Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 20 Maj, 2008 Sony a300 v Nikon d60 vNikon d40
Witam. Chciałbym kupić moja pierwszą lustrzankę. W grę wchodzą tylko te trzy aparaty.Wszytkie z dual kitem. D40 18-55 i 70-300 VR, D60 18-55 i 55-200 VR ,Sony 18-70 i 55-200. Długo mnie nie będzie stać na wymianę obiektywów kitowych (praca w szkole) także który z tych zestawów będzie najbardziej optymalny dla początkującego amatora. Zdjęcia to przede wszystkim moja 15- miesięczna córka. Aparat byłby kupowany w Stanach przez mojego Tatę dlatego też zakup body i jakiegoś obiektywu to byłby duuuży problem. Zakup zestawu bez problemu. CZy szkła kitowe Sony są rzeczywiście gorsze od szkieł Nikona?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 20 Maj, 2008
Jak d40 z 18-55 i 70-300VR to ten zestaw ze względu na 70-300VR jest najlepszy W sumie nie ma nawet tego szkła porównywać do jakiegokolwiek wymienionego przez Ciebie obiektywu. Ostry, szybki, dobra stabilizacja, wygodny w trzymaniu - w połaczeniu z d40/d60 będzie godną maszynką
A kit 18-55 nikkora w porównaniu do 18-70 sony to nie będzie za dużej różnicy, chyba że mówisz o Nikkorze 18-70 w porównaniu do sony - to różnica jest - jak dla mnie nawet kolosalna (w wygodzie użytkowania, nie jakości zdjęć, tutaj tylko znaczna ). No ale jak widać - wykres jakości od ceny jest logarytmiczny i z początku wraz z wzrostem ceny jakość obiektywu wzrasta bardzo
ceny wygladają tak:
d40 18-55 /3,5-5,6 G VR i 70-300 f/4,5-5,6G VR 859 USD
d60 15-55 i 55-200 oba VR 949 USD
d60 obiektywy jak wyżej + SB600 1150 USD
A300 18-70 i 70-200 900 USD
źródło jest takie że mój Tata przyjeżdża na urlop ze Stanów i ceny z B&H i BestBuy. Musze mu podać gotowca (gotowy zestaw) bo pracuje w nocy i nie mam sumienia poniewierać go po całym NY a i znajomość angielskiego jest u niego średnia ale jak na nierefolmowanego 62-latka nie jest takźle
Ostatnio zmieniony przez tomaszek71 Wto 20 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
byłem dzisiaj w zaprzyjaźnionym Vobisie. Mieli na stanie i Sony i Nikona i spędziłem "upojną" godzinę. Sony ciężkie (ja mam dużą łapę i wyrobioną - trąbka też swoje waży). Nikon fajnie leży w mojej łapie i pewnie mojej żonie też (pianistka). Sklaniam się bardziej ku Nikonowi i chyba to będzie mój wybór ale czekam na opinie użytkowników którzy przeważą szalę na korzysć któregoś z tych aparatów
Tego tele kita nie znam. To jakis nowy obiektyw, ale nie sadze, zeby byl az taki tragiczny.
Ja bym polecil z Twoich opcji oczywiscie A300.
Jak juz Sony to bym napisał jeszcze tak:
naprawdę chcesz podgląd na zywo - weź a300
nie potrzebujesz - kup a200, poza LV to to samo z jednak lepszym wizjerem
Wszystkimi aparatami można zrobić dobre fotki, ale życie toczy się i toczy, rosną nasze potrzeby i tu jak na razie Nikon i Canon mają więcej do zaoferowania niż Sony. I do tego może nawet i taniej.
Pstrykacz masz racje. Życie się toczy. Bardzo przemawia to "taniej". Przy zarobkach w szkole każde 100 PLN jest na wagę zlota. Dlatego rozważam zakup "zestawu" a nie body z wymarzonym obiektywem (no może dlatego też, że jako osoba początkująca nie mam zdania-czego tych testów nie rospisują na pięciolinii). Moje zabawy z fotografiką to jak narazie FUJI 6500 i jest pięknie ale aparat jest wolny a zrobienie zdjęcia małemu szkrabowi graniczy z cudem. Córusia Tatusia także każda najmniejsza chwila z dzieckiem to zdjęcia.
[ Dodano: Sro 21 Maj, 2008 14:12 ]
jeszcze coś takiego:Canon 400D (XTi) z dwoma obiektywami 18-55mm EF-S i EF 75-300mm f/4-5.6 + torba za 900 USD. Jak ten Canon z tymi obiektywami ma sie do Sony a300 i Nikona d60?
W BestBuy raczej nie uświadczysz a300/a350 (przynajmiej jak byłem w SF 2 tygodnie temu to nie mieli i mieć nie zamierzali). Może za dużo kupili a200???
Tamtejsze sklepy internetowe to jeśli tanio dają to mało dają. Jak zadzwonisz to się okazuje, że body jest takie tanie bo to tylko body... (baterię kupujesz osobno i to pewnie nieoryginalną - bo podejrzanie tanie jakieś). Rozglądąłem się za a350 + 18-70 +55-200 i w necie były oferty po 700$, do tego dodawali niby gratis statyw, torbę, CF 2GB, lcd protectory itd. W firmowym sklepie sony a350X z pudełka 1000$, za 120$ 3lata gwarancji (wymieniają sprzęt na nowy nawet jak spadnie Ci na beton - ale gwarancja musi być na kogoś kto mieszka w usa) Tamtejszy standard to gwarancja 90 dni na części
rowniez stoje obecnie przed wyborem ktoregos z tych aparatow, narazie doszedlem do takich podsumowan:
alpha 200 i alpha 300 sa dokladnie tymi samymi aparatami, roznice nie maja wplywu na jakosc zdjecia, alpha 300 ma LV ale za to mniejszy mnoznik w okularze bo 74 a alpha 200 85
roznice wylapane na stronie producenta, dodam ze w sklepie fotojoker koles mnie troche zbil z stropu mowiac ze a200 to kontynuacja a100, natomiast a300 to raczej model idacy w strone a700 ze wzgledu na procesor, Czy a200 i a300 maja rozne procesory oba maja B... ale czy jakis model moze inny, p.s. jaki jest w nikonie
d60, hehe aparat ktory lepiej lezy w rece mojej zonie, pewnie temu ze jest ciut mniejszy i lzejszy, zapytacie czy zonie nie potrzeba LV, odpowiedz nie, pokazalem jej najpierw a300 z LV potem d60, instynktownie przylozyla oko do okulara i klik, (na marginesie dodam jej slowa oooo to tak jak w naszym starym zenicie, fajnie) Jak widac LV jest zbedne, pozatym jesli ktos widzi roznice w obrazie przez okular czliy obraz na prawdziwym live a obrazem z LV dojdzie do takich samych wnioskow,
d60 ma 3polowy AF i nie wiem czy to nie zamalo w obecnych czasach, a200 ma 9polowy
a200 stabilizacja w korpusie, d60 stabilizacja wraz z obiektywem VR
jesli ktos nie zamierza kupowac zbyt czesto szkiel nie ma to znaczenia moim zdaniem, ja stabilizacje biore dla zony ze tak sie brzydko wyraze, czy zdjecia rodzinne, dla dziecie w praku i takie tam, jesli bede chcial zrobic ladny portret, ciekawe zdjecie dla posagu czy innej ciekawej napotkanej rzeczy to uzyje pewnie statywu albo poprostu opre na czyms reke jak robilem do tej pory
a mi odpowiedzcie na pytanie ktore szklo bedzie lepsze kit 18-70 sonego czy kit nikkor 18-55VR
do:
do zdjec przy ognisku, dla dzieci bawiacych sie w piaskownicy, wesele stryjenki brata szwagra, wypad do parku, czasem portret zonie, fontanna w parku, drzewo, kosciol
jak widac do pierwszych zeczy na liscie bez znaczenia jakie szklo i body bo zona i tak bedzie strzelac z automatu, w ostatnich pozycjach zdjecie bedzie wymagalo dluzszego postoju, zaplanowania sobie zdjecia w glowie a potem manual i klik i jeszcze z dwa razy dla pewnosci z innym iso, a moze inny czas, wiecie o co chodzi
Reasumujac jeszcze wczoraj w nocy zdecydowalem sie na a200 ze wgledu na wieksze mozliwosci body, czeso spotykalem sie z opinia ze body nie robi zdjec zgoda nie robi utrwala i chcialbym aby ten proces utrwalania byl jak najlepsze do moich mozliwosci finansowych, ale decydujacym elementem bedzie wybor szkla, kasy nie ma az tyle zeby sobie kupic cos pozadnego np pewno sigma apo, a tak powracam do pytania najwazniejszego:
KTORE SZKLO LEPSZE SONY KIT 18-70 czy NIKOOR 18-55VR
[/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9