Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam stary Zenitowy swiatlomierz, moze da sie z niego nieco wykrzesac.
Rozumiem, że to światłomierz do światła błyskowego?
Preclowski napisał/a:
parasolki/softboxy/statywy nie sa juz zbyt drogie.
Zdziwiłbyś się...
Preclowski napisał/a:
Moje portrety studyjne beda amatorskie, dobrze musza wyjsc packshoty.
Packshoty przy niewielkich rozmiarach nie stawiają szczególnych wymagań lampom. W zasadzie można je robić również przy świetle ciągłym ze statywu, lub użyć tanich lamp błyskowych, byle miały rozsądne możliwości regulacji - istotniejsze są modyfikatory i umiejętność ich używania.
Preclowski napisał/a:
Do portretow wole drozsze szkla, zeby moc sie bawic w plenerze.
Lamp używa się również w plenerze i tu wbrew pozorom już trochę wymagań muszą spełnić...
Preclowski napisał/a:
No wlasnie D nie beda pasowaly do mojego body
Będą pasowały, tyle, że nie będziesz mógł używać autofokusa.
Będą pasowały, tyle, że nie będziesz mógł używać autofokusa.
Czyli praktycznie rzecz biora nie beda pasowaly
jaad75 napisał/a:
Lamp używa się również w plenerze i tu wbrew pozorom już trochę wymagań muszą spełnić...
Na takie mnie nie stac Ani na akumulatory
jaad75 napisał/a:
Packshoty przy niewielkich rozmiarach nie stawiają szczególnych wymagań lampom. W zasadzie można je robić również przy świetle ciągłym ze statywu, lub użyć tanich lamp błyskowych, byle miały rozsądne możliwości regulacji - istotniejsze są modyfikatory i umiejętność ich używania.
Zdecydowalem sie na blysk wylacznie ze wzgledu na portrety. Tak jak mowisz - packshotom niewiele trzeba wiec blysk sie zda. Za to swiatlo ciagle zameczy modela/modelke.
jaad75 napisał/a:
Zdziwiłbyś się...
Oczywiscie, profesjonalne tak. Ale ja szukam amatorskiego sprzetu.
jaad75 napisał/a:
Rozumiem, że to światłomierz do światła błyskowego?
Jesli dobrze pamietam z zajec fotografii, chodzi o tego grzybka na czujniku swiatloczulym? Bodajrze ma (taka biala przyslonka).
Będą działały wszystkie funkcje oprócz AF. AF nie jest niezbędny, ba w niektórych zastosowaniach jest wręcz zbędny, choć bywa pomocny w innych - podobnie wygląda sprawa z pierścieniem przysłon, który posiadają z kolei obiektywy D... Wybór należy do Ciebie.
Preclowski napisał/a:
Na takie mnie nie stac Ani na akumulatory
A jesteś pewien? Zauważ, że taką fotografię można uprawiać również przy użyciu manualnych speedlightów. Kwestia tego, co, jak i w jakich warunkach chce się fotografować.
Preclowski napisał/a:
Jesli dobrze pamietam z zajec fotografii, chodzi o tego grzybka na czujniku swiatloczulym? Bodajrze ma (taka biala przyslonka).
Chodzi o możliwość pomiaru światła błyskowego - rodzaj dyfuzora na czujniku nie ma tu nic do rzeczy.
Preclowski [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012
No AF to bardzo uniwersalna funkcja. Przy portretach plenerowych wazna. W studyjnych mniej. Niemniej nie zrezygnuje z niej
Zawsze mi wpierano, ze lampa blyskowa w apracie to najgorsze co moze byc i zeby nie uzywac dopoki od tego nie bedzie zalezalo czyjes zycie. Ale zdaje sobie sprawe, ze zewnetrzne lampy moga swietnie doswietlac zdjecia. Byc moze w przyszlosci pobawie sie tym systemem, ale teraz nie starczy mi na to pieniedzy.
Jako, ze nie dostalem propozycji lepszych lamp w podobnej cenie decyduje sie na podane powyzej. Dziekuje wszystkim za pomoc. Udanych kadrow
No AF to bardzo uniwersalna funkcja. Przy portretach plenerowych wazna. W studyjnych mniej.
Hm... No nie wiem. Zależy to bardziej od tego jak szybko Ci Twój model ucieka, a nie w jakim otoczeniu się znajduje
Manualne ostrzenie na kiepskich wizjerach nie jest wygodne, ale nie jest też niemożliwe. A D5100 ma lustrzany tunelik... Daleko mu do wizjerów FF.
No ale jakby się upierać tylko przy MF to już wolałbym te nowe wynalazki Sony - SLT. Powtarzam: tylko MF...
Preclowski napisał/a:
Zawsze mi wpierano, ze lampa blyskowa w apracie to najgorsze co moze byc i zeby nie uzywac dopoki od tego nie bedzie zalezalo czyjes zycie.
Prawda. Tyle, że odnosi się to do lampy w aparacie zabudowanej, a nie do aparatu doczepionej. Porządny speedlight daje radę i w plenerze też (na statywie iz softboxem), a że jest kompaktowy i przystosowany do zasilania akumulatorowego - to jeszcze większy plus: stojaki + parasolki/softboxy wrzucisz w kołczan i można spacerować...
Preclowski napisał/a:
Jako, ze nie dostalem propozycji lepszych lamp w podobnej cenie decyduje sie na podane powyzej.
Studyjne, porządne w tej cenie - nie znam Ale manualne speedlighty, jak pisał jaad75: owszem.
Preclowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012
Czyli sugerujesz, ze zamiast tych lamp brac speedlighty? Dysponuja one na tyle duza moca, zeby zastapic mi przy packshotach o wiele wieksze lampy? Mozesz polecic cos w cenie do 400-500zl, zeby kupic dwie sztuki?
A co do uciekania modela - wlasnie o tym mowie. Studyjne raczej sa robione na spokojnie, a plenerowe to tu sie poskacze tu sie zlapie w ruchu, tu cos itd. Dlatego uwazam, ze w studyjnej AF jest mniej potrzebny. Ale zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od studia i sesji, i ze skoczki moga sie trafic wszedzie Po prostu ja bede tego raczej w ten sposob uzywal.
Jednym z najtańszych i jednocześnie sensownych zakupów jest moim zdaniem YongNuo YN-560 – kosztuje w PL ledwo 300 zł, w pełni manualna ale o liczbie przewodniej równej/zbliżonej do Canona 580EX II. Można kupić dwie lub trzy w cenie jednej słabej lampy firmowej. To załatwi Ci sprawy packshota i strobistowania w terenie.
Może się okazać, że do packshotów potrzebujesz jednak większej mocy, wtedy w zależności masz dylemat, albo brać trochę droższe lampy studyjne, czyli byle jakie, niestabilne temperaturowo, albo… przejść na ISO 200 lub 400. Trzecie wyjście to zwiększyć budżet.
brać trochę droższe lampy studyjne, czyli byle jakie, niestabilne temperaturowo
Zwłaszcza, że wspomniane wcześniej lampy, to zapewne Delicacy 180Ws (nie mam pewności, bo link już nie działa), czyli straszne dziadostwo... Jeśli szukać tanich studyjnych, to lepiej już coś w rodzaju Quantuumów PT-200:
http://www.quantuum.pl/de...ang=pl&curr=PLN
Żadna rewelacja, ale przynajmniej sensowana regulacja (do 1/32) i mocowanie Bowensa.
Preclowski [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012
Bede musial pomacac troche chyba. Wpadly mi w oko te YongNuo. Za to zmartwil mnie inny temat na forum, gdzie d5100 zostal nazwany aparatem dla pstrykaczy niedzielnych. Czy faktycznie jest tak malo rozwojowy? Na D90 sie nie zdecyduje. Czy naprawde tak duzo mu brakuje? Czy warto dolozyc np. 500zl do czegos duzo ciekawszego?
edit: Nie zmienie juz wyboru z nikona, bo szkoda by bylo tego calego polowania na obiektywy. No i najlepsza nikonowa matryca przyda sie na pewno przy portrtetach/packshotach.
Ostatnio zmieniony przez Preclowski Sro 18 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Za 2 lata będzie D9000 z 50 megapikselami i filmami 4D. Zakup lustrzanki typu D5100 czy staruszka D90 to nie jest coś, co powinno Cię nękać wyrzutami sumienia za dwa lata. Musisz albo myśleć kategoriami obiektywów, światła, packshotów (za 2 lata ten zestaw nadal będzie robił dobre zdjęcia packshotów), albo kategoriami kupna zabawki do lansu (za 2 lata i tak będzie stary i niemodny).
Mysle raczej, ze za 2 lata nie bedzie mnie stac na nowy aparat A chcialbym sie rozwijac. Jak mi ojciec dal w 2001 roku zenitha i mowil ze jako dziecko sam nim fotografowal to bylo cos. Moje dzieci racze aparatu po mnie nie odziedzicza, ale chcialbym, zeby jak najdluzej trzymal sie w pionie.
Jesli mowimy o wygodzie korzystania z wizjera to tak, ale jesli mowimy np. o precyzji MF to juz jest cos. Ale wizjer mozna chyba wymienic na lepszy, czy tylko mi sie zdaje?
Nie można wizjera wymienić. Ewentualnie można wymienić matówkę, choć nie jestem pewien czy w D5100 to możliwe.
Bierz tego D5100 - będziesz zadowolony, a te 500zł nadwyżki wydaj na oświetlenie, bo to w Twoim przypadku znacznie ważniejsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10