Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 1000zł - zupełny start mojej przygody
Autor Wiadomość
michal_145 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2012   Lustrzanka do 1000zł - zupełny start mojej przygody

Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeczytałem całą masę tematów dot. mego problemu, nawet ten sprzed kilku dni (jednak autor miał zupełnie inne ode mnie priorytety). Sprawa wygląda tak: obecnie posiadam zwykły kompakt (Kodak Z812IS), jednak mi to nie wystarcza, pragnę rozpocząć zabawę na innym poziomie fotografii. Podam co dla mnie jest najważniejsze.

-W tej cenie body + obiektyw :(
-Ujęcia sportowe przede wszystkim - wyścigi/rajdy (szybki musi być)
-Aparat nie może być bardzo lekki i mały, mam na to za duże dłonie

Wiem, że budżet jest strasznie skromny przy Waszych aparatach wartych dziesiątki tysięcy, ale liczę na specjalistyczną pomoc z której forum to słynie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Michał,

Reklama

Aszex
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2012   

Zły dział.

Pisz tutaj:

http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=1

michal_145 
Nowy

Wiem, że to bardzo mały budżet ale myślę, że możemy wyjść poza lata 90

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nooo.. za 1k to się niewiele skroi. Może lepiej jakąś używkę hybrydy z MF i rozsądną serią?

michal_145 
Nowy

No to chyba będę musiał kupić po prostu lepszy kompakt w MediaMarkt, ale dzięki za pomoc

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

michal_145, z jakiej odległości będziesz chciał fotografować? Jakie ogniskowe obiektywów Cię interesują?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 04 Kwi, 2012   

michal_145, nie lepiej przemeczyc sie z obecnym aparatem i w miedzyczasie dozbierac drugie tyle? bo jakas tam lustrzanke moze i by sie wyszukalo w tym budzecie ale szybka i porzadnych rozmiarow plus szklo do sportu to nierealne

michal_145 
Nowy

Najczęściej około 5 metrów, żaden długoogniskowy obiektyw nie jest mi potrzebny - przynajmniej tak mi się wydaje.

@moronica

Niestety obecny aparacik nie nadaje się do tego ani trochę, ciężko nim cokolwiek uchwycić, chciałbym zacząć nową przygodę, tak naprawdę, mogę przemęczyć się z lustrzanką jeśli będzie ona mniejsza lub nie zaoferuje kilku klatek/s :)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

michal_145, szybkosc to nie tylko liczba klatek na sekunde, to przede wszystkim szybkosc i celnosc AF, zarowno w korpusie jak i w obiektywie

michal_145 
Nowy

Dzięki, rozumiem, czyli na tą chwilę nic W MIARĘ ROZSĄDNEGO nie dostanę?

maput 
Optyczny

michal_145, no niestety. Moim zdaniem do Twoich wymagań w tym budżecie nie znajdziesz niczego. Fotografia sportu to kosztowna sprawa jest...

Aszex
[Usunięty]

michal_145, a czy możliwy jest scenariusz że wcześniej ustawiasz wszystko na dany fragment drogi/toru i gdy samochód wjedzie w ten obszar, to naciskasz spust?

No i dlaczego nie kompakt jak sugeruje hijax?

komor 
Moderator

Jeżeli możesz fotografować z bliska, to jedyne co pozostaje – jeśli upierać się przy lustrzance – to kupić po prostu jakiekolwiek lustro z obiektywem kitowym, które mieści się w budżecie i polować na ujęcia ze bliska, bez użycia AF, po prostu spora przysłona, szeroki kąt i jak auto przejeżdża koło nas, to pstrykamy z wyłączonym AF. Coś tam z tego może wyjść… Ale jak już napisano powyżej – fotografia sportu to wymagający temat pod względem sprzętu.

michal_145 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012   

Niestety jestem zmuszony wrócić do tego tematu - po przeglądnięciu połowy forum i naczytaniu się o różnych takich jak HS20 (miałem kupić tydzień temu :mrgreen: ). Tylko teraz która z tych podstawowych lustrzanek z kitem będzie najlepsza w tej cenie?
450D?

PS: Zwracałem też uwagę na te wszystkie dziwne Lumixy - ale to są raczej wymiarowo kieszonkowe aparaty co bardzo by mi przeszkadzały

ashley 
Bywalec

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012   

Jak tak patrze to w tej cenie mozna by sie zmiescic z canonem 300D na ten przyklad. Aparat ceniony. Co prawda leciwy ale da sie wychaczyc za ko 100 funciakow (cos kolo 500 pln) na ebayu. Do tego na poczatek kiciak 18-55 tez tanio sie znajdzie i mozna dzialac. Na pewno bedize lepiej niz w kompakcie.

Odpowiedz do tematu