Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 Luneta ''do ptaków'' ~1000 zł ze statywem
Pomogliście mi w wyborze lornetki a teraz już przyszedł czas na pierwszą lunetę. Zbliżają się moje 18 urodziny i mam nadzieję wydać na nią razem ze statywem i głowicą około 1000 złotych (miło by było coś jak najtańszego, ale jeżeli jakiś sprzęt trochę ponad założony budżet będzie o wiele lepszym rozwiązaniem to... :) ).
Lunetę chciałbym kontową, nosił bym ją w plecaku razem ze statywem (dobry pomysł?) więc wybór padnie raczej na 65mm
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012
Wydaje mi się, że ciekawą opcją byłaby Delta Optical Titanium ED . Jest to jedna z najtańszych na rynku lunet ED. Zdaję sobie sprawę, że cena nieco przekracza budżet ale należy do lunet lekkich i nie będzie wymagała wyjątkowo drogiego statywu.
Opcja nr. 2 to Ultima 80 - jest zaledwie 100zł droższa od 65 i spokojnie kupisz ją ze statywem w założonym budżecie. Nie mamy tutaj szkła ED i należy się liczyć z aberracja, która wzrasta wraz z powiększeniem. Używałem tej lunety u kolegi i mam dość dobre wspomnienia. Dobrze radziła sobie w astro.
Opcja nr. 3 to twoja propozycja (Ultima 65)
Lunet kontowych niestety nie ma. Są tylko na wprost i kątowe. Co ciekawe te na wprost też można schować do plecaka. Nie napisałeś jaki masz budżet na okular ale wg mnie to minimum 650zł albo lepiej 1000zł i będziesz miał niskobudżetowa lunetę z okularem
P.S. Szkoda że nie przeszukałeś wcześniej forum zanim zacząłeś nowy temat. Ułatwię Ci sprawę i posłuchaj kolegi Abs i kup w ciemno Delta Optical Titanium 65ED (będziesz miał lunetę i okular w dobrej cenie) na pewno nie będziesz żałował chyba że weźmiesz kredyt i kupisz coś za min 4000zł.
Sorry za mój sarkazm ale właśnie wróciłem z imprezy i jak to przeczytałem twój post i od razu przypomniałem sobie jak parę lat temu kupowałem lunetę. Poradzę Ci kup raz a dobrze, inaczej będziesz kupował i sprzedawał i szukał znów. Ta delta jest ponoć niezła i można podpiąć do niej i wymieniać nowe okulary, a to jest najważniejsze.
Jakby co to zajrzyj na forum przyroda tam temat jest dobrze rozwinięty.
Pozdrawiam WENTYL
a trzecia to zamknijmy się w kwocie 1000zł ze statywem, czyli Albo Ultima 80mm, albo używana. Obecnie na allegro interesujący jest tylko Acuter ale za to 100mm i za 900zł:
http://allegro.pl/luneta-...2265180295.html
ABS - ta delta to chyba właśnie coś co bym chciał :) Rozmiary, waga to duży plus dla mnie. A co do ultimy 80 - od razu wyjaśnie sprawę z okularem - chciałbym dokupić do lunety w nie dalszej przyszłości okular za około 400zł z powiększeniem ~30x - jak wtedy by było z aberracją? I czy dobry okular musi kosztować tysiąc złotych tak jak pisał WENTYL? (jakie to wszystko drogie)
WENTYL - Cholera, ale mi wstyd za ten 'kont'. Chwilke myślałem nad tym słowem ale stwierdziłem, że przecież nie zrobie takiego koszmarnego błędu... Widocznie trzeba było dłużej pomyśleć :( Wiem, że lunetę na w prost również można włożyć do plecaka, chciałem tylko opisać w jaki sposób ją będę używał :) Przeszukiwałem parę stron forum, ale zawsze ktoś szukał lunety do księżyca i innych takich, a typowo do 'ptaszenia' nie. Jak wcześniej napisałem myśle o kupieniu stało ogniskowego okularu.
kivirovi - oferta Titanum jest jak narazie najbardziej kusząca. Więc jeśli bym się na tą delte zdecydował - jaki statyw do tego?
I takie małe pytanko(głupie): czy statywy dają się złożyć na tyle, że można z nich obserwować na stojąco jak i również siedząc na ziemi albo jakimś małym stoliczku (pniaczku :))?
A jak jest z jakością tej lunety od nikona? Bo lwia część tych 1499 złotych to pewnie adapter wraz z kompaktem. W sumie kusząca propozycja, ale nie jestem pewien czy na starcie będę chciał się bawić w digiscoping ( później na pewno)
Dziękuję za wyrozumiałość (wentyl :)) i zainteresowanie tematem!
EDIT: poczytałem odrobinkę przyroda.org i ktoś miał z tą Titanum taki statyw http://dtpsoft.pl/product...9&adplace=ceneo . Co o nim sądzicie? A kwestie z siedzeniem i oglądaniem przez lunetę chyba sobie już rozwiązałem -
Jakość obrazu w Nikonie jest lepsza niz w Ultimie bez ED. Owszem, wydaje sie, ze tam gro ceny stanowi nawet nie aparat ale adapter, ale tak nie jest. Dobre jest wszystko w tym zestawie. Jesli cie interesuje stale powiekszenie, to kolejny argument.
Okulary do drogich lunet sa drogie. Zoom do Nikona jest drozszy niz do DOT. Do DOT możesz kupic okular staloogniskowy 22x lub 38x za 350zł. Trzeba jeszcze zapytac o dostepnosc i kompatybilnosc, bo to nowy produkt DO i moga byc jakies cuda wianki:
http://deltaoptical.pl/blizej_celu/?cid=16
O statywy lepiej dopytaj jeszcze gdzie indziej, bo ja widziałem tylko Sherpa i nie powiem, zeby to byl ideał, ale już sie nadaje. Lepiej szukaj statywów bez korbki. Pierwszy link najlepszy, ze wzgledu na wzrost i budzaca najwieksze zaufanie głowicę, drugi ma dobra marke wiec bedzie chyba najsolidniejszy.
Do spakowania w plecak głowice kulowe sa znacznie wygodniejsze i lzejsze, ale wiele osób do lunet ich nie lubi. Jak dla mnie sa ok.
Celestrona Ultimy 65, 80mm kupisz lunetę najtaniej, ponadto dokupisz staloogniskowy okular za najmniejsze pieniądze. Za 100-200 PLN masz okulary do niej z różnymi powiększeniami m.in. x25, x31, 34x, mniejsze, większe dedykowany do tej lunety lub okulary 1.25 które mają przejściówki na M35 do tej lunety np. Baader Gen II. Te okulary stałoogniskowe mają bardzo duże pole widzenia bo 60-70 stopni jak na taką klasę i za taką cenę, są to okulary Erflego więc zjadają na dzień dobry wszystkie plossle, superplossle, kellnera czy ortoskopowe.
Utrudnienie jest takie, że te staloogniskowe okulary Acutera lub Baadera trzeba zamówić w sklepie internetowym i poczekać do tygodnia czasu na sprowadzenie. Sprowadzi je każdy dobry sklep internetowy od ręki. Cena za okular już sprowadzony to 100-200 PLN (firmy kupują między sobą z dużym rabatem więc to co kupimy na ebay.de prywatnie, to samo mamy za taką samą cenę w np. w astromarket.pl z polską gwarancją i możemy odesłać do sklepu bez podania przyczyny do 10 dni i zwracają kasę. NO tylko trzeba spejalnie zamówić czyli napisać mejla, zadzwonić). Lunety ultimy mieszczą się w plecaku wystarczy odkręcić okular, mają też specjalne wygodne etui z zamkiem. Są wodoszczene.
Znajomy twierdzi że różnica pomiędzy Ultimą 80mm zwykłą a ultimą 80 ED dwa razy drozszą przy powiększeniach x30 jest taka że kompletnie nie warto dopłacać dla począkująch. Aberracja występuje dopiero przy powiększeniach 40-50x więc normalnie jej nie widać przy mniejszych powiększeniach. Ultimę 80 używana to połowa ceny nowej Delta Optical Regal ED 65mm. No i 65mm to na ptaki w niekitórych sytuacjach pogodowych zdecydowanie za słabo, bo ciemno, lepiej mieć minimum 80mm lub 100mm.
Koledzy doradzają lunety >1000 PLN ponieważ być może nie wiedzieli że można do tych tanich lunet (ceny używanych 80mm może z 400-500 PLN) kupić staloogniskowe okulary m.in. 30x na gwint m35 tylko trzeba je po prostu mejlowo zamówić bo nie ma ich normalnie na stanie.
Celestron Ultima z okularem staloogniskowym Erfla x20, x25, x30 skasuje i pobije w optyce każdą lunetę do 1300 PLN ze sklepu. Powyżej 1300 PLN z lunetami zapewne jest lepiej z obrazem ale niestety dopiero powyżej ok. 3500 PLN jest super lepiej i znakomicie (patrzyłem kiedyś przez Kowę). Za tą kasę to wolałbym kupić sobie samochód niż lunetę.
Jesli chodzi o powiekszenie stałe, rzędu: 20-30x to rzeczywiscie nawet w najdrozszych lunetach nie ma uzasadnienia aby płacic 2x wiecej. Co sprawdziłem na Swarovskim i na Ultima. Tylko w przypadku foto przez lunete lub powiekszen wiekszych: 40x65 czy 50x80, ED jest niezbedne.
Nikon w tym wszystkim nie ma ED ale aberracje ma na poziomie między Ultima ED i Ultima.
Zgadzam się z kolegą kivirovi.
Ja abberację czyli mało denerwujący bład optyczny widzę dopiero przy powiększeniu 45x, 50x i więcej. Do powiększeń ok. 40x abberacja nie wystepuje przy zwykłych stosunkowo tanich lunetach o których piszemy typu Celestron Ultima . A w praktyce powiększeń 40x i więcej nie używam w swoim okularze 20-60x. Problem jest taki, że powyżej 45x obraz psuje się i w lunetach za 3500 PLN dopiero coś tam fajnego widać, do tej kwoty warto mieć tanie lunety z powiększeniem 25-30x.
Słyszałem opinie znawców, że znacznie lepszym pomysłem od małej lunetki typu Titanium 65 ED jest refraktor np. Sky-Watcher (Synta) SK909AZ3. Kosztuje ok. 550zł więc w zakładanym budżecie możemy jeszcze dokupić porządny okular (albo dwa).
Oczywiście wiem, że dla założyciela tematu takie rozwiązanie odpada (brak mobilności), ale czy faktycznie Synta będzie znacznie lepsza optycznie, zwłaszcza po dokupieniu okularu z prawdziwego zdarzenia?????
Astrorefraktory sa znacznie tansze za ta sama jakosc ale w terenie nieporeczne i bardzo szybko sie niszcza. Takze ja bym polecał zostac przy Ultima.
Jesli kupisz lunete bez ED to na jakiś czas masz sprawe załatwioną ale pytanie powróci, jesli hobby Ci nie minie. Zaś ED, nawet małe, zostanie z Toba na długo, kiedys najwyzej zakupisz druga wieksza. Ja w sytuacji jakiej jestem dzisiaj, czyli rożnej od Twojej, wolałbym znacznie DOT 65 ED niz Ultima 80 bez.
Zaś jeśli chodzi o kwestie okularu, to dokupienie go niewielkim kosztem spowoduje rzeczywiscie 2x wieksze i przyjemne w odbiorze pole widzenia.
Hmm więc chyba do finału doszła Ultima 80mm, bo 65 to chyba jednak będzie za ciemno w brzydsze dni a DOT 65ED to będzie niepotrzebne przepłacanie.
Z tym niepotrzebnym przepłacaniem to jednak Koledzy chyba lekko pojechali. Z drugiej strony jak masz 1 kPLN na lunetę ze statywem... to nie ma sensu Cię naciagać na cn. 1500
Pengz napisał/a:
A zakładając do ultimy stałkę uzyskam większy kąt widzenia kosztem tylko zoomu tak?
Dzięki uprzejmości kolegi kivirovi posiadam także wiedzę na temat pół i rodzaji okularów do Ultimy
Celestron Ultima ma gwint m35. Okulary stałoogniskowe do tej lunety można zamontować produkcji firmy Acuter seria do lunet (np. nazwa "acuter me19") na gwint m35 (koszt 100-200 PLN) lub Baader Gen II. Dodatkowo okulary Baader Gen II oprócz gwintu m35 mają gwint 1.25" (koszt do 200 PLN). Ponadto istnieje okular baader zoom 20-60 ponoć bardzo dobry który jest na gwint m35 ale okular jest drogi bo kosztuje 600 PLN. Okulary do Ultimy stałoogniskowe trzeba zamówić, nie ma ich normalnie w ofercie sklepy internetowe foto czy astro, ale mogą sprowadzić bez większych problemów.
Domyślny okular lunety Ultima zoom 20-60x ma pole widzenia 40-60 stopni, gdzie 60 stopni uzyskuje się przy powiększeniu 60x a to już obraz jest rozmazany i źle się obserwuje. Ogólnie uważam, że powiększenia powyżej 40x, 45x są niefajne w obserwacji przyrodniczej i nie będę stosował. Okular stałoogniskowy Acuter ma pole widzenia 62 stopni przy powiększeniu 25x i bodajrze tyle samo przy 30x.
Jeśli w jakichkolwiek okularach jest pole widzenia do 50 stopni to istnieje efekt tunelu co mnie osobiście niesamowicie wkurza. Z tego co przeczytałem wszystkie okulary kellnela, ploessla lub super ploessle staloogniskowe mają pole widzenia < 55 stopni więc mało. Efekt tunelu czyli musiało tam być < 50 stopni kąt widzenia wystapił także u mnie w lornetce Tento 7x50, lunecie ZRT x30/x60, lunecie turist-3 20x50, lornetce BPC 8x35 dlatego to wszystko poszło pod młotek. No ale za taką cenę większego pola nie mogłem dostać.
Wkrótce testy mojego stałoogniskowego okularu 25x. Mając okular stałogniskowy obraz musi mieć większe pole widzenia niż zoom oraz musi być jaśniejszy i bardziej wyrazisty.
Użytkuję lornetkę Nikon 10x50 EX gdzie pole widzenia mam 58 stopni i dla mnie jest to... trochę za mało ale za taką cenę i w takim powiększeniu więcej nie dostanę, dlatego zastanawiam się nad drugą lornetką 7x35 która da mi pole ok. 93 stopnie.
Oko ludzkie nieuzbrojone gołe patrząc widzi nie więcej niż. ok. 90 stopni pola widzenia (od nosa do skroni, góra-dół widzi bodajrze 60 i 70 stopni). Dlatego nie bardzo rozumiem fakt, że Polacy podniecają się drogimi okularami 70-80 stopni widzenia podczas gdy koledzy z zachodu mają okulary 100 stopni widzenia, to jak oni to mają zobaczyć? Czego jeszcze tutaj nie wiem?
Już Ci mówię jak to oni mogą zobaczyć te 100 stopni.
Otóż w okularze można się też rozglądać, przyglądać (tak jak w dobrym starym wizjerze np. z Zenita lub innych starych aparatach, w przeciwieństwie do obecnych wizjerów z cyfrówek). Ja po ustawieniu lunety na statywie i nacelowaniu na obiekt, zaczynam pracę okiem przy okularze tj. przybliżam się, oddalam, zaglądam delikatnie bokiem w okular i jak jest szerokie pole widzenia to możesz sobie pozwolić na tzw. rozejrzenie w okularze (koledzy od Astro mogą coś na ten temat powiedzieć jak pracują z okarami). Z reguły na brzegach okularu jest strata jakości obrazu, więc po odrzuceniu tego co słabe, zostaje jeszcze kawał pola o dobrej jakości widzenia, nie mówiąc jeszcze że czym szerzej tym lepiej, łatwiej nacelować i namierzyć obiekt obserwacji (a to też nie jest zawsze takie łatwe). Ja jestem zwolennikiem obserwacji na powiększeniach ok. x30, a jak czegoś nie widzę dokładnie, to podłączam do lunety kompakta i focę, najwyżej w domu sobie na kompie dokładnie później obejrzę
Pozdrawiam WENTYL
[ Dodano: Pon 16 Kwi, 2012 10:32 ]
Z drugiej strony, te 100 stopni to ja w życiu nigdy nie widziałem. Jak ktoś miał okazję pracować z takim okularem proszę o opisanie wrażeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9