Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do okularów to krótkie i tanie Erfle to nie jest żaden wielki wypas. Pole owszem duze, ale znaczna jego czesc bedzie dosc słaba. Zoom Baader jest pod tym wzgledem o wiele lepiej skorygowany.
Puni, jesli chodzi o lornetki to są to rzadkości, zwłaszcza w Polsce, ale jest na allegro właśnie teraz jedna 7x35 z polem 11 stopni (b. szerokie okulary 77 stopni), podczas gdy Nikon EX ma "zaledwie" 9,3 (całkiem normalne okulary 65 stopni).
No tak kivirovi, to pewno coś radzieckiego i najprawdopodobnie Kronos ZOMZ BPSHC 7x35 ale nikon EX 7x35 powinien go przebić ostrością, jasnością obrazu. Szukam nowoczesnej lornetki tańszej niż EX ale widzę że Nikon zjada na ostrości i polu oraz cenie wszystkie inne. Ja osobiście nie przepadam za produktami ZSSRZ, miałem ich kilka jak gdzieś tam wyżej napisane, ciemne, żółte, nieostre, loteria z trafieniem dobrego egzemplarza nie zniszczonego przez użytkowników i ząb czasu.
Widziałem na zdjeciach malutką lornetkę o powiększeniu 2.3x która ma ponad 24,0 stopni pola widzenia, no ale takie powiększenie jest beznadziejne w moim przypadku i niepraktyczne.
Żółtawa pewnie bedzie ale nie az tak jak rosjanki.
[ Dodano: Pon 16 Kwi, 2012 20:52 ]
Tak sobie pomyślałem, że jak ma być stałe powiększenie to wziąłbym pod uwagę lornetkę klasy: 15x70 czy 20x80. Oczywiście nie jest to sprzet plecakowy ale znacznie lepszy obserwacyjnie, bo dwuoczny...
a budżet by się zamknął nawet przy 25x100 (Skymaster lub TS)
No to w tym roku przyjadę.
Tylko pogodę załatwcie, bo chyba ostatnio jej nie było i oglądaliście gwiazdy przez denka od kufli po piwie Tak przynajmniej wynikało z relacji na stronie.
Kurcze 16 cali, dobson z taką światłosiłą to chyba oczy wypali, nie mówiąc że przez chmury deszczowe będzie widać gwiazdy. Kusisz mnie coraz bardziej, trzeba będzie jednak przyjechać. jak powiesz że przywiozą lunety i coś będzie na temat digiscopingu, to od razu idę do kadrowej po urlop na zjazd.
[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2012 14:28 ]
My tu gadu gadu, a temat zakupu lunety za 1000zł leży.
Proponuję koledze przeskoczyć do "forum przyroda " tam już nabili ponad 80 stron na temat wyboru lunet więc można sobie poczytać.
Na stronie 81 ktoś opisuje Deltę Optical Titanum 65 tutaj link http://forum.przyroda.org...w-vt68,1200.htm i jest pozytywna opinia więc może naprawdę warto? Należy pamiętać że parametry na papierze nie zawsze się przekładają na jakość w rzeczywistości i tego malucha DTO nie można nie doceniać. Tak więc nieraz coś mniejsze przebija lub dorównuje większemu sprzętowi. Małe czasami jest piękne. Zresztą co można zobaczyć przy powiększeniu x60 czego się nie zobaczy przy x30 czy x48 jak ma ta DTO i ponoć to całkiem użyteczny zakres tego zooma.
Zresztą co można zobaczyć przy powiększeniu x60 czego się nie zobaczy przy x30 czy x48 jak ma ta DTO i ponoć to całkiem użyteczny zakres tego zooma.
Niekiedy można zobaczyć szczegóły kluczowe dla oznaczenia gatunku. Oczywiście, jak warunki obserwacji pozwolą. Jak zawsze - warto mieć dobre powiększenie x60... tyle, że to dobre powiększenie x60 i (w miarę) szeroki kąt (w zoomie) to już sporo kosztuje. Stałki są tańsze, ale dośc kłopotliwe. No i wbrew pozorom to sprawa nie tylko okularu więc do przeważającej większości lunet refrakcyjnych za 1000 złotych kupowanie okularu x60 to moim zdaniem lekko chybiona sprawa.
Poszukał bym używanej lunety + okular szerokokątny ok 30x. Ja moją pierwszą lunetę Opticrona HR66 kupiłem za ok 600 PLN w idealnym stanie z 20x WW HDF okularem. Statyw np: z serii Velbon Sherpa 600R ( tani a dobry). Powinieneś się zmieścić w cenie. Moja HR idzie na sprzedaż ale nie jest kątowa, preferuje lunety proste do przyrody, nie lubię się garbić
Chyba zdecyduje się na tą deltę jednak. Już od początku mnie urzekła. Tak jak pisałem wcześniej, mogę wydać na lunetę więcej i przekroczyć założony budżet, ale chciałem mimo wszystko zobaczyć czy taki tańszy zestaw może mnie zadowolić. mam nadzieję, że pieniądze na ta deltę będą wydane raz a dobrze. Dziękuję wszystkim za dyskusję!
W lunetach zwykle za dołozone pieniądze uzyskujesz wymierne korzyści. szczególnie w tanich lunetach. W tych drogich to niekiedy trudniej zauwazyć róznicę, ale na dole drabinki warto wydać wiecej... oczywiście do ogladania ptaków warto mieć jakąkolwiek lunete niż nie mieć żadnej, więc nie ma co też za bardzo odkładać zakupu w czasie na uzbieranie do supersprzętu. Nawet ruski Turist x20 za 2.5 stówy wprowadza człowieka w inny świat obserwacji np. brodźców niż standardowa tania lornetka ornitologiczna z 10x powiększeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9