Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustro do amatorskiej zabawy + packshoty
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012   

jaad75, większość użytkowników Zenita może nie przykładać takiej wagi do nazwy, no i ostatni kontakt mogli mieć wiele lat temu. Zwykle nazwa Zenit(h) pada w kontekście: dawno temu.

moronica napisał/a:
a jesli chodzi o Zenita to moze mial napis cyrylica

Łacińską nazwę miał bez th. Patrz zdjęcia na wikipedii.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
na wikipedii.
O, nawet nie wiedziałem, że były wersje na bagnet K.

Preclowski
[Usunięty]

I ta literowka doprowadzila do takiego offtopu? Poza podaniem 2 modeli obiektywow tak naprawde w dwustronnicowym temacie nie dowiedzialem sie niczego. Balgan na forum. Docinki, offtop, brak konkretow. Liczylem na wiecej.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

A o czym tu pisać - temat był poruszany wiele razy... Dostałeś odpowiedź, że w przypadku packshotów najistotniejsze jest światło. To czy będzie to D5100, czy inny korpus nie jest aż tak istotne, podobnie jak użyte szkło. Najlepszą jakość dadzą oczywiście stałki, ale jeśli będziesz przymykał (co jest powszechną praktyką przy packshotach), to i obiektyw kitowy da przyzwoite efekty. Nie rozumiem tylko po cholerę pisać o swoim rzekomym doświadczeniu, jeśli zadaje się tak podstawowe pytania.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Preclowski napisał/a:
Poza podaniem 2 modeli obiektywow tak naprawde w dwustronnicowym temacie nie dowiedzialem sie niczego.
A co chciałeś się dowiedzieć? Wiesz co to są packshoty? Jeśli tak to automatycznie wiesz jaki obiektyw jest potrzebny i dlaczego światło jest ważne.

Dużo miękkiego światła to małe ISO, czyli niewielkie szumy - wystarczy dowolny korpus.
Duża głębia ostrości to tez przymknięty obiektyw, albo ciemny - tu nawet kitowy 18-105 da doskonale radę.

Czyli D5100+18-105VR będzie odpowiedzią na punkt (a) i (b) jednocześnie.
Pozostaje tematyka portretu i makro: co pod tymi hasłami rozumiesz?

Portret... Chcesz rozbebłać tło? Czy raczej będą to portrety studyjne?
Makro - o jakie powiększenie chodzi? Może wystarczy Raynox DCR-250 założony na tego 18-105VR i.. dużo cieeerpliwości?

Preclowski
[Usunięty]

Uslyszalem wiecej komentarzy i nabijania sie z "Zenitha" niz konkretnych odpowiedzi. To mi sie nie podoba.

Jedyny dylemat jaki teraz mam to cos uniwersalnego do 1000zl. Na spacer, na wycieczke, na impreze (slub, komunia) - raczej zmiennogoniskowy ~100mm. Do portretow biore 35mm f/1.8 i 50mm f/1.8. Oba beda sluzyc rowniez do packshotow. Do tego statyw, 2 softboxy, blende i namiot bezcieniowy. Do makro chyba dokupie ten konwerter Reynox i bede sie nim bawil z roznymi obiektywami. Brakuje mi tylko dluzszego szkla do portretow, ale budzetu nie starczy. Chyba, ze faktycznie ten kit 18-105VR bedzie dobrym kompromisem. Cenowo wychodzi bardzo fajnie.

Jesli sa tutaj osoby pawajace checia pomocy to prosze o typ statywu, najtanszego ktory warto kupic, i ktory nada zeby wziasc go w plener. Im dluzej czytam o statywach, tym mniej wiem. Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl. Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.

O oswietleniu tez czytam i czytam, ale ciezko znalezc opinie o konkretnych modelach. W internecie jest mnostwo teorii. Rozumiem, ze kupujac zestaw z allegro nada sie on dobrze do packshotow, jednak do portetor brakuje wciaz swiatla glownego - mocniejszego od tych dwoch.

Cytat:
Nie rozumiem tylko po cholerę pisać o swoim rzekomym doświadczeniu, jeśli zadaje się tak podstawowe pytania.
Przeyczytaj raz jeszcze co pisalem o swoim dsowiadczeniu. Ze troche to, troche tamto, chwila w studio z drogim sprzetem ale nie zdazylem sie z nim dobrze zapoznac. Mialem stycznosc z fotografia, znam podstawy i tyle. Nic wiecej. To samo napisalem w pierwszym poscie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Preclowski napisał/a:
Jedyny dylemat jaki teraz mam to cos uniwersalnego do 1000zl.
18-105VR
Preclowski napisał/a:
Do portretow biore 35mm f/1.8 i 50mm f/1.8.
Pamiętaj, by to był 50/1.8G a nie D.
Preclowski napisał/a:
Oba beda sluzyc rowniez do packshotow
Moim zdaniem wygodniejszy będzie 18-105VR
Preclowski napisał/a:
Do tego statyw, 2 softboxy, blende i namiot bezcieniowy.
Softboxy do czego? Tzn jakie lampy? Bo namiot też zapewne chcesz jakoś oświetlić?..
Preclowski napisał/a:
Brakuje mi tylko dluzszego szkla do portretow
85/1.8G - dłuższy do APS-C nie ma sensu ;)
Preclowski napisał/a:
Jesli sa tutaj osoby pawajace checia pomocy to prosze o typ statywu, najtanszego ktory warto kupic, i ktory nada zeby wziasc go w plener.
Popatrz na aluminiaki Sirui.
Preclowski napisał/a:
Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl.
Hm.. Gdzie takie rzeczy wyczytałeś? Na pewno mówisz o statywach do lustrzanek?
Preclowski napisał/a:
Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.
Kwota może i tak, ale ja bałbym się powiesić aparat z obiektywem za 4 tysiaki na jakimś chińskim rzęchu za 100 czy 200zł - po prostu jak się rozleci i aparat rozbije to straty będą dość kosztowne...
Preclowski napisał/a:
O oswietleniu tez czytam i czytam, ale ciezko znalezc opinie o konkretnych modelach. W internecie jest mnostwo teorii. Rozumiem, ze kupujac zestaw z allegro nada sie on dobrze do packshotow, jednak do portetor brakuje wciaz swiatla glownego - mocniejszego od tych dwoch.
Różnica między packshotamia portretami jest taka, że pudełko się nie rusza - możesz spokojnie stosować oświetlenie ciągłe i długie czasy. Przy ludziach zejście poniżej 1/60s grozi już poruszeniem. Wniosek - więcej światła potrzeba.

lotofag 
Optyczny

Preclowski napisał/a:
Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl. Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.

5000zł to jakaś bzdura, ale 500-700zł za sensowny uluminiowy statyw z głowicą już nie ;) IMHO takie minimum to np. Velbon Sherpa 600R. Statyw to taka rzecz, która zwykle warto kupić raz a dobrze - ten sprzęt się szybko nie starzeje, a powinien być odpowiednio solidny.

Preclowski
[Usunięty]

Ten Velbon tez byl polecany, zeby za chwile zostac nazwany chinskim gownem (na pewno padlo takie okreslenie na forum deviantart) :) Choc mi prawde mowiac sie podoba. http://www.foto-tip.pl/sk...004-p-2089.html temu tez jak na moje oko niczego nie brakuje. Prawdopodobnie miedzy 600R, 800R a Sirui zadecyduje dostepnosc. Bede chcial wszystko kupic na raz.

Wole zainwestowac w swiatlo blyskowe bo lepiej nada sie do portretow, a packshotom roznicy nie zrobi. http://allegro.pl/zestaw-...2268466903.html Tylko do portretow jak wspominalem brakuje do pelni szczescia swiatla glownego. Cena znosna, lampy wygladaja fajnie.

O G przy obiektywie pamietam, jak sprawdzam ceny zawsze patrze z G.

Czyli aprat + optyka postanowione. Mam wybrane obiektywy (+ konwerter) ktore zaspokoja na poczatku moj glod portretow, packshotow oraz makr. A i sprawdza sie w innych, nieznanych jeszcze okolicznosciach. Pewnie po pol roku zabawy sam juz bede wiedzial czego mi dokladnie brakuje i nie bede musial zasmiecac for w poszukiwaniu odpowiedzi.

Pamietam jak Zenitem robilem makra. Obracalem obiektyw tyl na przod i slicznie ostrzyl wtedy z bliskiej odleglosci. Niestety, zerwana migawka zakonczyla wtedy moja przygode z fotografowaniem... do dzisiaj. Swoja droga, po rozebraniu zenitha mialem wiecej srubek niz dziurek w nim :)

lotofag 
Optyczny

Z "chińskiego gówna" sugeruję przyjrzeć się też statywom Benro. Mam, nie narzekam (no, może trochę - obecnie wybrałbym bardziej mobilny model) ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Preclowski napisał/a:
Wole zainwestowac w swiatlo blyskowe bo lepiej nada sie do portretow, a packshotom roznicy nie zrobi. http://allegro.pl/zestaw-...2268466903.html Tylko do portretow jak wspominalem brakuje do pelni szczescia swiatla glownego. Cena znosna, lampy wygladaja fajnie.
Lampy może i fajnie wyglądają (wszak to rzecz gustu), ale parametrami to dziadostwo... Mizerna, prawie nie istniejąca regulacja skutecznie utrudni operowanie nimi.
W tym zestawie są dwie lampy: masz już klucz i wypełnienie. Przydałoby się jeszcze tylko podświetlić tło.
Preclowski napisał/a:
Pamietam jak Zenitem robilem makra. Obracalem obiektyw tyl na przod i slicznie ostrzyl wtedy z bliskiej odleglosci.
http://allegro.pl/listing.php/search?string=Adapter+Odwrotnego+Mocowania+Nikon&category=8874&country=1
Tylko do tego te obiektywy G się słabo nadają - lepsze byłyby D albo stare manuale ...
W każdym razie odwrócona 50/1.8D daje już niezłe powiększenie...

Preclowski
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2012   

Hmmm nie widzialem, ze ten trick dziala tez z nowymi obiektywami. A czy mozesz polecic jakies inne lampy w podobnej cenie? Pierscien na liscie zakupow.

Podswietlenie tla narazie zbedne, portrety nie beda studyjne (tzn. okazjonalnie). Dlatego ciesza mnie jasne obiektywy (bokeh).

lotofag 
Optyczny

Preclowski napisał/a:
Hmmm nie widzialem, ze ten trick dziala tez z nowymi obiektywami.

No własnie słabo działa, o czym hijax_pl wspomniał ;)
Lepiej szkła D lub starsze.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Preclowski napisał/a:
A czy mozesz polecic jakies inne lampy w podobnej cenie?
Podobnej? Nie. Tzn nie zestawy: lampa, statyw, softbox. Ale sama lampa za 400zł? To już jakaś na początek by się znalazła...

Poradzisz sobie z ich ustawieniem bez światłomierza?

Preclowski
[Usunięty]

Mam stary Zenitowy swiatlomierz, moze da sie z niego nieco wykrzesac. A jesli nie to metoda prob i bledow.

Sama lampa za 400zl moze byc, parasolki/softboxy/statywy nie sa juz zbyt drogie. Budzet jest elastyczny, jesli duzo lepsza lampa bedize za 600zl to moge dac 600. Kwestia czy warto. Moje portrety studyjne beda amatorskie, dobrze musza wyjsc packshoty. Do portretow wole drozsze szkla, zeby moc sie bawic w plenerze.

lotofag napisał/a:
No własnie słabo działa, o czym hijax_pl wspomniał
Lepiej szkła D lub starsze.
No wlasnie D nie beda pasowaly do mojego body :) Ale pierscien jest na tyle tani, ze nawet jesli fotki beda gorsze niz z Reynoxa, to i tak zadna strata. A noz wpadnie mi w lapki obiektyw D.

Odpowiedz do tematu