Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 lustrzanki Canon i dokładność wizjera optycznego
Witam!
Zauważyłem w wielu używanych modelach lustrzanek Canona, że wizjer nie pokazuje dokładnie takiego kadru jaki powstanie na zdjęciu.
Nie chodzi mi o pokrycie, które w wielu modelach wynosi 95%, ale o to na ile celując w wizjerze centralnym punktem AF w punkt kadru uzyskamy to samo pokrycie punktu AF z punktem kadru na zdjęciu.
Problem ów ukazuje zdjęcie będące załącznikiem do tego postu.
W trakcie wykonywania tego zdjęcia w wizjerze ooptycznym centralny punkt tablicy testowej idelanie pokrywał się z centralnym punktem AF. Na zdjęciu widzimy przesunięcie względem siebie tych punktów.
Sprawdzam któryś aprat z kolei (używany) i w każdym występuję przesunięcie. W różnych osiach (poziomo i pionowo), a czasem i skręcone przesunięcie.
Zastanawiam się już, czy to norma, czy uszkodzenie.
Ktoś może mi odpowiedź podsunąć - względnie sprawdzić takie coś u siebie???
Zdjęcia testowe - rzecz jasna - wykonywane obiektywem bez stabilizacji, na statywie, a migawka wyzwalana radiowo by uniknąć zakłóceń w postaci drgań.
Dodam jeszcze, że jak miałem w jednym modelu mniej więcej takie przesunięcie jak na tym zdjęciu i oddałem to do serwisu Canona na Żytniej w Warszawie, to otrzymałem z powrotem aparat z większym przesunięciem tyle, że w drugiej osi, a jak zareklamowałem tą regulację, to otrzymałem mniejsze przesunięcie w poziomie i pionie, ale skręcone. Na Żytniej stwierdzili, że jeżeli to mi nie odpowiada, to trzeba wymienić cały wizjer za ponad 800 zł plus robocizna ponad 300 zł.
Czyli nawet serwis Canona nie potrafi tego naprawić?
Jak wygląda sprawa w zupełnie nowych egzemplarzach??
klausownik, te punkty AF naniesione są na matówce, która w wielu modelach Canona jest wymienna, co oznacza, że da się ją w miarę nierówno spozycjonować. Poza tym precyzja obserwacji w wizjerze nie jest przecież rewelacyjna i nie jestem pewien czy ustawiając to na oko wizjerem nie popełnia się jednak sporego błędu.
Spróbuję zrobić u siebie takie zdjęcie – Canon 50D z matówką wymienioną przeze mnie na Ef-S.
A ja mam pytanie od drugiej strony - czy to w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie skoro rzeczywiste czujniki mierzące ostrość i tak są innej wielkości i kształtu, a dodatkowo są przesunięte względem wskaźnika.
Ma znaczenie. Większe, czy mniejsze w zależności od modelu.
Jeżeli korzysta się z punktowego pomiaru światła lub wielosegmentowego połączonego z punktami AF, to człowiek używa tych punktów aby odpoiwednio dobrać AE i AF. Jeżeli są one przesunięte - parametry zdjęcia będą złe, skoro rzeczywiste punkty są w innym miejscu.
Ogniskowa 50, a odległość ok. 33 cm.
Ale to nie ma żadnego znaczenia.
Teoretycznie nie, przy zwiekszaniu/zmniejszaniu ogniskowej "kwadracik" powinien byc w centrum. Praktycznie, tez mi sie ten kwadracik wyswietla czasami nie wtym miejscu co celowalem, ale mialem pretensje do fotografa, chyba nieslusznie
Nie chodzi o sam kwadracik, a o to, że wydaje Ci się, że celujesz w obiekt, a w rzeczywistości możesz nie trafić.
W jednym z modeli 7D było to na tyle istotne, że przy celowaniu za pomocą najmniejszego punktu AF kompletnie nie trafiało się w obiekt i jeżeli on był bardzo kontrastowy wobec reszty zdjęcie było kompletnie niepoprawne.
To ogromny problem!!!
[ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 18:25 ]
Poza tym w kadrze nie ma znaczenia sama odległość od obiektu, czy sama jego rzeczywista wielkość, tylko to jak wielki jest właśnie w kadrze.
No dobra, zrobiłem fotę, najpierw przez Live View dokładnie wypoziomowałem aparat tak, żeby kartka trzymała pion/poziom w kadrze. Potem przy pomocy wizjera optycznego ustawiłem środkową kropę tak, żeby wypadała dokładnie w centrum środkowego punktu AF na matówce.
Na zrzucie poniżej widać, że nie wypadło idealnie na środku kadru. Niebieskie linie pomocnicze są dla kontroli na ile udało się zachować pion-poziom.
Canon 50D, matówka Ef-S wymieniona samodzielnie, statyw, głowica precyzyjna MF 410 Junior. Ogniskowa 100 mm, odległość ok. 2 metry.
@komor
Dzięki za zdjęcie. Widzę, że to ogólny problem.
Jeżeli ktoś miałby model bez wymiennej matówki i zechciałoby mu się zrobić podobne zdjęcie - byłoby super, zebyśmy wiedzieli na ile poważny je problem w lustrzankach Canona.
Słowo "wymienianej" też można zastosować do modeli, gdzie tylko serwis może ją wymieniać - nie czepiaj się!!
Ale problem pozostaje, czy Ci przeszkadza, czy nie jest.
Kupujesz aparat za 3000 - 5000 tysięcy, w którym jest możliwość punktowego pomiaru światła, a nie możesz tego użyć, bo punkt pomiaru mija się z tym, na czym naprawdę chciałbyś dokonać pomiaru. I to samo z AF.
Super nowoczesna technologia pomiaru światła i AF, a trafić się nie da.
Jakaś paranoja!!!!
klausownik, no to pozostaje Ci kupić jakiegoś bezlusterkowca tylko
Jakie przesunięcie matówki względem toru do czujnika AF / położenia czujnika ekspozycji uważasz za krytyczne?
Możesz pokazać zdjęcie, które nie wyszło, bo punktowy pomiar AF / ekspozycji nie został wykonany w odpowiednim miejscu?
Pytanie pomocnicze - czy wielkość czujników AF pokrywa się idealnie z wielkością rysunku na matówce?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 16