Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Porównywalne na tyle, że znacząco zmienia pracę czujnika ekspozycji.
Jeśli w "normalnym użytkowaniu" zmiana taka jest na poziomie 1/6 EV - to na prawdę nie ma się czym martwić...
czacha, wg instrukcji gdy aparat wykrywa niedoświetlenie czy prześwietlenie, wtedy wartość czasu migawki zaczyna migać (str 165). Ale to tylko przy skrajnych wartościach (30" i 8000). Skoro na filmiku jest 4/8" - to zdecydowanie nie były to warunki, które uniemożliwiłyby aparatowi wykonanie poprawnego pomiaru.
8s dla ISO 100 oraz przyslony f4 daje dokładnie wartość 1EV. Jak byl ustawiony tamten aparat nie wiemy, bo wartosc przyslony wyswietlana jest 00. W/g instrukcji poniżej 1EV światłomierz nie musi dawać prawidłowego pomiaru. Nie powinnismy mieszać tego z nie możliwością dokonania pomiaru, bo to dwie różne rzeczy.
Nie wiem co na to wszystko Canon. Osobiście nie widzę problemów z naświetlaniem w 5D3. I tak jak już wspominałem w Av nie ma niedoświetlenia o 2/3EV znanego z 5D2.
Z reszta po wymianie migawki w 5D2 w grudniu, tenże 5D2 przestał niedoświetlać tak jak to miał w zwyczaju do tej pory. Zrobiłem nim ponad 180tys zdjęć i większość była na +2/3EV. Na poczatku byłem nieco zdziwiony bo tradycyjnie robilem zdjecia z korekcja na stałe i okazalo sie ze wszystko jest nieco przeswietlone.
Przeciek jest niezaprzeczalny - dyskusja powinna isc w kierunku stwierdzenia czy wplywa on na pomiary uzyskiwane w czasie fotografowania w normalnych warunkach, a nie przy fotografowaniu dekielka lub ogolnie w warunkach takiej ilosci swiatla w ktorych swiatlomierz wbudowany w aparat nie jest w stanie dokonac prawidlowego pomiaru (1-20EV).
I właśnie o to się rozchodzi. Ja nadal nie wiem dlaczego zdjęcia, które zrobiłem 5Dmk3 wykazują niedoświetlenie (było mocno zachmurzone niebo) - na tą chwilę tak samo realne jest przeciekanie światła jak i... cecha tego egzemplarza (bo przecież u Ciebie naświetla prawidłowo)
Przy pomiarze w Canonie znaczenie ma rowniez uzyty punkt AF z ktorego brany jest pomiar. Moze tu trzeba doszukiwac sie przyczyny takiego zachowania? A moze moj wykazuje jakies niezdrowe zachowanie ustawiajac ekspozycje prawidlowo?
Nie wiem co na to wszystko Canon. Osobiście nie widzę problemów z naświetlaniem w 5D3. I tak jak już wspominałem w Av nie ma niedoświetlenia o 2/3EV znanego z 5D2.
Z reszta po wymianie migawki w 5D2 w grudniu, tenże 5D2 przestał niedoświetlać tak jak to miał w zwyczaju do tej pory. Zrobiłem nim ponad 180tys zdjęć i większość była na +2/3EV. Na poczatku byłem nieco zdziwiony bo tradycyjnie robilem zdjecia z korekcja na stałe i okazalo sie ze wszystko jest nieco przeswietlone.
Jest to po części odpowiedź na moje pytanie. Ciekaw jestem czy kupując dziś 5d2 trafię na egzemplarz naświetlający prawidłowo czy może -2/3 EV. Dziwi mnie tylko dlaczego jak wysłałem aparat do serwisu to stwierdzili parokrotnie, że wg nich jest ok. Skoro po wymianie migawki u kolegi naświetlał prawidłowo.W sumie to sama wątpliwość tyczy się 5D3, choć myślę, ze producent musie załatać jakoś dziurę. Pozytywne jest to, że czacha ma pod tym względem spokój (normalne naświetlanie)
Koniecznosc dawania korekcji o 2/3EV nie bylo niczym meczacym - po prostu byla ustawiona na stale Bo jesli dany sprzet ma stały i niezmienny odchył o tę samą wartość to nie jest to zadna niedogodnosc a efekty koncowe sa powtarzalne. Niedogodnoscia bylo dostanie aparatu ktorego pomiar nie wymaga wprowadzania korekcji
Zobaczymy jak bedzie z pozostalymi 5D3 i ich pomiarem. Przeciez te egzemplarze ktore sa obecnie w sprzedazy to takie nieco beta testy
Ostatnio zmieniony przez czacha Czw 12 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Kwestia co naświetla poprawnie a co nie nie jest jednoznaczna w przypadku Canona. Wg mnie test na białej karcie powinien dawać histogram w centrum. Pytanie jak jest w większości egzemplarzy 5d2 lub 5d3? Spotkałem się z wieloma wątkami o niedoświetlaniu na ok -2/3 EV z drugiej strony wiele osób twierdzi, że u nich jest poprawnie. Je się tej kwestii mocno przyczepiłem ponieważ poprzednio używałem Nikonów i tam nie wchodziłem w kwestie naświetlania bo zdjęcia mi tego nie sugerowały. Po pracy z Canonem cały czas miałem wrażenie, że coś jest nie tak i w końcu zaczęło się testowanie i przeszukiwanie sieci. Do dnia dzisiejszego jasnej odpowiedzi nie mam.
Światłomierz w trybie centralnie ważonym czy punktowym jest głupi - każdą scenę sprowadza do tej "18%" szarości. Ciemną rozjaśni, jasną przyciemni... Taka jego natura.
Skoro masz ciemną scenę (108) a histogram leży bardziej po lewej stronie to znaczy, że aparat niedoświetlił (nie przesunął wykresu ku środkowi) albo wbiłeś korektę celową "przesuwającą środek wykresu" w lewo.
Czyli w tym przypadku zdjęcie z aparatu bez korekcji ekspozycji powinno być nienaturalnie rozjaśnione - ale nie jest.
P.S.
Powyłączaj w LR wszystkie grupy w module Develop (to te przełączniki po lewej stronie nazwy grupy) - skąd mam wiedzieć jak ustawiłeś krzywą? Jaki masz profil aparatu?
Gdyby aparat nie interpretował wyników w czasie pomiaru to było by tak jak mówisz - wszystko sprowadzał by do szarości. Jednak on scenę naświetlił w sposób bardzo zrównoważony i dokładnie w taki jak było to oświetlone.
Te zdjęcia sa bez korekcji, bez ruszania krzywych i ustawiania czegokolwiek. Zaimportowane do LR 4.1 i pozostawione wszystko na deafulcie. Profil Adobe Standard, prcoes 2012 .. dokładnie tak jak LR robi na poczatku z kazdym zdjeciem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10