Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Proszę o pomoc - Lustrzanka dla amatora do profesjonalisty
Autor Wiadomość
phenix1 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   Proszę o pomoc - Lustrzanka dla amatora do profesjonalisty

Witam
Jestem raczej amatorem jeśli chodzi o fotografię, i każdy mówi mi co innego dlatego założyłem temat. Planuje najpóźniej na gwiazdkę zakup sprzętu fotograficznego. Cel wykorzystania
1) Nauka fotografii
2) Zdjęcia rodzinne i wakacyjne
3) Plener na zewnątrz

Szukam aparatu, który za niewielkie pieniądze wystarczyłby mi na długo. Budżet około 2500 - 3000 zł
Jakiś czas temu miałem okazję rozmawiać z przedstawicielem Olympusa i chwilę z nim porozmawiać, a że zawsze byłem fanem tej marki w kompaktach (seria mju) postanowiłem poszukać coś z tej marki. Wpadły mi w ręce modele E-420 i E-510. Z tego co wyczytałem to chyba 420 nie ma stabilizacji obrazu mimo, że jest znacznie mniejsza. Wiem, że na dniach ma wyjść E-520 ale nie wiem czy będzie mnie na nią stać więc chyba moim typem zostaje E-510. Co sądzicie o tym wyborze. Chciałbym, żeby aparat "potrafił wybaczać" mi część błędów. Jestem otwarty na propozycje jednak chciałbym zostać przy formacie 4/3.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
phenix1

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 20 Maj, 2008   

Ja napisze w ten sposob. Macalem w ub. tygodniu w sklepie E-420. Aparacik lekki, ladny itp. Ale trzyma sie to koszmarnie.

fatman 
Optyczny

Jak weźmiesz 510 to na pewno nie zgrzeszysz. Ten aparat zyskał spore uznanie (zaraz zastrzelą mnie kanonierzy i nikonowcy) i ma bardzo dobrze oceniane szkła "kitowe" więc odpada Ci inwestycja w szklarnię już na początku. Poczytaj zresztą jego testy na portalach.
Z kitowym zestawem 2 obiektywów za naprawdę niewielkie pieniądze dostaniesz najbardziej w tej chwili na rynku wypasiony sprzęt.
To był mój żelazny typ do zakupu ale postanowiłem nauczyć się troche na 570 i przejść na E-520 jak już nabiorę wprawy.

wieslaw 
Początkujący

każda z lustrzanek będących na rynku jest dobrym aparatem i wybór jest trudny,ja wybrałem E-510 z dual kitem i jestem bardzo zadowolony.Kupując sprzęt fotografczny trzeba dość trzeżwo i realistycznie spojrzeć na problem bo mając pieniądze i zamykając oczy można wydać ogromną sume.Przy ograniczonych środkach należy do ceny aparatu dodać porządną torbe i karte pamięci,szybko okaże się że statyw też by się przydał do nocnych ujęć.Cena E-510 jest teraz atrakcyjna,z budżetem 2,5-3tys.to całkiem fajny zestaw.

Moja opinia jest subiektywna i nie należy jej traktować jako jedynie słusznej.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

Olek jest fajny i jeśli planujesz pozostać w formacie 4:3, to jest to coś dla Ciebie. Bardzo dobry do nauki. Prosty i tematyczny. Jednak jego wadą jest dość mały wybór szkieł, no i jak go już "rozpukasz" to niwiele już z nim zrobisz! Nie jest to system tak dobry do rozbudowy w przyszłości jak Canon, Nikon, Pentax, czy nawet Sony.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

fatman napisał/a:
Ten aparat zyskał spore uznanie (zaraz zastrzelą mnie kanonierzy i nikonowcy)
Bang bang!! Żarcik, bardzo spodobało mi się trzymanie e-510 :) Ale wolałbym e-420 :P I bez kitów, tylko z dwoma, trzema porządnymi stałkami, bo tylko wtedy moim zdaniem olek ma sens.

arietiss napisał/a:
Jednak jego wadą jest dość mały wybór szkieł, no i jak go już "rozpukasz" to niwiele już z nim zrobisz!
Jak ktoś chce, to sobie znajdzie w tym systemie wszystko :) A Taka Sigma 70-300APO staje się morderczo straszliwym tele, że o Sigmie 50-500 nie wspomnę :) Niby gorzej z szerokim kątem, ale olek właśnie coś z tym robi :)

phenix1 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Maj, 2008   

właśnie zobaczyłem sobie na stronie Vobisu E-520 cena 2599 z podwójnym kitem:) do tego karta sandisk 4Gb ultra II i torba E-system pro 599zł i robi się ponad 3 tysiące:) ale ja zakup planuje około gwiazdki więc do tego czasu powinienem już w tej cenie zmieścić. Co sądzicie o tym zestawie??
phenix1
ps
Na razie nie będę dokupywał szkiełek przynajmniej zanim nauczę się podstaw fotografowania:)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Czw 22 Maj, 2008   

nieno, wiesz, jak będzie gwiazdka, to i pewnie d90 będzie, 5d mk2 będzie, jakiś eos 1000d będzie... więc nie wiem o czym rozmowa tak w ogóle :P

MC 

Wysłany: Pią 23 Maj, 2008   

Phenix, jesli chcesz kupowac aparat na gwiazdke, to na razie nie masz co sie zastanawiac. Ceny zmieniaja sie bardzo szybko, do tego czasu sporo nowych aparatow sie pojawi.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 23 Maj, 2008   

Koledzy mają rację! Do gwiazdki wszytko się jeszcze zmieni! :mrgreen:

phenix1 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Maj, 2008   

wiem, że do gwiazdki wszystko znacznie się zmieni ale chciałbym zacząć się w tym orientować bo jak na razie mam o tym co najmniej blade pojęcie:( Ale każdy kiedyś zaczynał od "0"

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Sob 24 Maj, 2008   

Proponuję śledzić forum i uderzyć ponownie z pytaniem pod koniec roku. Może przez ten czas będziesz już miał jakiegoś faworyta...

phontastik 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Maj, 2008   

Witam.
Tak czytam różne fora w poszukiwaniu odpowiedzi nurtującej wszystkich świeżaków w kategorii "cyfrowe lustrzanki". Sam nie mam fachowej wiedzy nt lustrzanek, stąd sugeruję się opiniami ludzi którzy "siedzą w temacie".
Mam pytanko, co wybrać ?
1. Olympus E-510 Zuiko Digital 14 - 42 mm
2. Olympus E-510 Double Kit ED 14 - 42 mm + ED 40 - 150 mm
3. Sony DSLR-A200K DT 18 - 70 mm
4. Sony DSLR-A200W DT 18 - 70 mm, DT 75 - 300 mm f/4,5 - 5,6 ( dla 35 mm 112,5 - 450 mm)
5. Sony DSLR-A300K DT 18 - 70 mm

Powyższy sprzęt mieści się w moim założonym budżecie, stąd proszę o informację czy jest sens kupować aparat w kicie z dwoma obiektywami, jeśli szukam dobrego aparatu na wakacje, wyjazdy w góry czy jakieś imprezy w plenerze.

Proszę o informacje nt w/w obiektywów. Wszędzie tylko testy i porównywanie parametrów, ja jestem laikiem w tej kwestii, nie wiem do czego mógłbym dany obiektyw użyć.

MC 

Z tych dwoch, ja bym chyba jednak sklanial sie do E-510 z dualkitem.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Może to uprzedzenie, ale wolałbym Olka z dualkitem! Jakość kitowych obiektywów przyzwoita i masz w miarę pokryty podstawowy zakres ogniskowych. Olek to dobry wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna... :wink:

Odpowiedz do tematu