Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
besa5, skoro piszesz, że i tak planujesz kupić w przyszłości coś lepszego, to bierz 40D. Znacznie lepsza ergonomia, skuteczniejszy AF i całkiem przyzwoita jakość zdjęć. Będzie pani zadowolona
hijax_pl, jeśli kogoś bardziej interesuje jak pracuje matryca od otrzymywanego obrazka, to ok.
Na to jaki obrazek otrzymujemy składa się zarówno to, jak matryca pracuje per piksel, jak i jaka jest jej rozdzielczość. Do tego dochodzą kwestie jednorodności pracy na całej powierzchni, a tu jak wiadomo 15MPix matryce Canona miały szczególnie wyraźne problemy, chociaż akurat 40D też nie był od bandingu wolny.
Moim zdaniem, o ile per pixel 50D pracuje gorzej niż 40D na wysokim ISO, to jednak nadal będę się upierał, że przy odpowiednim naświetlaniu 50D da lepsze rezultaty w obrazku końcowym, niż 40D. jaad75, naprawdę nie samym bandingiem człowiek żyje. To tyle jeśli chodzi o wysokie ISO. Natomiast na niskim ISO chyba jednak obrazek z 40D podoba mi się bardziej. Nie umiem powiedzieć czemu.
jaad75, naprawdę nie samym bandingiem człowiek żyje.
Ale banding jest najbardziej uciążliwą przypadłością matryc, bo usuwa się go znacznie trudniej niż klasyczny szum, a nie usunięty wyłazi nawet po sporym skalowaniu.
Miałem aparat 400D z matrycą 10 ml pix. teraz mam 50d z matrycą 15 mln pix. I bardziej mi się podoba obrazek z matrycy 15 mln pix - bandingu nie zauważyłem - i chyba bez wydruków wielkoformatowych (takich 70 na 100 wzwyż) trudno zauważyć banding.
No dobra - dojrzałem coś w cieniach - pojawiają się gdzie nie gdzie małe czarne kropki - trzeba zdjęcie mocno powiększyć, żeby to zobaczyć. Tylko w cieniach udało mi się to zauważyć. To będzie ten banding...??
W zdjęciach z 400d nie mogę tego dostrzec - może przez słabszą rozdzielczość...??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9