Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450D z superzoomem czy nowy bridge SLR?
Autor Wiadomość
monabe 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012   Canon 450D z superzoomem czy nowy bridge SLR?

Czesc wszystkim,

Mam do Was pytanko. Posiadam Canona 450D z kilkoma szklami, ale za kilka miesiecy wybieram sie na dluzsze podrozowanie i waham sie czy dokupic superzooma do mojego Canona (rozpatrywalam Tamrona 18-250 ale mam problemy z jego znalezieniema nowsza wersja 18-270 ma miesane recenzje i jest troche poza moim budzetem) czy moze zainwestowac w aparat typu Panasonic Lumix DMC-FZ150 lub Nikon Coolpix P510?

Zakres tematyczny zdjec bedzie szeroki: krajobrazy, natura, moze macro, ludzie.

Jakie macie zdanie: dokupic jakiegos superzooma (maksymalnie do 1600zl) czy faktycznie ktorys w wymienionych kompaktow moze byc lepsza opcja 'na droge'?

Z gory wielkie dzieki.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 27 Mar, 2012   

monabe, co do dylematu szkło czy kompakt, to zależy w jakie miejsce się wybierasz, czy istnieje duże ryzyko kradzieży, no i jakiego rodzaju zdjęć się spodziewasz. Skoro masz już lustrzankę i parę obiektywów to pewnie potrafisz zdecydować czego oczekujesz. Megazoom na podróż nie jest złym pomysłem, pod warunkiem, że nie jest problemem noszenie cięższego i większego sprzętu oraz nieuniknione afiszowanie się z nim.

monabe 
Nowy

Hej,
Planuje podroz dookola swiata, na rowerze, stad te ograniczenia co do sprzetu. Na chwile obecna mam kitowy obiektyw,ktorego staram sie nie uzywac, stala 50mm i 100mm macro oraz 70-300mm, nie mam natomiast wlasnie superzooma, ktory by mi zastapil te wszystkie szkla.
Przygladalam sie roznym superzoomom ale te ktore mieszcza sie w zakresie mojej kieszeni, maja bardzo mieszane recenzje, dlatego zaczelam rozpatrywac wiekszy kompakt.

Waham sie oczywiscie stad ten post. jesli nie nowy kompakt to jakie szklo do 1600?

Aszex
[Usunięty]

porównałaś obok siebie zdjęcia z lustrzanki i kompaktu? jakość może nie wystarczyć (nawet z tych duża matrycą)...

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

z tym rowerem to na serio? :)

komor 
Moderator

Aszex napisał/a:
z tym rowerem to na serio?

A co w tym dziwnego? :)

monabe, a mając 70-300 i makro (to drugie na pewno bym wziął w podróż dookoła świata) może zamiast o super-zoomie pomyślałabyś o Sigmie 17-70, która:
1) zapewnia nieco szerszy kąt widzenia niż kit i superzoom (różnica między 17 a 18 mm jest zauważalna),
2) ma większy zakres ogniskowych niż kit czy obiektywy reporterskie, przez co nie traci na jakości i świetle tak, jak typowe superzoomy,
3) ma tryb makro, dający co prawda mniej niż typowy obiektyw makro, ale za to działający także na szerokim kącie, co pozwala na ciekawe kadry,
4) jest w miarę solidnie zbudowana, co istotne przy wycieczkach.

Sigma ta ma wersję starszą bez stabilizacji i nowszą, ze stabilizacją, nieco jaśniejszą na długim końcu ale za to z nieco gorszym zbliżeniem makro. Mam starszy model i na wycieczkach sprawdza się jako obiektyw do wszystkiego.
Niestety przy kupowaniu Sigmy trzeba dobrze sprawdzić, czy prawidłowo ostrzy z naszym aparatem. Polecam zakup w sklepie fizycznym, a nie przez internet, żeby na miejscu sprawdzić i przestrzelać.

Aszex
[Usunięty]

komor napisał/a:
A co w tym dziwnego?

wycieczka dookoła świata na rowerze, nawet ujęta metaforycznie, to nie jest łatwizna :cool:

komor 
Moderator

Nikt nie mówi, że łatwizna. :)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

mz dobry kompakt / EVIL. coś z sensownym szkiełkiem, bez napinki na supertele. gdyby nie filmowanie powiedziałbym ex1. na pewno dużo kart i będzie fajnie.

monabe 
Nowy

No nikt nie mowi ze latwizna, zwazajac, ze problemy zaczynaja sie przy wyborze aparatu na takowa wyprawe ;)

Komor, to wg Ciebie powinnam pozostac przy swojej lustrzance, wziac swoje 100mm macro, zostawic 70-300 zooma i poszukac mniejszej Sigmy? Obawiam sie tylko, ze jesli ogranicze sie do max 70mm to gdzies tam moge zalowac sytuacji gdzie mi ten zoom nie siegnie...

Ale jesli mowicie, ze jakosc kompaktu bedzie duzo gorsza to nie wiem czy jestem w stanie sie poswiecic...

A co mozecie powiedziec na temat Sigma 18-250 albo Canon 18-135?

Aszex
[Usunięty]

monabe napisał/a:
Ale jesli mowicie, ze jakosc kompaktu bedzie duzo gorsza to nie wiem czy jestem w stanie sie poswiecic...

Sprawdź tam gdzie podałem. ;)

W budżecie mieści się jeszcze epl1 z 14-150 lub 14-42 i 40-150 (crop x2). Nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Pokazuję tylko inną możliwość. ;)

bergercs 
Rozmowny

Jeśli zdjęcia miałyby być robione tylko w dobrym świetle to taki FZ150 jak najbardziej się sprawdzi - szczególnie, że zastąpi również kamerę . Niestety tam, gdzie trzeba użyć większego ISO tam wychodzą ograniczenia wynikające z małej matrycy.
monabe napisz o swoich planach do:
marketing@kross.pl
może zasponsorują wyprawę i lepszy sprzęt za reklamę.

monabe 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012   

Dzieki wszystkim za opinie. Dokupilam w koncu Sigme 18-250. Mam nadzieje, ze sie sprawdzi.
A co do Twojej sugestii bergercs to rowery juz mamy upatrzone, sprawdzone na wiele tysiecy kilometrow z metalowa rama, ale dzieki za pomysl :)

Aszex
[Usunięty]

a co to za rower? :)

monabe 
Nowy

Nazywa sie thorn nomad mk2, budowany wg specyfikacji przez milosnikow rowerow w Anglii :) Ale to chyba nie temat na to forum :wink:

Aszex
[Usunięty]

czołg... cena też ciekawa... ;)

gdzie będzie relacja? :)

Odpowiedz do tematu