Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przysłona. Większa czy mniejsza?
Autor Wiadomość
Tomasz_FK 
Początkujący

Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012   Przysłona. Większa czy mniejsza?

Często osoby, nawet nie początkujące, plączą się gdy mówią o mniejszej lub większej przysłonie.
Ostatnio chciałem w dyskusji uporządkować temat, zerknąłem do wikipedii i stwierdziłem, że sam chyba tego nie rozumiem.

Liczba przysłony za wikipedią: "Liczba ta oznaczana jest za pomocą litery f i jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości otworu względnego obiektywu, co oznacza, że większa liczba przysłony oznacza mniejszą ilość przepuszczanego światła. Liczba przysłony f/#, często oznaczana N, jest określona przez wzór:
f/#=N=1/O
gdzie O jest otworem względnym obiektywu wyrażonym jako
O=d/f
gdzie d jest średnicą otworu przysłony, a f ogniskową.
Po uproszczeniu możemy przyjąć, że: f/# = N = f/d"

Ja to rozumiem tak:
N=1.8 < N=22
ale:
f/1.8 > f/22 bo # jest w mianowniku.

Mogłoby to mieć jakąś logikę gdyby przyjąć, że kiedy mówimy o zamykaniu przysłony to zwiększamy przysłonięcie (przysłonę) a zmniejszamy otwór przysłony. Czyli przyjmując, że N mówi o wartości przysłony a f/# o wartości otworu przysłony.

Wiem, że robię zamieszanie. :twisted: Chciałbym tylko wiedzieć czy moje rozumowanie ma sens i jak się w końcu powinno mówić. Otwierając przysłonę zwiększamy czy zmniejszamy ją? :razz:

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 11 Kwi, 2012   

Moim zdaniem większa przysłona to większe przysłonięcie, czyli mniejszy otwór, czyli większa liczba przysłony. Czyli w sumie tak, jak mówisz.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tomasz_FK napisał/a:
Często osoby, nawet nie początkujące, plączą się gdy mówią o mniejszej lub większej przysłonie.
W czym się plączą? Większa przesłona to większa liczba.

Wyobraź to sobie jako długość zasłony w oknie:
- jak mało przesłaniasz, to rozciągasz ja na pół metra a
- jak chcesz mocno przesłonić okno, by mniej światła wpadało - wtedy nawet na dwa metry...

Przymykanie przesłony = zwiększanie liczby przesłony = zmniejszanie otworu przesłony = zmniejszanie ilości światła padającego na matrycę.
Otwieranie przesłony = zmniejszanie liczby przesłony = zwiększanie otworu przesłony = zwiększanie ilości światła padającego na matrycę.

Aszex
[Usunięty]

hijax_pl, no prawie, ale przysłona... ;)

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8369

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Obie są poprawne.

Aszex
[Usunięty]

jeśli tak twierdzisz... :)

Tomasz_FK 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
Przymykanie przesłony = zwiększanie liczby przesłony = zmniejszanie otworu przesłony = zmniejszanie ilości światła padającego na matrycę.
Otwieranie przesłony = zmniejszanie liczby przesłony = zwiększanie otworu przesłony = zwiększanie ilości światła padającego na matrycę.

Do takich właśnie wniosków doszliśmy. Wątpliwości moje i moich znajomych natomiast wzbudza wyżej zacytowany fragment zapisu z wikipedii:

f/#=N

f/1.8 = 1.8? Uznaliśmy (nie wiem czy słusznie), że nie jest to zapis matematyczny lecz raczej opis relacji: po lewej wielkość otworu przesłony, po prawej liczba przesłony.
Wyszliśmy z założenia, że skoro # występuje w mianowniku to porównując f/1.8 i f/22 porównujemy wielkość otworu przesłony i wówczas f/1.8>f/22
Gdy porównujemy N=1.8 i 22, to porównujemy liczbę przesłony i wtedy 1.8<22.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Aszex, poszperaj po archiwum forum... nie chce mi się tego po raz kolejny tłumaczyć...

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2012 23:56 ]
Tomasz_FK napisał/a:
Do takich właśnie wniosków doszliśmy. Wątpliwości moje i moich znajomych natomiast wzbudza wyżej zacytowany fragment zapisu z wikipedii:
A co za różnica jak ta zmienna będzie wyrażona? f/# nie oznacza, że to jest f/N, po prostu tak się oznacza i już...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 12 Kwi, 2012   

hijax_pl napisał/a:
Wyobraź to sobie jako długość zasłony w oknie:
- jak mało przesłaniasz, to rozciągasz ja na pół metra a
- jak chcesz mocno przesłonić okno, by mniej światła wpadało - wtedy nawet na dwa metry...
No właśnie tu się cały czas nie zgadzamy - przesłaniasz np. firanką przez całą powierzchnię, natomiast przysłaniasz zasłoną/markizą. Przysłonięcie ma w swojej nazwie zawartą częściowość osłony, więc prawidłowo opisuje działanie wspomnianego elementu mechanicznego.

Usjwo 
Optyczny

Cytat:
przesłaniasz ... przysłaniasz

... ale to juz bylo, niech nie wraca wiecej...

i tak wszyscy wiedza ze to przyslona :razz: :wink:

Tomasz_FK 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
A co za różnica jak ta zmienna będzie wyrażona? f/# nie oznacza, że to jest f/N, po prostu tak się oznacza i już...

Ok. I to mi zupełnie wystarczy. Dzięki. :grin:

Pozostaje jedynie być cały czas czujnym czytając również np. takie artykuły: click.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Czujnym? Co innego przysłona/przesłona w sensie mechanicznego urządzenia a co innego jej liczba. Wystarczy rozumieć tę różnicę.

Usjwo 
Optyczny

Wydaje mi sie ze zamieszanie moze pochodzic z tlumaczen polsko-angielskich. W angielskim aperture oznacza nie to co przysloniete, ale to co otwarte, czyli dokladnie odwrotnie niz nasza przyslona. Jakkolwiek aperture oznacza przyslone (foto), to large aperture to nie duza przyslona
large aperture - mala przyslona - wiecej swiatla - maly numer
small aperture - duza przyslona - mniej swiatla - duzy numer

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 15:48 ]
Cytat z linkowanego artykulu:

Cytat:
Na przykład w pewnych okolicznościach dla obiektywu o maksymalnej przysłonie F2,8 można ustawić maksymalną wartość przysłony tylko na F5,6.

Pewnie w wersji angielskiej bylo "maximum aperture" i wyszlo "maksymalna przyslona". Tym bardziej ze zastosowano slowo "wartosc" (czyli liczba) powinno byc "minimalna przyslona"

Czujnym byc trzeba :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Wydaje mi sie ze zamieszanie moze pochodzic z tlumaczen polsko-angielskich.
To zapewne. Wszystko zależy od "jakości" i "klasy " tłumacza ;)
Usjwo napisał/a:
W angielskim aperture oznacza nie to co przysloniete, ale to co otwarte, czyli dokladnie odwrotnie niz nasza przyslona
Czyli dokładnie to co w języku polskim oznacza słowo "apertura".

Angole nie mówią aperture na przysłonę ;)
Angole mówią f-stop ;)

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Czyli dokładnie to co w języku polskim oznacza słowo "apertura".

otwor

hijax_pl napisał/a:
Angole nie mówią aperture na przysłonę ;)
Angole mówią f-stop ;)

W oficjalnych manualach istniej aperture, stad tryb Av a nie Fsv :wink:

Odpowiedz do tematu