Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustro do amatorskiej zabawy + packshoty
Autor Wiadomość
Preclowski
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012   Lustro do amatorskiej zabawy + packshoty

Witam serdecznie forumowiczow. Przegladalem dziesiatki tematow na roznych forach w poszukiwaniu odpowiedzi co kupic, jednak pozwolilo mi to tylko zawezyc oferte.

O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem (TTL, 12XP), Praktika B-costam, Panasonic FZ8. Do tego niedokonczony kurs fotografii i spora dawka teorii. To czego mi najbardziej brakuje to praktyki, szczegolnie w lustrach cyfrowych oraz swiezych wiesci.

Mam dwa budzety za ktore chce kupic:
a) Lustro do zabawy rekreacyjnej. Glownie portrety + ew. makra, chcialbym tez pobawic sie w zdjecia nieba ale nie jest to priorytet. Do portretow chcialbym miec cos dlugiego i krotkiego, jednak uniwersalnego zeby moc tym obfotografowac inne sytuacje. Budzet: 4500zl
b) Packshoty, tutaj na zlecenie firmy mam fotografowac produkty na strone internetowa. Budzet: 3000-4000zl (na sam sprzet, bez aparatu)

Interesuje mnie zlozenie zestawu w taki sposob, zeby po oddaniu sprzetu na packshoty firmie wciaz miec jakies zabawki. Zakleszczyc te 2 niezalezne budzety.

Na poczatku zastanawialem sie nad Nikonem D5100, Canonem 600D i Pentaxem K-r. Po eliminacjach metoda rzut moneta zdecydowalem sie na Nikona. Jednak dzisiaj doszla potrzeba dobrania sprzetu do packshotow.

Zdania sa podzielone. Niektorzy polecaja 50mm f/1.4, inni 80mm, inni 135mm. Do tego prawdopodobie namiot + softboxy/lampy. O ile o obiektywach czy aparatach mam jakies pojecie, o tyle o sprzecie studyjnym wlasciwie zadne. Bawilem sie takim sprzetem, ale krotko i byl to sprzet z wyzszej polki cenowej (lampy po 15k, wywolywane zdalnie z regulacja sily blysku).

Czy mozecie mi pomoc? Polecic konkretne modele obiektywow i zweryfikowac decyzje o zakupie Nikona D5100? Wiem, ze nie do niego trzeba dokupic zewnetrzny modul wyzwalania blysku lamp. Czy to nie bedzie utrudnieniem? Dodam tez, ze interesuja mnie wylacznie produkty nowe, z fakturkami.

Pozdrawiam serdecznie!

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012   

jesli chodzi o portrety na matrycy wielkosci tej, ktora znajduje sie w korpusach ktore rozwazasz, to do portretu szerszego gdzie chcesz zawrzec troche kontekstu czy niewielka scenke to cos w stylu 35mm f/1.8 byloby ok. wezsze portrety to albo 50mm f/1.8 albo 85mm f/1.8 w zaleznosci od twoich preferencji. 105mm czy 135mm bylyby juz jednak waziutkie, poza tym rowniez sporo drozsze przy zachowaiu dobrego swiatla. wybrany przez ciebie Nikon ma w ofercie wszystkie te szkla. wybieraj ich najnowsze wersje G gdyz starsze oznaczone litera D nie maja wbudowanego silnika AF i z d5100 autofocus nie zadziala. te szkla ci sie przydadza rowniez do tych packshotow a pieniadze, ktore masz na ten cel przeznaczone, wydaj na oswietlenie (byly juz watki tu na forum, poszukaj)

Preclowski
[Usunięty]

Szkoda bylo by nie wydac tych pieniedzy (z budzetu b), a przy sprzecie stricte foto za 4500zl wydaje mi sie, ze wydanie 3000-4000zl za doswietlenie jest przerostem formy nad trescia. Nie popieram tego doswiadczeniem, a jedynie logika. Zdaje mi sie, ze polowa pieniedzy wydana na sprzet doswietlajacy wzgledem aparatu z obiektywami byla by maksimum ktore warto wydac, czyli 1500-2000zl. W takim wypadku wciaz moge kupic obiektyw tylko pod packshoty za drugie tyle (lub dwa obiektywy, poniewaz fotografowane obiekty beda roznej wielkosci z zalozeniem, ze beda raczej male - nawigacje, czujniki parkowania itd). Czy moze logika tutaj nie dziala i faktycznie jedno dobre szklo wystarczy i faktycznie warto wyladowac spore pieniadze na lampy.

moronica 

Preclowski, jesli ci pieniadze wypalaja dziure w kieszeni to zainwestuj je w obiektywy. to normalne, ze szkla potrafia byc (nawet kilkakrotonie) drozsze od korpusu. zamiast f/1.8 bierz f/1.4 na przyklad

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Preclowski, Wbrew pozorom najtańszy jest aparat a światło najważniejsze i - potrafi kosztować...

Preclowski
[Usunięty]

Czyli propozycja budzetu a:
Nikon D5100 BODY + 18-105 VR -3500zl
+ jaki obiektyw do 1000zl?

Drugi budzet:
Nikon 50 f/1.8 AF-S G 58 = 850zl
Benro A-350 EX + BH-0 - 320zl
Namiot bezcieniowy - 90zl
Za reszte lampy?

moronica 

Preclowski, a po co ci to 18-105 do portretow?

Preclowski
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Kwi, 2012   

Wyszedlem z zalozenia, ze ten kit to dobry uniwersalny obiektyw i do portretow, i do imprez, i na spacer. Do portretow spodobal mi sie lekki szeroki kat, 35-40mm. Mozecie polecic cos fajnego w cenie ~1000zl?

Na lampy zdecyduje sie chyba takie: http://allegro.pl/zestaw-...268466898.html, bede mogl sie nimi pobawic zarowno przy packshotach jak i przy portretach.

moronica 

Preclowski, uniwersalny to on ma tylko zakres ogniskowych. do imprez jest ciemny, do portretow nie zapewni ci wystarczajacego rozmycia tla jesli na tym ci zalezy. cos w okolicach 35mm do portretow w tym budzecie to przeciez juz ci polecalam 35mm f/1.8. w systemie Nikona jest tylko jeden taki, wystarczylo sobie poszukac

jaad75 
Klub Pierdzieli

Preclowski napisał/a:
O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem
Nie wiem co mają zegarki do fotografii... :twisted:

Preclowski
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

jaad75 napisał/a:
Preclowski napisał/a:
O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem
Nie wiem co mają zegarki do fotografii... :twisted:
Uwazasz, ze cos jest nie tak z Zenithem? To bardzo dobry sprzet do nauki podstaw fotografii.

@moronica bardzo fajny ten obiektyw, decyduje sie na niego. Reszte kasy wladuje w akcesoria do aparatu.

Powiedzcie mi prosze, czy wyzwalanie lamp przez fotocele zdaje egzamin? Czy lepiej zaopatrzyc sie w przejsciowke na kabelek?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Preclowski napisał/a:
Uwazasz, ze cos jest nie tak z Zenithem?
Nie było nigdy aparatów Zenith. Zenith, to znany szwajcarski producent zegarków. Gdybyś faktycznie fotografował Zenitem, to raczej wiedziałbyś, co miał napisane na obudowie... :roll:

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Gdybyś faktycznie fotografował Zenitem, to raczej wiedziałbyś, co miał napisane na obudowie...

Z naciskiem na „raczej”, bo przecież wiele osób popełnia ten błąd…

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, wyobrażasz sobie, że robiłbyś zdjęcia jakimś aparatem i nie zauważyłbyś tej drobnej różnicy w pisowni, na wielkiej jak stodoła obudowie pryzmatu?... :razz:

moronica 

;)

a jesli chodzi o Zenita to moze mial napis cyrylica

Odpowiedz do tematu