Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu potężnej lornetki. Lornetka będzie używana wyłącznie na statywie więc waga i gabaryty nie mają znaczenia (astronomia i samoloty). Problemem jest dostępność lornetek o tych parametrach. Czy ktoś z was posiada taką lornetkę ? Prosiłbym was o porady i sugestie dotyczące zakupu.
Jestem z niej bardzo zadowolony. Obrazy daje 10x lepsze od Kronosa 26x70. Samoloty są wielkie ,a nocne niebo to poezja. Jak masz jakies pytania to dawaj na PW .Tutaj zamieściłem kilka zdjęć.
Binofan dzięki za zdjęcia jak zwykle rewelacja. (Pamiętam niesamowite zdjęcie samolotu na tle księżyca i właśnie o to chodzi ) Miałem Pentaxa 20x60 ale to nie ta liga. Aktualnie w ofercie dostępna jest tylko Lornetka TS service 25x100 ale myślę że Garrett to lepsza opcja. Może napiszesz coś więcej jak stałeś się posiadaczem tego sympatycznego potwora.
Pozdrawiam.
Różnica w powiekszeniu między 25 a 30x jest naprawdę duża i nie ma co iść na kompromis. Mam Kronosa 26x70 i jak juz pisałem wielka mgławica w orionie jest dużo dużo wieksza przy 30x nie mówiąc o jakości. Oczywiście powiększenie to nie wszystko ,ale tutaj warto ,zwłaszcza ze używam ją głównie do RNAV.Sprzęt mam z drugiej ręki więc nie wiem gdzie ją teraz kupić. Z rok temu klikałem trochę po sieci i była dostępna w kilku miejscach na świecie za chyba 600 USD jak dobrze pamiętam. Jeśli chodzi o wykonanie to nie widac Chińskiej tandety takiej jak w Skymasterach czy Celestronach . Obrazy daje dobre , bardzo ostre w 70% pola potem lekko gwiazdki robią się nieostre ,ale nie jest to nic wielkiego. Aberracja jest niewielka i podczas obserwacji praktycznie się jej nie widzi. Dystorsja jest bardzo ,bardzo niewielka. Najwieksza wada to moim zdaniem kiepsko wyprofilowane muszle (jesli o jakimkolwiek wyprofilowaniu można tu mówić) i podatność na rozkolimowanie ,ale to chyba w tak dużym sprzęcie normalka . Są jednak dwie srubki do kolimacji ktorymi mozna to zrobić w 10 min w razie potrzeby.
Do aparatu nie mam żadnej złączki bo mam Olympusa C5060 ,a on wazy duuuużo -gdybym chciał zamontować go do okularu ,urwałby się razem z aparatem .Mam natomiast na obiektyw aparatu wkreconą tuleje ktora wchodzi na okular i zabezpiecza ekspozycję przed falszywym swiatłem.
Opcją do rozważenia jest 28x110 bardzo chwalona i ponoć dużo lepsza od 30x100 . Ona chyba jest cały czas dostępna w sprzedaży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10