla amatora.
Jesli chodzi o ergonomie to ok. Ale do tego dochodzi sie po czasie. Co do matryc to nie jestem pewien skoro praktycznie te same matryce sie pakuje do roznych klasowo puszek. Oczywiscie omijaj tu canony klasy 4 cyfrowej.
Skoro jakiś dobry obiektyw dopasowany do moich potrzeb i oczekiwań kosztuje +/- 6k
Tylko, czy koniecznie potrzebójesz zooma? W tej cenie mógłbyś kupić parę stałek i efekt byłby wyraźnie lepszy pod każdym względem...
Ale chodzi mi też o wygodę - tak jak mówiłem na wstepie lubię klimaty reportażopodobne a trudno czasem się tym bawić samymi stałkami
A co do używek to też się nad tym trochę zastanawiam, ale będę musiał wtedy poprosić kogoś bardziej biegłego w temacie o sprawdzenie dla mnie sprzętu Tak czy inaczej dzięki i za te pomysły
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12