Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co zyskamy zmieniając okular, szkła zoom na stałoogniskowe?
Autor Wiadomość
puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Wto 20 Mar, 2012   Co zyskamy zmieniając okular, szkła zoom na stałoogniskowe?

Witam. Użytkuję okular zoom 20-60x warty ok. 200 PLN (Celestron ultima 80). W praktyce korzystam z 25-35x bo powiększenia obrazu poniżej to denerwujący w obserwacji efekt "tunel" a >35x to załamanie optyki i ciemność oraz brak ostrośc i i ogromna aberracja. Celem są obrazy ruchome i stałe w odległości 1km-5 km w dzień od wielkości czlowieka do pojazdów, bardzo rzadko niebo.

Czy wymianiając na stałoogniskowy okular 25x lub ewentualnie 35x pozbędę się efektu "tunelu" (docelowy okular na gwint m35 dostępny w PL lub na ebay). Które powiększenie jest lepsze mniejsze czy większe na w/w odległości? O ile większy się pole widzenia i "jasność". Czy możecie to obliczyć np. w procentach? Jakie inne plusy można dostać rezygnując z tego kiepskiego okularu zoom?

Reklama

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto 20 Mar, 2012   

puni,to nie ten dział,lunety piętro wyżej.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Jesli chcesz dokladniej zglebic problem okularow: jakosci obrazu i pola widzenia to tu:
http://www.astrokrak.pl/content/13-okulary

A odpowiadajac na Twoje pytanie. Jesli masz na mysli okulary tego typu (a one wlasnie pasuja, na dole strony w propozycjach akcesoriow):
http://www.teleskop-expre...iverguetet.html
to uzyskasz komfortowe pozorne pole widzenia 62 stopnie zamiast tunelowego 40 stopni obecnie z zoomem. Bedzie to wiec przyrost o 50%. Rzeczywiste tez bedzie proporcjonalnie wieksze, jesli porownywac na tym samym powiekszeniu.

W Ultimie mozesz wymienic swoj zoom na zoom Baader Hyperion 8-24mm. Uzyskasz wieksze pole widzenia (50-70st. zamiast 40-60) i lepsza jakosc obrazu. Jesli Ultima jest bez ED to aberracja chromatyczna pozostanie, ale kontrast i jasnosc obrazu sie bardzo wyraznie poprawi, a zomm bedzie uzywalny w pelnym zakresie. Okular kosztuje nieco mniej niz Ultima 80, tzn. 650zł.

Jesli interesuje Cie obserwacja sporych obiektow, a nie wypatrywanie drobnych roznic miedzy obiektami na granicy mozliwosci sprzetu, to z pewnoscia staloogniskowy okular da wiecej jasnosci, pola widzenia i kontrastu. Zwlaszcza bym zaufal okularom 25 i 19. 25mm (20x) bedzie lepszy jesli wazne jest duze pole wiedzenia i jasnosc obrazu: obserwacje przy slabym swietle bez wielkich wymagan co do powiekszenia, zas 19mm (25x) jesli powiekszenie odgrywa wieksza role. Jesli chcesz 30-40x to juz Baader Gen II 14 lub 10mm. One wszystkei beda lepsze od oryginalnego zooma.

Pytanie, czy masz jeszcze ZRT i czy slyszales o mozliwosci jego upgradu?

puni 
Bywalec
Węszyciel

@kivirovi: dziękuję za konkretną rzetelną wypowiedź. Nie, już nie mam ZRT, miałem w doskonałym stanie, sprzedałem, zamieniłem ją na lornetkę Nikona 10x50 EX. Ona służy mi do obserwacji na krótszych dystansach < 800 mm, na dłuższe dystanse do 5 km liczę na lunetę i porządny statyw. ZRT po upgrade da nieco lepszy obraz niż celestron ultima 80 i będzie kosztował tyle samo co nowa ultima. Oglądając różne lunety teraz wiem, że ZRT bez upgrade domyślnie to słaba luneta i większość lornetek jest lepsza od tego, ZRT ma beznadziejny trzęsący się domyślny statyw, brak normalnego mocowania na nowoczestny statyw, miejsce na pryzmat jest malutkie, liche, chude (po przykręceniu nowego pryzmatu będzie wyglądało kiepsko), jest nieszczelna, dość ciężka, używane lunety są poobijanie i porysowane. Ja drugi raz ZRT bym nigdy nie kupił nawet do upgrade i trzymam sie z daleka od niej ale kupiłem okazyjnie za małe pieniądze. Powiem nieśmiało, że również upgrade z głowy wybili mi fachowcy siedzący w lunetach. To była może dobra luneta ale może 15 lat temu? NIestety podobno dopiero > 2000 PLN widać w lunetach piękno szkieł, do tej kwoty jest przeciętnie i bez szału. Ale poniżej poziomu ultimy 65 to nie warto schodzić. Szczerze: daj sobie spokój z ZRT.

Wracając do pytania głównego: czyli tylko mogę liczyć na stałe okulary typu: http://www.teleskop-expre...Fotografie.html

Czy powiększenia stałe 35x mocno psują pbraz w stosunku do 25x? Obawiam się 25x to trochę za mało, najczęsciej jak się przyłapałem pracuję na ok. 27-35x, też tak macie?

Abs 
Optyczny

Dla mnie powiększenie 30x jest optymalne ale jednak nie wystarczające do wszystkiego. Celowo kupiłem okular, który daje w moim refraktorze powiększenie 25x z większym polem ale wróciłem do 30x. Sporadycznie (ale jednak) wkładam okular 6mm co daje mi power 106x. Obraz ciemny, paskudnawy ale czasem autentycznie przydatny.
W zasadzie nic więcej nie potrzebuję - 30x w świetnej jakości i okazjonalnie 100x.

Odpowiedz do tematu