Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czy warto kupić d7000?
Autor Wiadomość
inkaa 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   czy warto kupić d7000?

Witam.

Zamierzam kupić pierwszą (własną, bo doświadczenie już jakieś tam mam tyle, że korzystałam z lustrzanki kolegi, ale nieważne). Wiele czytałam, myślałam i padło na nikona d7000. Tylko... no właśnie. Cena. Za body z obiektywem 18-105 aktualnie trzeba zapłacić średnio 5500 zł. To troche dużo, szczególnie że wiele osób się wypowiadało, że powyżej 4000 zł nie warto. I jestem w kropce, bo szczerze podoba mi się ten aparacik. Szukam czegoś podobnego w tej klasie ale nie bardzo wiem co. Jestem raczej za nikonem, myślałam o canonie, pentax ale jednak mam już obycie z nikonami i wolałabym brnąć w system N niż C.
Więc pytanie jak w tytule: czy warto wydać tyle za ten zestaw? Jeżeli nie to co polecicie innego?
Teraz kwestia techniczna. Na aparacik (body z kitem) + obiektyw nikkor 35mm f1.8 + filtry i akcesoria ważniejsze póki co mogę wydać maksymalnie 6000-6300 zł, jednak wolałabym aby mi coś z tego zostało bo w niedalekiej przyszłości (jakieś 2-3 m-ce) chce zakupić sigmę 10-20 mm f3.5. Póki co te obiektywy mają mi wystarczyć na jakiś czas. Do czego mi potrzebny aparat: przede wszystkim krajobrazy, architektura, życie codzienne, czasem jakieś imprezy okolicznościowe, portret, rzadko makro.
Jestem powiedzmy bardziej ambitnym amatorem, jednak chciałabym ten sprzęt mieć na dłużej.
I kwestia techniczna numer dwa. Z racji tego, że w moim mieście (wojewódzkim...) nie ma zbytnio sklepów z tego typu sprzętem, a jeżeli jest to wybór marny, jestem zmuszona aby kupić sprzęt przez sklepy internetowe. Rzadko to robię i nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę przy zamówieniu, odbiorze, itp. Czy karta gwarancyjna będzie już podbita? I czy jeżeli okażę się że sprzęt ma jakąś wadę to czy mogę bez problemu zwrócić do sklepu?

Z góry dziękuję za odp i pomoc :)

PS Wiem, że to pewnie milionowy temat, zapewne dostane zaraz po uszach, jednak liczę na pomoc wszelką.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   

no to makro to bedzie bardzo rzadko bo zaden z wymienionych obiektywow do makro nie jest

chcesz zaoszczedzic to wez sam korpus i 35/1.8G na poczatek. architektura, zycie codzienne, imprezki, portret - bedzie dobry. krajobraz na szerokim kacie to sobie porobisz jak sie dorobisz tej sigmy 10-20. zamarza ci sie ciasniejsze portretowe ujecia - dokupisz kolejny tani obiektyw - 50/1.8G

Sunders 

A może lepiej na początek pentax k-5 i pentax DA 35mm f/2,8 Macro Limited za ok.5,2klpn :?: Będzie taniej i też do makro :smile:

ophiuchus 
Optyczny

Też byłbym skłonny zasugerować Pentaksa. Matryca ta sama co w D7000, korpus sporo tańszy, wcale nie odbiegający możliwościami od Nikona, a wręcz przeciwnie. Skoro nie potrzeba Ci, inkaa jakichś charakterystycznych obiektywów, które można dostać tylko od Nikona, to rozważ K-5.

inkaa 
Nowy

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012   

Nie wiem dlaczego, ale K-5 odrzuciłam w przedbiegach.. być może dlatego, że w PL pentax jest mało popularny? Ale skoro polecacie, to się zastanowię. W sumie to w testach wypada trochę lepiej niż nikon, opinie też ma nie najgorsze. Wydaje się być sensowną alternatywą dla nikona.
Jak jest z dostępnością obiektywów? Na razie stać mnie na te co podałam, z czasem dokupię coś innego. I ten 35mm f2.8? Makro nie jest mi do szczęścia potrzebne, poza tym jest on troche za ciemny? Na szybko przejrzałam inne, i co myślicie o sigmie 30mm f1.4, w testach wypada średnio, ale ma pozytywne opinie. Cena jest podobna Zależy mi na jasnym szkle, bo na lampę muszę jeszcze pozbierać.
Tylko może być problem z dostaniem go w sklepie stacjonarnym, a wolałabym go najpierw potrzymać, pomacać, itp.

Sunders 

inkaa napisał/a:
rzadko makro

inkaa napisał/a:
Makro nie jest mi do szczęścia potrzebne

inkaa zdecyduj się :smile:

inkaa napisał/a:
co myślicie o sigmie 30mm f1.4

Jakość zblizona do nikkora 35/1,8 - po szególy pisz do komora - posiada go z bagnetem canona :smile:

Możesz też kupić tańszego, a wcale nie gorszego Pentaxa SMC DA 35mm f/2,4 AL, w przeciwieństwie od wyżej opisanych, ostrego od pełniej dziury :smile:

inkaa napisał/a:
Zależy mi na jasnym szkle, bo na lampę muszę jeszcze pozbierać.

Raczej nie licz na to, że jasny obiektyw zastąpi Ci lampę.

lotofag 
Optyczny

Sunders napisał/a:

Raczej nie licz na to, że jasny obiektyw zastąpi Ci lampę.

Ani lampa jasny obiektyw ;)

inkaa 
Nowy

Sunders, ale się czepiasz :) Po prostu wcześniej miałam możliwość porobienia makro. Teraz jeżeli chciałabym zrobić takie zdjęcia muszę dokupić do tego obiektyw. Ale bezsensem uważam wydawanie kolejnych pieniędzy na obiektyw który założę kilka razy. Jeżeli nie będę miała co zrobić z pieniędzmi wtedy sobie kupie, ale teraz mam inne priorytety.

Wiem, że jasny obiektyw nie zastąpi mi lampy, ale przecież nie kupie wszystkiego na raz.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

No nie wiem, bawiłem się D7000 z zaczepionym tym nikkorem 35/1.8 i dla mnie od f2 już było miodnie. Co do lampy, to ja nie lubię, i z D7000 na iso2000 przy f2 w pomieszczeniu wieczorem z jedna żarówką efekty były znakomite. To tak co do ostrości, wysokich iso i fotografowania imprezek.
18-105 jest moim zdaniem idealny. Za te pieniądze głupotą byłoby nie brać w kicie.
inkaa,
Ja myślę, że ten zestaw, który wymieniłaś jest jak najbardziej ok.
Co do światła 1.4 to ja bym został przy 1.8 w przypadku 35mm i 1.4 wziął w przypadku 50mm w przyszłosci do portretów. Nie wiem jak w PL, ale w UK sigmy 30/1.4 i 50/1.4 kosztują tyle samo, a pięćdziesiątka ma lepszą opinię z tego co czytałem na forach.

inkaa 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012   

Gdyby nikon był w cenie pentax'a pewnie nie było by tematu.
Coraz bardziej mnie przekonuje ten pentax. Wybór obiektywów może nie jest rewelacyjny, ale są jeszcze inni producenci. Co do tych 35 f2.8 i 35f2.4 są ciemne, poza tym ten drugi to plastik.
Niestety pentax'a nie ma nigdzie w moim mieście i nie mogę go realnie ocenić, a szkoda. A kupić w ciemno, stwierdzić że jednak to nie to i odesłać, to troche głupota.

I jestem nadal w kropce, może jeszcze jakieś propozycje? :oops:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

inkaa napisał/a:
A kupić w ciemno, stwierdzić że jednak to nie to i odesłać, to troche głupota.
Prawo do zwrotu przez 10dni jest właśnie by zabezpieczyć takie przypadki: gdy się stwierdzi "to jednak nie to"...
inkaa napisał/a:
Co do tych 35 f2.8 i 35f2.4 są ciemne, poza tym ten drugi to plastik.
Chodzi o jakoś obrazka czy jasność? Zawsze możesz wziąć sigmę 30/1.4...

lotofag 
Optyczny

inkaa napisał/a:
Co do tych 35 f2.8 i 35f2.4 są ciemne, poza tym ten drugi to plastik.

35/2.8 to szkło makro, więc taka jasność akurat nie jest niczym dziwnym. Co do 35/2.4 to rzeczywiscie P sięIMHO nie popisał, ewentualnie jest starsza wersja 35/2 - pozostaje kwestia jej dostępności i ceny.
Tak BTW te tanie Nikkory 35/1.8 itp to też plastik-fantastik, podobnie Canon 50/1.8 - w tym budżecie nie za bardzo dostaniesz coś innego, niezależnie od systemu ;)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Jedno jest pewne - czego nie wybierzesz, to... będziesz żałowała :razz:
Trawa jest zawsze zieleńsza tam gdzie nas nie ma ;-)

moronica 

Pomogła: 106 razy

Pan_Żabka, ja bym raczej powiedziala, ze wielu stoi murem za systemem, ktory wybrali

Pan_Żabka 
Entuzjasta

No wielu, często zupełnie groteskowy wymiar to przybiera, ja może jestem nieco inny.
Ale tak mi się teraz nasunęła taka konkluzja bardzo cenna myślę...
inkaa,
Nie patrz na puszki, ewentualna różnica w cenie nie będzie miała znaczenia na przestrzeni czasu - patrz tylko i wyłącznie na szkła, zdecyduj jakie zdjęcia chcesz robić, i pod ta wizję wybierz szkła, czytając sporo na forach i przeglądając sample w necie...
Ja kupując aparat nie byłem świadomym fotografem, chciałem coś lepszego od "małpy" i nie miałem pojęcia co bedę z aparatem robił... kupiłem Nikona, bo canon dla mnie wyglądał jak zabawka od chińczyków na targu psikająca wodą... Takie kryterium wyboru miałem :neutral:
Potem (już po skompletowaniu małej szklarni) okazało się, ze fotografuję głównie lotnictwo, a tam Canon w obiektywach ma więcej do zaoferowania ;-) Zmiana systemu jakoś nie uśmiecha mi sie, i zostałem przy nikonie. Kupię długą sigmę na pokazy lotnicze i ptaszki, i oby nie skończyło się przykrą świadomością funkcjonowania z półśrodkami ;-)

Także pamiętaj - nie wybieraj puszki, wybieraj szkła, a potem do tego puszkę sobie dobierz najlepszą w budżecie :wink:

Odpowiedz do tematu