Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450D vs. Sony A350 - dla amatora
Autor Wiadomość
voler1 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   Canon 450D vs. Sony A350 - dla amatora

Witam wszystkich. Podobnych tematów było sporo, przeczytałem większość, ale nadal mam sieczkę w głowie.

Pod uwagę biorę używane 450D i A350. Budżet - 1000PLN.
Będzie to moja pierwsza lustrzanka, na razie używam budżetowej cyfrówki samsunga. Aparat jest mi potrzebny przede wszystkim do fotografowania samochodów, modeli samochodów w skali 1/18, czasem jakieś krajobrazy, makro itp. Czytałem mnóstwo testów obu lustrzanek w necie, niestety nie mogę się zdecydować. Mam nadzieję, że mi pomożecie :smile:
Istotne pytanie - który sprzęt ma lepszy podstawowy obiektyw? Bo nie zamierzam się zaopatrywać w lepszy przez pierwsze kilka(naście) miesięcy. Ruchomy ekran w Sony jest bardzo przydatny przy foceniu modeli, ale podobno canon jest lepszy jako całokształt. Dodatkowym czynnikiem, który mnie ponagla jest czas- sprzęt muszę mieć najpóźniej do 10 kwietnia. Soniaka w tym budżecie mógłbym kupić i zaraz, gdyż na allegro jest sporo ciekawych ofert. Z kolei Canona trudniej trafić, ale nie jest to niemożliwe.
Zatem drodzy Forumowicze, proszę Was o pomoc w wyborze :smile:

Reklama

Vicol 
Początkujący

Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   

Musisz sobie odpowiedź tylko na jedno pytanie- czy zamierzasz później rozwijać się w fotografii?
Jeśli tak, to bierz canona, jeśli nie to z sony też będziesz zadowolony, ale to raczej średnio rozwojowy system i go na tym forum nie lubią ;)

voler1 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   

Rozwijać się chcę, ale bez pospiechu bo mnie to zrujnuje finansowo :razz:
Sprzęt musi mi starczyć na minimum 2-3 lata.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Pon 26 Mar, 2012   

Cóż mogę powiedzieć. Sam od kilku lat używam Canona 450D i spełnił swoje zadanie. Sprzęt bezawaryjny, choć oczywiście ma swoje ograniczenia. W Twoim wypadku jest o tyle lepszym wyborem, że ten korpus daje Ci możłiwość w wyborze dużej ilości szkieł systemowych Canona. Ja powoli wzbogacałem swoją kolekcję obiektywów. (raz mądrze, raz mniej ale jednak już się tego trochę nazbierało) Teraz planuję zmianę korpusu na coś w stylu 7D ale dopiero jesienią więc niestety nie mogę zaoferować Ci swojego egzemplarza. :-)
Doradzam zatem Canona.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

voler1 napisał/a:
Istotne pytanie - który sprzęt ma lepszy podstawowy obiektyw?

Obiektyw podstawowy - to taki, jaki sobie kupisz. Co do Soniaka, nie brałabym sprzedawanych zestawów z 18 -70. To starszy i kiepski obiektyw, szkoda kasy. Lepiej kupić samo body i dokupić taki, który Cię zainteresuje. Tyle, że w budżecie 1000 zł możesz się nie zmieścić.
Co do Canona, nie znam cen, ale koleżanki i koledzy zaraz pewnie coś podpowiedzą.
Vicol napisał/a:
Jeśli tak, to bierz canona, jeśli nie to z sony też będziesz zadowolony, ale to raczej średnio rozwojowy system i go na tym forum nie lubią ;)

Eeeee tam, zaraz nie lubią... :wink:

Vicol 
Początkujący

W budżecie 1000zł to nawet 450d z podstawowym kitem 18-55 się nie kupi.
Z tego co pamiętam to do 450d dodawali ten bardzo stary 18-55 bez IS, więc ja bym kupował 450d jako same body (bez obiektywu) i potem dokupił w sklepie obiektyw 18-55 IS II, kosztuje około 300zł, a różnica jest.
Jeśli trafisz na okazję to w 1200zł się za całość zmieścisz, jeśli nie to myślę, że max 1400.

voler1 
Nowy

1400 czy 1200 to za dużo niż mogę przeznaczyć. Niedawno poszedł zestaw z 450d za 1050zł:
http://allegro.pl/canon-e...i2212531836.htm
Swoją drogą, myślałem, że kit w 450d ma IS.
Czyli co, jak kupię Alphe to dam radę zrobić ładne zdjęcia na kitowym 18-70? Chociaż przez pierwszy rok?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Kup A200 + "nowy kit" (18-55). Zmieścisz się spokojnie w budżecie.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Oczywiście, że 450D jest w zestawie ze stabilizowanym 18-55! Poprzednie modele nie miały stabilizacji.
Odpowiedzi na to, czy będziesz mógł robić ładne zdjęcia, szukałbym raczej w umiejętnościach, a nie posiadanym sprzęcie. Zdjęcie rodzi się w głowie, a nie w aparacie. Nawet najtańszym aparatem można robić dobre zdjęcia.
Ja radzę poszukać jakiegoś 450D nawet trochę zużytego. Z resztą nawet tutaj na forum wczoraj chyba pojawił się wątek, że ktoś chce sprzedać 450D.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja bym zamiast A350 zainteresował sie A300. Ponoć jej matryca jest troche lepsza, choć ma mniej pikseli :smile:

kozidron
[Usunięty]

voler1,

Jeżeli sony to lepiej A200 jak doradza MC, z tego co pamiętam jeszcze mniejszy wizjer w a300 mi nie zrobił. Mimo wszystko wolałbym kadłubek canona 450D+18-55IS.

Jeżeli chcesz fotografować makro (modele samochodów), to w tej cenie nie bedzie mozliwe kupienie odpowiedniego obiektywu, fajnie by było gdybys na poczatek dołożył do raynox'a 250 (tak dawno nie miałem tego w rękach, że juz nie pamiętam) - jest to taki "makro konwerter", który pozwoli ci uzyskać odpowiednią skale odwzorowania, nakłada się go na obiektyw (powiedzmy ten z zestawu) ma uniwersalne mocowanie do bodajże 68mm jak się nie mylę (nakładałem go kiedyś chyba na 50/1.8 wiec pewnie mocowanie jest od 52 do 68mm).
Nowego raynoxa 250 powinieneś dostać za 250 ziko, wydatek nie jest duzy a twoje modele będą znacznie lepiej prezentować się na zdjęciach.

moronica 

Pomogła: 106 razy

obiektywy kitowe 18-55 maja zazwyczaj calkiem przyjemna skale odwzorowania, tak cos kolo 1:4. mysle, ze przy takiej skali juz mozna powalczyc z tymi modelami

kozidron
[Usunięty]

moronica napisał/a:
obiektywy kitowe 18-55 maja zazwyczaj calkiem przyjemna skale odwzorowania, tak cos kolo 1:4. mysle, ze przy takiej skali juz mozna powalczyc z tymi modelami

moronica, czyli z raynoxem nie bedzie lepiej ?
Kurcze szkoda a juz myslałem, ze jedyne 250 ziko polepszy koledze "odbiór" no ale skoro nie to odszczekuje :razz:

moronica 

Pomogła: 106 razy

kozidron, czy lepiej to nie wiem bo nigdy nie uzywalam raynoxa. ale mysle, ze jesli da sie golym szklem to chyba lepiej. te autka w skali 1/18 to chyba calkiem spore sa, nie powinno byc problemu

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Stosowałem na 18-55 raynoxa ale z takim budżetem na pewno chłopakowi nie starczy.

Odpowiedz do tematu