Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fujifilm X-Pro1
Autor Wiadomość
grzegorz_maj 
Początkujący

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012   

sigmiarz napisał/a:
nie zależy mi na tym żeby Cię pogrążyć Grzegorzu, i lepiej by było gdybyś w końcu przyznał że palnąłeś głupotę a nie zawalasz bazę optyczne.pl niepotrzebnymi kb. Szukajka i tak działa coraz wolniej.

Właśnie napisałeś ponad 100B śmieciowego tekstu. Pogrąż mnie, powiedz gdzie palnąłem głupotę?

sigmiarz napisał/a:
[ Dodano: Nie 19 Lut, 2012 20:32 ]
Oprócz suwaczka WB jest jeszcze tinta, i często trzeba użyć również jej, nie tylko przy rawach z sigmy.

Który to jest suwaczek WB?

Reklama

qbassa 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012   

Od wczoraj można porównywać X-Pro1
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
na iso 25600 jest znacznie lepiej niż w D7000. Początkowa cena na allegro z 3 obiektywami ponad 16k pln ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012   

Faktycznie wygląda lepiej, a co więcej, wygląda dobrze, są detale. To są JPG-i prosto z aparatu co prawda, ale wygląda naprawdę zachęcająco.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 30 Mar, 2012   

Na wysokie ISO nawet nie spojrzałem od lat nie uzyłem więcej jak 800, ale spojrzałem na ISO 200 scenka z butelkami kredkami i poduszkami i co? Jakoś nie widzę rewelacji w stosunku nawet do mojego szajsunga NX10 czyli biorąc pod uwage cenę tego cuda jestem zawiedziony... i jednocześnie podbudowany tym, że mój przstarzały rupieć jeszcze upgradu nie wymaga :wink:
A ten rupieć z 3ma naleśnikami i nawet z kitem kosztuje ok 3000 PLN więc aż 5 krotnie mniej. No ale to nie jest "pro"....

MaciekP
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2012   

jest nowy firmware 1.01
http://www.fujifilm.com/....pro1/index.html

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012   

Ponarzekam,
Fuji się nie popisało.
Optyczny wizjerek ma tylko dwa powiększenia 0.37x dla XF 18 mm f/2 R i 0.60x dla XF 35 mm f/1.4 R i XF 60 mm f/2.4 R Macro.
"Zdradza" jednocześnie plany na przyszłość, które mówią, że w latach 2012–13 mamy zobaczyć następujące obiektywy:
* 14 mm,
* naleśnik 28 mm f/2.8,
* 23 mm f/2.0,
* 18–72 mm f/4.0 IS,
* 70–200 mm f/4.0 IS,
* 12–24 mm f/4.0 IS.
Będzie można więc z nimi kadrować przy pomocy: -zewnętrznych wizjerów /może jakichś dziwnych nasadek na istniejący/, -tak jak, o zgrozo, w Leikach M od prawie sześćdziesięciu lat -wyświetlane ramki, -wizjerka elektronicznego, lub -wyświetlacza -czyli jak w bezlusterkowcach z wizjerkiem /lub SLT/. -Suppeeer!

Tak, czy owak był już bliski ideału wizjer optyczny ze zmiennym powiększeniem. Z tego co pamiętam nie działało ono bezstopniowo /-zooma 35-70 nie miałem/.

Contax G2

http://translate.google.p...%26prmd%3Dimvns

Obiektyw:---------Powiększenie:
90mm------------------114%
45mm-------------------57%
35mm-------------------44%
28mm-------------------35%
http://www.kenrockwell.com/contax/g2.htm

http://fujifilm-x.com/x-p...r4/page_02.html

Marian 
Optyczny

Bezlusterkowce to, albo z elektronicznym wizjerem (ale te wizjery na razie jeszcze wają wady) i wymiennymi obiektywami, albo z optycznym wizjerem ale niewymiennymi obiektywami.
W pozostałych przypadkach, albo wizjer optyczny bedzie miał wady, np niedostateczne powiększenie dla jakichś ogniskowych, albo bedą to bardzo kosztowne optyczne rozwiązania, czyli próby "zawracania kijem Wisły".
Leica po prostu nie poszła na to "zawracanie kijem Wisły".

dcs
[Usunięty]

Marian,
O to chodzi, że g...o widać, a plamka dalmierza robi się za duża.
Najlepiej mieć dwa korpusy.
A koszt/cena ma tu małe znaczenie.

Inżynierowie od Leica M od lat niczego nowego nie wymyślili.

cra3y
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Maj, 2012   

na img-resource jest test x-pro1, jednak zaciekawilo mnie cos innego:

http://www.imaging-resour...O1FAR2I0200.HTM
http://www.imaging-resour...S/YDSCF0115.HTM

czy na zdjeciach (po kliknieciu bedzie oryginal) nie wkradl sie "orb" w refleks od lampy samochodu.
Ostatnio zmieniony przez cra3y Sro 09 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012   

nie

Luke_S 
Maniak

Wysłany: Czw 10 Maj, 2012   

Oczywiście, że tak. Jest to typowy blooming. Wygląda to jednak lepiej, niż w X10, bo nie ma wokół niego ciemniejszej obwódki.

moronica 

orb moze sie pojawic gdy uzywa sie lampy blyskowej wiec to nie orb

Luke_S 
Maniak

moronica napisał/a:
orb powstaje gdy uzywa sie lampy blyskowej wiec to nie orb

Bzdura. Tzw. "orb" powstaje, gdy w kadrze jest jakiekolwiek bardzo mocne, punktowe źródło światła, naturalne lub sztuczne, bezpośrednie lub odbite od jakiejś powierzchni. Zazwyczaj są to refleksy słońca na połyskliwych powierzchniach lub bezpośrednie światło lamp ulicznych czy samochodowych. Może też powstać, gdy błysk lampy odbije się od jakiejś powierzchni w postaci małego, ale silnego odblasku, ale to tylko jedna z kilku możliwych sytuacji.

moronica 

Luke_S, nie myslisz przypadkiem o czyms innym? bo orb to generalnie jasny kolisty odblask na zdjeciu powstaly w wyniku odbicia swiatla flasha od drobinek kurzu badz kropel wody w powietrzu

Luke_S 
Maniak

Oczywiście, że myślę o czymś innym. Mówię o specyficznym zachowaniu wadliwej matrycy, a nie naturalnym, powszechnie występującym zjawisku.

Odpowiedz do tematu