Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Kwi, 2012 Idealnie prostopadłe ustawienie apratu
W jaki sposób tanio i szybko ustawić aparat idealnie prostopadle do danej powieszchni? Pozwaliłoby to np. na sprawdzenie zdecentrowania obiektywu poprzez kontrolę ostrości rogów.
Czy jest do tego jakiś tani wygodny przyrząd (jakiś pręt z podstawką wyznaczający kąt prosty przyłożony do centrum fotografowanego płaskiego obiektu pozwlałby na łatwe odpowiednie ustawienie aparatu na statywie)?
Lustro i wskaźnik laserowy. Przykładasz lustro w miejscu planszy testowej czy co tam chcesz fotografować, a na stopce lampy na aparacie kładziesz wskaźnik laserowy i ustawiasz aparat tak, żeby promień lasera wracał do źródła. Znając pionową odległość oś optyczna - promień wskaźnika (a można to łatwo zmierzyć po ustawieniu byle linijką) możesz bez problemu ustawić aparat równolegle do obiektu, w dodatku ze środkiem kadru w dowolnym punkcie z całkiem dobrą precyzją i to nawet ze sporej odległości. Tylko uwaga na oczy, żebyś sobie nie zaświecił, oraz na sprzęt, bo świecenie w obiektyw laserem niekoniecznie jest dobrym pomysłem.
Cos nie bardzo to widzę. Jak zmierzyć odległość "Oś optyczna - promień lasera"?. Linijką chcesz mierzyć odległość do środka walca? Jak ustawić w szynach na lampę idealnie równolegle do osi optycznej wskaźnik laserowy? Poza tym jak zapanować nad przechyłem bocznym aparatu, aby lewa i prawa krawędź matrycy była w tej samej odległości od płaszczyzny testowej?
Teoretycznie można to zrobić patrząc przez wizjer w ustawioną prostopadle do płaszczyzny testowej cienką rurkę. Rurka oczywiście podświetlona u spodu. Trzeba zgrać punkt świetlny z centrum kadru. Teoretycznie... bo w praktyce robi się z tego jakaś trudna do opanowania konstrukcja, a ponadto punkt świetlny obserwowany przez wizjer musiałby byc okręgiem, czego na oko nie da się stwierdzić.
Krótko mówiąc d...
Po tym, jak przymocujesz laser do aparatu i ustawisz aparat "w miarę prostopadle", synchronizujesz go z osią optyczną aparatu w ten sposób, że promień lasera powinien być przesunięty od centrum kadru o tyle, o ile laser jest przesunięty względem środka obiektywu i w tym samym kierunku. Centrum kadru możesz łatwo wyznaczyć na podglądzie punktem ostrzenia. Można używać kolejnych przybliżeń.
Niemniej, jak zapoznałem się z tym pomysłem, to uważam, że... każdy aparat powinien mieć wbudowany laserek świecący równolegle do osi optycznej
To co mnie teraz interesuje, to jaki wskaźnik laserowy najlepiej kupić do tego celu, najlepiej z jakimś uchwytem, żeby do kompaktu też się dało go przymocować?
A nie prościej po prostu przy pomocy wizjera albo jeszcze lepiej: podglądu na ekranie, wycentrować wszystko mając w kadrze dobrze skrojony prostokąt, np. kartkę A4, A3 czy coś podobnego? Nie wyobrażam sobie jak zapewnić idealną równoległość tego wskaźnika laserowego względem osi optycznej.
A nie prościej zastosować praktyczną geometrię?
Przykładowo na płaszczyźnie, którą chcesz fotografować zaznaczasz 3 punkty w równej odległości i jednej linii (A B i C).
Potem bierzesz kawałek sznurka, składasz go na połowę (można wziąć też dwa równe kawałki) i wyznaczasz trójkąt równoramienny ADC, gdzie D to przewidywane (do skorygowania) miejsce ustawienia aparatu.
Nie wyobrażam sobie jak zapewnić idealną równoległość tego wskaźnika laserowego względem osi optycznej.
Przyłożyć kątownik do przedniej części obiektywu, puścić promień po powierzchni drugiego ramienia kątownika i zablokować w takiej pozycji np. taśmą - to będzie regulacja zgrubna. Po ustawieniu lasera najlepiej na dużej odległości zmierzyć odległość między promieniem lasera a osią optyczną - to można zrobić nawet linijką. Przy robieniu zdjęć wystarczy znaleźć punkt odpowiednio poniżej plamki lasera i ustawić go w centrum kadru przy pomocy powiększenia na LiveView. Oczywiście laser można przykleić gdziekolwiek, kwestia złapania potem odpowiednich wymiarów. Błąd ustawienia jakiś tam oczywiście będzie, ale będzie on raczej niewielki i w dodatku w porównaniu do innych metod wraz ze wzrostem odległości lustro-aparat błąd ten będzie coraz mniejszy.
No nie wiem, Kocur, na pewno zależy to od zdolności manualnych, ale w moim przypadku to jednak pewniej byłoby złapać narożniki prostokąta na live view. Drobne przesunięcia tego lasera przy montażu czy zabawie kątownikiem zniweczą całą tę precyzję, tak to widzę.
Na pewno to zależy od zdolności manualnych i od ogarnięcia tego co i dlaczego się robi. Ja to kiedyś robiłem w ten sposób właśnie i wydaje mi się wyszło całkiem dobrze. Twój sposób niewątpliwie jest tańszy, szybszy i łatwiejszy w wykonaniu, ale mz mniej dokładny. Wszystko zależy od tego, co komu potrzebne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9