Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 08 Lip, 2012
FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2012
Autor Wiadomość
90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Sro 04 Kwi, 2012   

Trochę mnie nie było i mam parę nowych zdjęć. a raczej uczę się nowej obróbki na starych fotkach.
Mam nadzieje że się będą podobać.
145

Lanzarote 11 by Sanches90s, on Flickr
146

Lanzarote sunrise by Sanches90s, on Flickr

147

Lanzarote 12 by Sanches90s, on Flickr

Reklama

bhpchmiel 
Optyczny
Bhpchmiel

90s, 146 naj - ehh od razu wspominam sobie wakacje nad morzem :zalamany:

Aszex
[Usunięty]

90s, robią wrażenie. Zdradź czym itd. ;)

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Dziękuje
Kolorystyka mocna ale to pewnie efekt traumatycznej zimy i teraz muszę swoje odreagować:)
Co mogę zdradzić Aszex?
Przeczytałem książkę "Technika HDRI w fotografii" i po tej lekturze nastąpił skok w pracach.Chociaż za Chiny ludowe nie mogę wskoczyć na pliki openEXR oraz 80% tego co przeczytałem nie rozumiem i mam małe problemy z obróbką. Ale coś się ruszyło moim zdaniem i trzeba będzie szlifować

148

Timanfaya Volcano Park Lanzarote by Sanches90s, on Flickr

fatman 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2012   

90s napisał/a:

Przeczytałem książkę "Technika HDRI w fotografii"
.

Książka rzeczywiście godna polecenia.
Gratulacje za 146 ale na 148 coś deczko przerysowałeś z chmurami.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2012   

Na pewno masz racje fatman, ale muszę się wyszaleć nowymi opcjami jakie się pojawiły:)

149.

Lanzarote 10 by Sanches90s, on Flickr

Znasz może jeszcze jakieś ciekawe publikacje które warto przeczytać? bo jeszcze sporo mi brakuje do takich zdjęć :
http://1x.com/photo/45831...orres-del-paine

jak do tej pory to nie trafiłem na materiały które by mi pomógł osiągnąć taką klarowność zdjęcia.

komor 
Moderator

Dyskusja dotycząca literatury została przeniesiona do tematu Jakie książki foto warto przeczytać? (dokładnie, w to miejsce).

fatman 
Optyczny

Po interwencji Komora powinienem zmienić nick na koreański: Jo-To-Czuł :mrgreen:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Pon 09 Kwi, 2012   

Przepraszam komor za problem i spam ale tak się miło gawędziło z fatmanem;))
150.

Lanzarote island by Sanches90s, on Flickr

fatman 
Optyczny

Nie leży mi ta powietrzna perspektywa i niebieskość... nie leży. Wygląda, że za bardzo pokręciłeś ją w postprocesie.
Czy horyzont trochę w lewo nie leci?

90s 
Optyczny
www.s999art.com

całe foto podkręciłem i automatycznie i perspektywa poleciała.
Co do horyzontu to wzorowałem się linią morza a nie tym co góry sugerują, więc i mi ciężko stwierdzić czy to dobrze czy to źle

DevEBM 
Bywalec

A mi się 150 podoba, chociaż podobnie jak fatmanowi wydaje mi się, że trochę leci w lewo i to patrząc właśnie na linię morza.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

90s napisał/a:
i spam
dyskusje o wartościowych i przydatnych rzeczach to nie spam ;)

mam pytanie do landszafciarzy i nie tylko: jak sobie radzicie w sytuacji gdy cienie są bardzo zaniebieszczone? pytam w kontekście zdjęcia 150 gdzie cienie na pierwszym planie ładnie wyszły. teoretycznie można ustawic balans bieli na cienie ale wtedy miejsca oświetlone wyjdą za cieple. czasem pomaga zdesaturowanie niebieskiego koloru ale nie zawsze to działa i nie zawsze wygląda to naturalnie.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

kufel, lokalna regulacja WB w LR4 chyba rozwiązuje już ten problem.

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Może faktycznie morze krzywo jest,chociaż do kreski starałem się równać.

kufel napisał/a:
dyskusje o wartościowych i przydatnych rzeczach to nie spam ;)

W sumie prawda;)

Co do Twojego pytania to ja używam selekcji koloru lub leveli. Żeby natomiast zwiększyć perspektywę powietrzną lub zmniejszyć robię "S" na curvesach, a jak mi kontrast idzie tam gdzie nie chce to gumką wymazuje.

Krajobraz nie jest moim konikiem i domyślam się że ten błękit to tak z definicji nie za dobrze się prezentuje w perspektywie powietrznej? pytam bo niezglebieniem tej dziedziny fotografii a sam kolor mi się podoba.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi