Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
@ jaad75 Dzięki za rady Ja jednak wolę standardowe książki. Aparat cyfrowy, ale ksiązki "analogowe"
Na tę chwilę jestem najbliższy propozycji hijaxa_pl (tej pierwszej - ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA). Choć nie widziałem jeszcze tej drugiej, nie było okazji. No i ostateczna decyzja którą i czy w ogóle, zapadnie pewnie jutro w księgarni na dworcu PKP tuż przed odjazdem pociągu
@ jaad75 Dzięki za rady Ja jednak wolę standardowe książki. Aparat cyfrowy, ale ksiązki "analogowe"
Na tę chwilę jestem najbliższy propozycji hijaxa_pl (tej pierwszej - ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA). Choć nie widziałem jeszcze tej drugiej, nie było okazji. No i ostateczna decyzja którą i czy w ogóle, zapadnie pewnie jutro w księgarni na dworcu PKP tuż przed odjazdem pociągu
Szczerze polecam tą pozycję. Tym bardziej przydatna, że gros książki to światło błyskowe.
konczako, McNally jest dobry, ale czy dobra jest jego książka, to nie wiem...
kajlen [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Lut, 2012
Kupiłem "swiatło w fotografii - magia i nauka". Niestety w księgarni nie było najnowszego wydania (w tej chwili chyba nie jest dostępne, bo się rozeszło, a wznowienie będzie w marcu), mam jakieś z 2009 roku, ale w tej kwestii chyba wiele się przez ten czas nie zmieniło, prawda?
Byłam dziś w empiku i przeglądałam ''Z pamiętnika lampy błyskowej'' McNally'ego. ''Światła w fotografii'' niestety nie było. Zastanawiam się, czy McNally będzie dla mnie użyteczny, skoro jestem początkująca i planuję dopiero zakup pierwszej lampy... Większość ''przepisów'' w jego książce opiera się na wykorzystaniu większej ilości lamp, niewielki tylko rozdział jest poświęcony fotografii z użyciem jednej lampy.
Może na początku skupić się na świetle w ogóle i zabrać się za podstawy, czyli za ''Światło...''? Trochę mnie przeraził poprzedni komentarz, że książka sprawia wrażenie podręcznika do fizyki... :-/ Ja z fizyki byłam bardzo cienka, w ogóle jestem nietechniczna. McNally jest jednak bardzo przystępnie napisany.
Ktoś ma porównanie obu tych pozycji i może doradzić, co lepsze dla amatora, który nigdy nie miał do czynienia z lampą błyskową?
A, dodam że teraz czytam sobie w pdf ''Strobist Lighting 101''
Polecam "Siła Fleszy" Autor: Syl Arena.
Książka wybitnie dla posiadaczy lamp Canona (speedlighterów)
Ale ... wiedze można zaadaptować do innych lamp.
Porządnie wydane tomiszcze przez Galaktykę. Ponad 400 stron. Błyszczący, ciężki papier i wysokiej jakości fotografie oddające subtelne gierki z lampą.
http://www.galaktyka.com.pl/product,,508.html
Byłam dziś w empiku i przeglądałam ''Z pamiętnika lampy błyskowej'' McNally'ego. ''Światła w fotografii'' niestety nie było. Zastanawiam się, czy McNally będzie dla mnie użyteczny, skoro jestem początkująca i planuję dopiero zakup pierwszej lampy...
Bez problemu dasz sobie radę z tą książką. Jej zaletą jest to, że nie trzeba czytać jej całej - wybierasz tylko to, co Cię interesuje. Jeśli pracujesz z jedną lampą, nie musisz wiedzieć o pracy z kilkoma lampami. Polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9