Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie forumowiczow. Przegladalem dziesiatki tematow na roznych forach w poszukiwaniu odpowiedzi co kupic, jednak pozwolilo mi to tylko zawezyc oferte.
O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem (TTL, 12XP), Praktika B-costam, Panasonic FZ8. Do tego niedokonczony kurs fotografii i spora dawka teorii. To czego mi najbardziej brakuje to praktyki, szczegolnie w lustrach cyfrowych oraz swiezych wiesci.
Mam dwa budzety za ktore chce kupic:
a) Lustro do zabawy rekreacyjnej. Glownie portrety + ew. makra, chcialbym tez pobawic sie w zdjecia nieba ale nie jest to priorytet. Do portretow chcialbym miec cos dlugiego i krotkiego, jednak uniwersalnego zeby moc tym obfotografowac inne sytuacje. Budzet: 4500zl
b) Packshoty, tutaj na zlecenie firmy mam fotografowac produkty na strone internetowa. Budzet: 3000-4000zl (na sam sprzet, bez aparatu)
Interesuje mnie zlozenie zestawu w taki sposob, zeby po oddaniu sprzetu na packshoty firmie wciaz miec jakies zabawki. Zakleszczyc te 2 niezalezne budzety.
Na poczatku zastanawialem sie nad Nikonem D5100, Canonem 600D i Pentaxem K-r. Po eliminacjach metoda rzut moneta zdecydowalem sie na Nikona. Jednak dzisiaj doszla potrzeba dobrania sprzetu do packshotow.
Zdania sa podzielone. Niektorzy polecaja 50mm f/1.4, inni 80mm, inni 135mm. Do tego prawdopodobie namiot + softboxy/lampy. O ile o obiektywach czy aparatach mam jakies pojecie, o tyle o sprzecie studyjnym wlasciwie zadne. Bawilem sie takim sprzetem, ale krotko i byl to sprzet z wyzszej polki cenowej (lampy po 15k, wywolywane zdalnie z regulacja sily blysku).
Czy mozecie mi pomoc? Polecic konkretne modele obiektywow i zweryfikowac decyzje o zakupie Nikona D5100? Wiem, ze nie do niego trzeba dokupic zewnetrzny modul wyzwalania blysku lamp. Czy to nie bedzie utrudnieniem? Dodam tez, ze interesuja mnie wylacznie produkty nowe, z fakturkami.
jesli chodzi o portrety na matrycy wielkosci tej, ktora znajduje sie w korpusach ktore rozwazasz, to do portretu szerszego gdzie chcesz zawrzec troche kontekstu czy niewielka scenke to cos w stylu 35mm f/1.8 byloby ok. wezsze portrety to albo 50mm f/1.8 albo 85mm f/1.8 w zaleznosci od twoich preferencji. 105mm czy 135mm bylyby juz jednak waziutkie, poza tym rowniez sporo drozsze przy zachowaiu dobrego swiatla. wybrany przez ciebie Nikon ma w ofercie wszystkie te szkla. wybieraj ich najnowsze wersje G gdyz starsze oznaczone litera D nie maja wbudowanego silnika AF i z d5100 autofocus nie zadziala. te szkla ci sie przydadza rowniez do tych packshotow a pieniadze, ktore masz na ten cel przeznaczone, wydaj na oswietlenie (byly juz watki tu na forum, poszukaj)
Preclowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012
Szkoda bylo by nie wydac tych pieniedzy (z budzetu b), a przy sprzecie stricte foto za 4500zl wydaje mi sie, ze wydanie 3000-4000zl za doswietlenie jest przerostem formy nad trescia. Nie popieram tego doswiadczeniem, a jedynie logika. Zdaje mi sie, ze polowa pieniedzy wydana na sprzet doswietlajacy wzgledem aparatu z obiektywami byla by maksimum ktore warto wydac, czyli 1500-2000zl. W takim wypadku wciaz moge kupic obiektyw tylko pod packshoty za drugie tyle (lub dwa obiektywy, poniewaz fotografowane obiekty beda roznej wielkosci z zalozeniem, ze beda raczej male - nawigacje, czujniki parkowania itd). Czy moze logika tutaj nie dziala i faktycznie jedno dobre szklo wystarczy i faktycznie warto wyladowac spore pieniadze na lampy.
Preclowski, jesli ci pieniadze wypalaja dziure w kieszeni to zainwestuj je w obiektywy. to normalne, ze szkla potrafia byc (nawet kilkakrotonie) drozsze od korpusu. zamiast f/1.8 bierz f/1.4 na przyklad
Wyszedlem z zalozenia, ze ten kit to dobry uniwersalny obiektyw i do portretow, i do imprez, i na spacer. Do portretow spodobal mi sie lekki szeroki kat, 35-40mm. Mozecie polecic cos fajnego w cenie ~1000zl?
Preclowski, uniwersalny to on ma tylko zakres ogniskowych. do imprez jest ciemny, do portretow nie zapewni ci wystarczajacego rozmycia tla jesli na tym ci zalezy. cos w okolicach 35mm do portretow w tym budzecie to przeciez juz ci polecalam 35mm f/1.8. w systemie Nikona jest tylko jeden taki, wystarczylo sobie poszukac
Nie było nigdy aparatów Zenith. Zenith, to znany szwajcarski producent zegarków. Gdybyś faktycznie fotografował Zenitem, to raczej wiedziałbyś, co miał napisane na obudowie...
komor, wyobrażasz sobie, że robiłbyś zdjęcia jakimś aparatem i nie zauważyłbyś tej drobnej różnicy w pisowni, na wielkiej jak stodoła obudowie pryzmatu?...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9