Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
napisałem że szukam lunety, ale nie jestem pewny ponieważ chciałbym ją również wykorzystać do obserwacji kosmosu. Może jakiś refraktor z okularem się lepiej sprawdzi? Mogę dołożyć 500 zł. Proszę także o poradę jaki statyw wybrać.
Pozdrawiam.
Trudna sprawa bo dałeś mało informacji o oczekiwaniach. Dlaczego luneta a nie telep, jakie obiekty naziemne a jakie na niebie (planety, Księżyc), obserwacje stacjonarnie czy wyjazdowe.
Myslę, że albo coś małego, np. Delta Optical Titanium 65ED (1100zł)
albo cos typowo astro razem z montażem
albo może dużą lornetkę 20x80, jeśli to nie do planet
W tej cenie to faktycznie DOT 65ED lub Celestron Regal 65ED. Pierwsza jest gustowniejsza, mniejsza i lepiej wykonana, druga lepsza optyczne ale wielka jak na 65ED. Z refraktorem ED w tej cenie będzie problem, bo naciągając budżet masz to:
http://deltaoptical.pl/bl...ox-66,d899.html
a to praktycznie golec. Refraktora achromatycznego raczej nie polecam.
Wysłany: Pon 26 Mar, 2012
Sprawa nie jest łatwa...do astro myślę jednak, że co najmniej 80mm Tutaj ED trochę kosztuje, np. http://deltaoptical.pl/bl...-80ed,d335.html
Z kolei miałem okazje obserwować Ultimą 80 http://deltaoptical.pl/bl...ma-80,d333.html i w astro było bardzo dobrze ale w obserwacjach dziennych pojawiała się fioletowa obwódka wraz ze zbliżaniem obiektu.
Refraktor achromatyczny? - ja tam sobie chwalę choć mam dość skromny egzemplarz...taki bez aberracji powinien nie być zbyt światłosilny a te są zazwyczaj duże. Fajny jest Sky Watcher 102/500 na AZ3 ale generuje aberracje (niektórzy twierdzą, że jest pomijalna). Jest bardzo fajny na DS-y. Na dzień można dokupić filtr.
Arek, porownywałes bezposrednio DO Titanium i Regal 65mm?
Może podaj wiecej szczegółów. Np. do jakiej ogniskowej i pola nie pojawiaja sie winiety w Regal oraz czy zoom w Titanium jest lepszy na najwyzszych powiekszeniach niz w Regal.
Z achromatycznych mozna sie chyba ewentualnie skusic na Celestron 500/102 z montazem, jesli kogos interesuje DS i okazjonalnie obserwacje w dzien. Arek ma z nim najwieksze doswiadczenia w astro.
Ja patrzylem przez niego na ptaki pare razy i mial duza AC z zoomem lantanowym, ale byla to bardzo jasna luneta.
Dzięki za cenne rady i propozycje. Teraz wiem czego szukać. Kilka dylematów przede mną, muszę pomyśleć czy dokładać do ED i czy brać 65mm czy 80mm. Wiem, że na pewno warto kupić coś z ED ale jednak różnice w cenie spore. Chyba że się zdecyduję na coś typowo astro, ciężki wybór
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9