Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a ja ostatnio wywoływałem stare rawy i znalazłem fotkę zrobioną obiektywem( w 2011r), który ma prawie 70 lat i wcale nie wygląda to tak tragicznie. Na to nie ma reguły, wszystko zalezy od uzytych materiałów i konstrukcji obiektywu.
Jest pewnie "i tak i tak" ... Hasselblad Zeiss po tygodniu od zakupu stracil czas 1s... Slynna jakosc Zeisaa naprawione, na razie dziala.
Jako, ze nie jestem "szybkosztrzelny" - 200-500 klatek tygodniowo, to nie testuje specjalnie obiektywow- ale : moja znajoma robi ok 5000 klatek tygodniowo ( zarzyna c5dmk2 raczej seryjnie ) ma w sumie 3 szkla : 17-40, 24-70 i 70-200. Ostatni 2.8 IS. Patrzac jak "czolga" obiektywy i w studio i w torbie i w terenie dziwie sie, ze jesczcze zyja a maja po kilka lat. Poza rozkalibrowaniem 24-70 nie miala zadnych problemow.
Takze zywotnosc jest raczej niezla ( porownujac poziom skomplikowania i silniki-elektronike ) w dzisiejszych szklach.
Poza tym malo kto pamieta, ze obiektyw nalezy serwisowac : nie wiem jak C i N , ale Mamiya i Hassel zalecaja co 10.000 klatek - ale to sa szkla z centralna migawka( moze dlatego ? )
Natomiast moge chyba rozwiac mit "pancernosci" L-ki , przynajmniej 70-200 ... po malym grzmocie ( upadek- z "przywiazanym" do reki sprzetem - na beton ) "ujawnil" wnetrze i aparatu i obiektywu .
NIKT ( wlaczajac mnie ) nie pomyslal by NIGDY jak delikatne to to jest i jak cieniutka jest ta "magnezowa" powloczka.... Ujme tak : bez trudnosci formowalna palcami...
Mam wrazenie, ze to wszystko trzyma sie siebie, osobno jest raczej bardzo wrazliwe.
Co dziwne szkla pozostaly nietkniete , poszlo mocowanie bagnetu i szklo rozpadlo sie na pol ( w sumie to 1/3 i 2/3 ) .
Natomiast nie spodziewalem sie pancernosci 5D2 - aparat wygladal duzo lepiej od obiektywu ( choc i tak pokazal ERR i to bylo jesgo ostatnie tchnienie ).
stormur, Której elki 70-200? Używałem przez całe 2 godziny 70-200 2.8 IS II i chyba nie widziałem bardziej pancernego tele, jeśli mówisz o 70-200 /4, to wcale nie jest tak źle, nie jest niezniszczalny, ale wytrzymały na pewno, poza tym to najtańsza eLka, więc jakością odbiega od droższych.
70-200 2.8 L IS . Patrzac od zewnatrz - wszstko sie zgadza... Patrzac na wnetrze- tu juz mam mieszane uczucia.... Jakbym ci powiedzial, ze ta pancernosc trzyma sie sie na 3 malych srubkach i plastikowym ringu, to uwierzylbys ?
Ja tez nie widzialem "bardziej pancernego" i renomowanego szkla od Zeiss'a 80mm/2.8 ( made in Germany!) a przyszedl fabrycznie nowy z walnietym mechanizmem wyzwalania... jak wymienili "dupke" obiektywu na nowa , to po tygodniu "padl" czas 1s, wiec wymienili obiektyw na nowy... I zeby nie bylo - Hassel jest dla frajdy, nie do roboty _ robi 1 rolke na miesiac albo i mniej...
A taki mial certyfikat jakosci i zgodnosci... z pieczatka i podpisem....
NIE MA niezawodnych sprzetow, nie ma juz renomowanych marek. Trzeba sie z tym pogodzic... Wszystko jest zorientowane na kilka lat uzytkowania i juz... .
Wszyscy pisza o "obiektywach na lata"... a w 99% przypadkow dam glowe( no moze paznokiec ), ze nikt nie ma juz w torbie swojej 1ej "L" albo Nikkora ED...
To nie czasy Hassela 500, Mamiyi RB/RZ, Bronici... Teraz amatorzy maja taki sam albo i lepszy sprzet od profi przynajmniej w 24x36.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9