Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Lut, 2012 Nikon D5100 - problem z ciągłym ustawianiem ostrości
Witam mam aparat nikon d5100 z szkłem 18-55mm VR i problem polega na tym iz kiedy daje go na statyw i zaczynam nagrywac to co chwile ustawia ostrośc i w sumie z filmu nici :/ np ostatnio chciałem nakrecić pierwszy posiłek dziecka i z filmu nic nie wyszło bo cały czas ustawiał ostrośc :/ Wiec co mam zrobic :/
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 28 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Ustawiać ostrość ręcznie, albo sprzedać D5100 i w jego miejsce kupić np. NEX-5N albo GH2, bo w tych aparatach AF podczas filmowania działa zadowalająco.
Najlepiej do filmowania używać ręcznego trybu ustawiania ostrości. Wyłącz wszelkie automatyczne funkcje ustawiania ostrości podczas kręcenia. Ustaw początkową ostrość i włącz nagrywanie.
Jak nie chcesz mieć problemów z głębią ostrości, to najlepiej doświetl pomieszczenie i nagrywaj na nieco większej wartości przysłony (pamiętaj że w D5100 ze standarowymi obiektywami przysłonę ustawiasz przed włączeniem nagrywania), to zapewni ci dobrą ostrość w zakresie np 2-3m od obiektywu i nawet jak dziecko odchyli się do tyłu czy będzie się mocno ruszać na krześle, to będzie wyraźnie widoczne.
W D5100 będzie ciebie denerwować automatyczna zmiana ekspozycji (rozjaśnianie i przyciemnianie obrazu). Można tę funkcję wyłączyć.
Napisz więcej jak ci poszło. Na jakich ustawieniach kręcisz, jaki masz obiektyw, jakie parametry nagrywania ustawiłeś. Początkowo może być trudno, ale jak opanujesz kilka podstaw związanych z oświetleniem, przesłoną, iso i będziesz wiedział jak sterować głębią ostrości, to filmowanie twoim nikonem D5100 będzie sprawiać dużo przyjemności.
A ja w swoim d5100 przy filmach w najwyższych rozdzielczościach 1920 zauważyłem coś dziwnego. Mogę to porównać do efektu synchronizacji pionowej w grach. Kiedy wyłączymy synchronizację to na ekranie monitora można zobaczyć poziome uskoki obrazu to tak jak by się ekran rozdzielał na 3 segmenty. To widzę u siebie tylko, że w pionie a nie w poziomie i tylko w tedy gdy poruszam aparatem na boki, nie ma tego efektu gdy stoję w miejscu lub idę przed siebie.
Nie zależy mi na kręceniu filmów bo nie po to kupiłem aparat, ale zastanawiam się czy przy tej rozdzielczości aparat nie wyrabia czy co ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11