Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja mam dobre doświadczenia z wszelkimi Apple Cinema Display, co prawda mój spaprałem dymem papierosowym jak jeszcze paliłem i ma smugi na samej górze (prawie ich nie widać, a widać tylko na białym),
ale poza tym żadnych problemów, co ważne jak przełączę się z srgb na adobe rgb
naprawdę to widzę, chociaż to nie musi świadczyć o szerokim gamucie
Do tego pracując głównie z grafiką do internetu nie mogę mieć zbyt dobrego monitora
[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 17:19 ]
Co do rozmiarów myślę że 30 inch wystarczy, monitor jest tak wysoki że większy przestaje być praktyczny, przy większych potrzebach lepiej kupić dwa mniejsze,
i tak zwykle brakuje miejsca po bokach bardziej niż na górze, więc chyba lepiej mieć
dwa, a nie zawsze aż tyle ich potrzeba więc można czasami jeden wyłączyć, dla oszczędności prądu np.
A ja właśnie zaliczyłem zonka...już byłem prawie na "kup teraz" i nagle dowiedziałem się, że mój kalibrator z oprogramowaniem nie skalibruje tego P241W, a ponoć nie można kupić programu, którym to można skalibrować.
Opcja jest niby taka żeby zamówić z kalibracją i co jakiś czas profilować....masakra.
Ze względu na to, że cały plan i dwutygodniowe szukanie i wybieranie monitora szlag trafił musiałbym mieć pewność co do możliwości skalibrowania.
Najlepsze jest to, że wcześniej o tym nie myślałem bo gość na targach w łodzi (gdzie kupiłem kalibrator) kalibrował przy mnie (żeby mi pokazać jak to działa) właśnie NEC'a w związku z czym byłem pewny, że to standardowa procedura...
Tylko nie mylmy pojęć.,..ponoć skalibruję go nim, ale jedynie programowo, a tu potrzeba klibracji sprzętowej, z którą ponoć sobie nie poradzi to oprogramowanie.
No tak....piszą tu o tym....tylko na ile pewność, że to zaprądzi u mnie bez problemów.
Już nie raz tak miałem, że w teorii coś miało działać, a w praktyce coś wyskakiwało i lipa...
Ale skoro im się udało, to dlaczego Tobie miałoby się nie udać?
AuThoR napisał/a:
Już nie raz tak miałem, że w teorii coś miało działać, a w praktyce coś wyskakiwało i lipa...
Właśnie dlatego przerabiałem już takie sytuacje kilka razy
Wiesz.....wolałbym mieć pewność 100%.
Szkoda, że to tak wygląda bo zmusi mnie to do zmiany mojego wyboru chyba na eizo s2243w
Kalibrowanie w jakimś punkcie za 350zł nie wchodzi w ogóle w grę...można niby raz skalibrować na start, a później profilować - tylko jak wygląda w praktyce samo profilowanie?
A ja właśnie zaliczyłem zonka...już byłem prawie na "kup teraz" i nagle dowiedziałem się, że mój kalibrator z oprogramowaniem nie skalibruje tego P241W, a ponoć nie można kupić programu, którym to można skalibrować.
Opcja jest niby taka żeby zamówić z kalibracją i co jakiś czas profilować....masakra.
Litości... Jak - mając do dyspozycji najlepszy sensor na rynku i monitor z z 14-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji - może się nie dać go skalibrować? Ktoś guziki do menu OSD zajumał? Ktoś skasował z całego internetu darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler II?
Może się - owszem - nie dać go skalibrować sprzętowo, z wczytaniem korekty linearyzacyjnej do LUT przy użyciu standardowego oprogramowania. Bez problemu natomiast można takową procedurę przeprowadzić, jeśli tylko użyje się amerykańskiego oprogramowania SpectraView II - skalibrowałem tak setki podobnych monitorów, więc możesz mi wierzyć na słowo.
No i na litość - dlaczego zamiast profesjonalnego monitora z 3DLUT i wszystkimi bajerami chcesz kupić kupić monitor dla sekretarek? Żeby się ukarać?
W razie wątpliwości wal śmiało na PM, albo na telefon - chętnie pomogę.
o i na litość - dlaczego zamiast profesjonalnego monitora z 3DLUT i wszystkimi bajerami chcesz kupić kupić monitor dla sekretarek? Żeby się ukarać?
No własnie bardzo mi zależało na tym konkretnym monitorze., a nie na eizo, który wymieniłem.
czornyj napisał/a:
Litości... Jak - mając do dyspozycji najlepszy sensor na rynku i monitor z z 14-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji - może się nie dać go skalibrować? Ktoś guziki do menu OSD zajumał? Ktoś skasował z całego internetu darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler II?
Pytanie o kalibrację zadałem panu Tom01, który jest adminem mva i prowadzi swój sklep.
Odpowiedź otrzymałem jednoznaczną, że nie da się go skalibrować moim oprogramowaniem srzętowo i nie dostanę nigdzie takiego oprogramowania stąd moja załamka i zadumka nad tym co teraz wybrać.
czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię.
Jeśli idzie to zrobić to opcja zakupu dalej aktualna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9