Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Mar, 2012 Canon 450D vs. Sony A350 - dla amatora
Witam wszystkich. Podobnych tematów było sporo, przeczytałem większość, ale nadal mam sieczkę w głowie.
Pod uwagę biorę używane 450D i A350. Budżet - 1000PLN.
Będzie to moja pierwsza lustrzanka, na razie używam budżetowej cyfrówki samsunga. Aparat jest mi potrzebny przede wszystkim do fotografowania samochodów, modeli samochodów w skali 1/18, czasem jakieś krajobrazy, makro itp. Czytałem mnóstwo testów obu lustrzanek w necie, niestety nie mogę się zdecydować. Mam nadzieję, że mi pomożecie
Istotne pytanie - który sprzęt ma lepszy podstawowy obiektyw? Bo nie zamierzam się zaopatrywać w lepszy przez pierwsze kilka(naście) miesięcy. Ruchomy ekran w Sony jest bardzo przydatny przy foceniu modeli, ale podobno canon jest lepszy jako całokształt. Dodatkowym czynnikiem, który mnie ponagla jest czas- sprzęt muszę mieć najpóźniej do 10 kwietnia. Soniaka w tym budżecie mógłbym kupić i zaraz, gdyż na allegro jest sporo ciekawych ofert. Z kolei Canona trudniej trafić, ale nie jest to niemożliwe.
Zatem drodzy Forumowicze, proszę Was o pomoc w wyborze
Musisz sobie odpowiedź tylko na jedno pytanie- czy zamierzasz później rozwijać się w fotografii?
Jeśli tak, to bierz canona, jeśli nie to z sony też będziesz zadowolony, ale to raczej średnio rozwojowy system i go na tym forum nie lubią
Cóż mogę powiedzieć. Sam od kilku lat używam Canona 450D i spełnił swoje zadanie. Sprzęt bezawaryjny, choć oczywiście ma swoje ograniczenia. W Twoim wypadku jest o tyle lepszym wyborem, że ten korpus daje Ci możłiwość w wyborze dużej ilości szkieł systemowych Canona. Ja powoli wzbogacałem swoją kolekcję obiektywów. (raz mądrze, raz mniej ale jednak już się tego trochę nazbierało) Teraz planuję zmianę korpusu na coś w stylu 7D ale dopiero jesienią więc niestety nie mogę zaoferować Ci swojego egzemplarza.
Doradzam zatem Canona.
Istotne pytanie - który sprzęt ma lepszy podstawowy obiektyw?
Obiektyw podstawowy - to taki, jaki sobie kupisz. Co do Soniaka, nie brałabym sprzedawanych zestawów z 18 -70. To starszy i kiepski obiektyw, szkoda kasy. Lepiej kupić samo body i dokupić taki, który Cię zainteresuje. Tyle, że w budżecie 1000 zł możesz się nie zmieścić.
Co do Canona, nie znam cen, ale koleżanki i koledzy zaraz pewnie coś podpowiedzą.
Vicol napisał/a:
Jeśli tak, to bierz canona, jeśli nie to z sony też będziesz zadowolony, ale to raczej średnio rozwojowy system i go na tym forum nie lubią
W budżecie 1000zł to nawet 450d z podstawowym kitem 18-55 się nie kupi.
Z tego co pamiętam to do 450d dodawali ten bardzo stary 18-55 bez IS, więc ja bym kupował 450d jako same body (bez obiektywu) i potem dokupił w sklepie obiektyw 18-55 IS II, kosztuje około 300zł, a różnica jest.
Jeśli trafisz na okazję to w 1200zł się za całość zmieścisz, jeśli nie to myślę, że max 1400.
1400 czy 1200 to za dużo niż mogę przeznaczyć. Niedawno poszedł zestaw z 450d za 1050zł:
http://allegro.pl/canon-e...i2212531836.htm
Swoją drogą, myślałem, że kit w 450d ma IS.
Czyli co, jak kupię Alphe to dam radę zrobić ładne zdjęcia na kitowym 18-70? Chociaż przez pierwszy rok?
Oczywiście, że 450D jest w zestawie ze stabilizowanym 18-55! Poprzednie modele nie miały stabilizacji.
Odpowiedzi na to, czy będziesz mógł robić ładne zdjęcia, szukałbym raczej w umiejętnościach, a nie posiadanym sprzęcie. Zdjęcie rodzi się w głowie, a nie w aparacie. Nawet najtańszym aparatem można robić dobre zdjęcia.
Ja radzę poszukać jakiegoś 450D nawet trochę zużytego. Z resztą nawet tutaj na forum wczoraj chyba pojawił się wątek, że ktoś chce sprzedać 450D.
Ja bym zamiast A350 zainteresował sie A300. Ponoć jej matryca jest troche lepsza, choć ma mniej pikseli
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Mar, 2012
voler1,
Jeżeli sony to lepiej A200 jak doradza MC, z tego co pamiętam jeszcze mniejszy wizjer w a300 mi nie zrobił. Mimo wszystko wolałbym kadłubek canona 450D+18-55IS.
Jeżeli chcesz fotografować makro (modele samochodów), to w tej cenie nie bedzie mozliwe kupienie odpowiedniego obiektywu, fajnie by było gdybys na poczatek dołożył do raynox'a 250 (tak dawno nie miałem tego w rękach, że juz nie pamiętam) - jest to taki "makro konwerter", który pozwoli ci uzyskać odpowiednią skale odwzorowania, nakłada się go na obiektyw (powiedzmy ten z zestawu) ma uniwersalne mocowanie do bodajże 68mm jak się nie mylę (nakładałem go kiedyś chyba na 50/1.8 wiec pewnie mocowanie jest od 52 do 68mm).
Nowego raynoxa 250 powinieneś dostać za 250 ziko, wydatek nie jest duzy a twoje modele będą znacznie lepiej prezentować się na zdjęciach.
obiektywy kitowe 18-55 maja zazwyczaj calkiem przyjemna skale odwzorowania, tak cos kolo 1:4. mysle, ze przy takiej skali juz mozna powalczyc z tymi modelami
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 26 Mar, 2012
moronica napisał/a:
obiektywy kitowe 18-55 maja zazwyczaj calkiem przyjemna skale odwzorowania, tak cos kolo 1:4. mysle, ze przy takiej skali juz mozna powalczyc z tymi modelami
moronica, czyli z raynoxem nie bedzie lepiej ?
Kurcze szkoda a juz myslałem, ze jedyne 250 ziko polepszy koledze "odbiór" no ale skoro nie to odszczekuje
kozidron, czy lepiej to nie wiem bo nigdy nie uzywalam raynoxa. ale mysle, ze jesli da sie golym szklem to chyba lepiej. te autka w skali 1/18 to chyba calkiem spore sa, nie powinno byc problemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9