Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vortex Viper HD 10x42 czy Nikon SE 10x42
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

Myślę panowie, że musicie uwzględnic jeszcze jeden ważny parametr: odległość miedzy waszymi oczami. Im wieksza tym wieksze szanse. Ja mam np. 56mm a patrzac na parametry lornetek okazuje się, ze dochodzi do 80mm. Tacy to maja widzenie trojwymiarowe...

Reklama

Strix aluco 
Uczestnik

Muszę sprostować to co dziś napisałem odnośnie występowania w czasie obserwacji panoramicznych i rzekomego braku efektu 3D w czasie obserwacji "obiektowych" np. ptaków.

Otóż właśnie wróciłem z lasu gdzie za cel obrałem sobie sfotografowanie to i owo ( Canon 40D + Canon 100-400 ) oraz jednocześnie ocenę Nikona SE odnośnie występowania 3D w trakcie obserwacji ptaków, nie ukrywam że sprowokowany przez dyskusję w tym wątku :)

Wnioski są następujące : wrażenie trójwymiarowości występuję także w czasie obserwacji punktowej i jest ono BARDZO WYRAŹNE i niezwykle przyjemne w odbiorze, szczególnie jeśli się porówna z obrazem przez wizjer lustrzanki.

Wygląda na to, że do tej pory po prostu nie zwracałam na to uwagi, zachwycając się efektami obserwacji ( a jest czym. Często na ptaku widać każde piórko, o wspaniałej ostrości i oddaniu barw nie wspomnę !! ).

Efekt 3D występuję też przy obserwacji panoramicznej, np panoramy miasta z balkonu, szczególnie gdy jest dobre światło.
Choć przyznam że nocna panorama miasta obserwowana przez owego Nikona też wygląda zjawiskowo.

Niestety nie miałem nigdy możliwości obserwacji przez lornetki dachowe więc nie mogę obiektywnie ocenić czy jest / na czym polega różnica w widzianym obrazie.
Mam do dyspozycji tylko dwie radzieckie stare już ( choć nadal sprawne ) lornetki porro, ale ich w zasadzie nie ma co porównywać bo to przepaść technologiczna, oczywiście na korzyść Nikona.

To tyle słowem sprostowania.

Życzę udanego zakupu i z niecierpliwością czekam na wrażenia z użytkowania wybranej lornetki.

Pozdrawiam.

kivirovi 
Optyczny

Moim zdaniem to o czym piszesz, to nie efekt 3D ale efekt patrzenie obojgiem oczu. Tak samo patrzac przez lornetke i lunete wiecej frajdy daje lornetka, bo luneta meczy nie tylko powieke, ktora trzeba przymykac ale też oko i mózg, który pracuje połowicznie.

Strix aluco 
Uczestnik

kivirovi napisał/a:
Moim zdaniem to o czym piszesz, to nie efekt 3D ale efekt patrzenie obojgiem oczu. Tak samo patrzac przez lornetke i lunete wiecej frajdy daje lornetka, bo luneta meczy nie tylko powieke, ktora trzeba przymykac ale też oko i mózg, który pracuje połowicznie.

Na pewno sporo jest racji w tym co piszesz, ale w czasie patrzenia przez radzieckie porro Tento ten efekt nie występuje ( pomijam różnice w jakości obrazu ), wiec coś jednak jest na rzeczy.

Dziś świadomie pod tym kątem obserwowałem kosa siedzącego w rozwidleniu pnia brzozy i zjawisko przestrzenności było bardzo wyraźne, rzekłbym nawet uderzające w pozytywnym sensie rzecz jasna.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2012   

Strix aluco napisał/a:
goornik napisał/a:
Guliwer napisał/a:
Efekt 3D przydatny do krajobrazu, do ptaków niekoniecznie.

Aby w pejzażu był efekt 3D, obiektywy musiałyby być odsunięte na przynajmniej kilkadziesiąt metrów! - zupełnie nierealne. A właśnie na małych i średnich odległościach (ptaszydła) efekt 3D jest pożądany. Brałbym Nikona SE.

Dziwne stwierdzenie, bo ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia : efekt 3D doskonale widać przy panoramicznych obserwacjach ( szczególnie w słoneczny dzień ), zaś przy ptaszeniu specjalnie go nie uświadczam.
Chyba, że rozmawiamy o różnych wrażeniach optycznych.

Zupełnie nie rozumiesz, co to jest widzenie 3D. Istotą jest percepcja głębii, a nie fakt patrzenia na obiekty trójwymiarowe. Obserwując panoramicznie panoramę miasta z balkonu zrób dwa zdjęcia, z położeniem aparatu różniącym się o około 55 mm. Oba zdjęcia będą IDENTYCZNE i na ich podstawie nie ma szans na odbór głębi. A potem ustaw sobie na stole martwą naturę, tak około 1 m od aparatu i też zrób takie sama dwa zdjęcia, tak samo rozsunięte. Będą się one wyraźnie różniły. To samo jest z widzeniem: mózg "dostając od gałek ocznych" dwa lekko różniące się obrazy, przetwarza to w obraz 3D

kivirovi 
Optyczny

Podobny efekt opisuję obserwujacy lunetami z przeziernikiem bino, a przecież obraz jest tam identyczny dla obojgu oczu. Wydaje mi sie, ze ta głębia to efekt generowany przez nasz mózg, jeśli ma informacje z obu gałęk ocznych. A jest to efekt przyjemny.

Strix aluco 
Uczestnik

goornik napisał/a:
Strix aluco napisał/a:
goornik napisał/a:
Guliwer napisał/a:
Efekt 3D przydatny do krajobrazu, do ptaków niekoniecznie.

Aby w pejzażu był efekt 3D, obiektywy musiałyby być odsunięte na przynajmniej kilkadziesiąt metrów! - zupełnie nierealne. A właśnie na małych i średnich odległościach (ptaszydła) efekt 3D jest pożądany. Brałbym Nikona SE.

Dziwne stwierdzenie, bo ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia : efekt 3D doskonale widać przy panoramicznych obserwacjach ( szczególnie w słoneczny dzień ), zaś przy ptaszeniu specjalnie go nie uświadczam.
Chyba, że rozmawiamy o różnych wrażeniach optycznych.

Zupełnie nie rozumiesz, co to jest widzenie 3D. Istotą jest percepcja głębii, a nie fakt patrzenia na obiekty trójwymiarowe. Obserwując panoramicznie panoramę miasta z balkonu zrób dwa zdjęcia, z położeniem aparatu różniącym się o około 55 mm. Oba zdjęcia będą IDENTYCZNE i na ich podstawie nie ma szans na odbór głębi. A potem ustaw sobie na stole martwą naturę, tak około 1 m od aparatu i też zrób takie sama dwa zdjęcia, tak samo rozsunięte. Będą się one wyraźnie różniły. To samo jest z widzeniem: mózg "dostając od gałek ocznych" dwa lekko różniące się obrazy, przetwarza to w obraz 3D

Myślę, że jednak rozumiem o czym piszesz.
Napisałem nawet kolejny post prostujący ową moją wypowiedź.

A tak na marginesie wcale nie jest powiedziane że każdy z nas ma identyczną percepcję.
Wszyscy się różnimy stąd i odbiór podobnych wrażeń może być nieco inny u każdego z nas.

goornik 
Optyczny

Oczywiście! Są osoby, które nie są w stanie widzieć w 3D mimo że gałki oczne z medycznego punktu widzenia są zdrowe. Bardzo wiele zależy od rozwinięcia wyobraźni przestrzennej i zdolności do rozpoznawania znajomych obiektów w różnych położeniach.
Na ten temat było prowadzone bardzo dużo badań z dziedziny psychologii widzenia. Np członkowie pewnego plemienia z Afryki zabrani do samolotu zupełnie nie rozpoznają "z powietrza" chaty czy krowy, bo nigdy nie mieli szansy zobaczyć tych obiektów z innej perspektywy niż z poziomu terenu...
Ja uważam się za osobę z dobrze rozwiniętą wybraźnią i widzeniem 3D i dlatego mimo wszystko preferuję "porrówki" niż "dachówki". Jedyny wyjątek - turystyka w górach, poręczność bierze wówczas górę

Odpowiedz do tematu