Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Kwi, 2012 RNAV Spotting - do 600zł
Teraz w tym temacie. Bardzo zainteresowało mnie coś takiego, jak RNAV Spotting. Co do zdjęć to posiadam kompakt Canon A460. Co według Was (teleskop lub luneta) byłoby najlepsze by robić zdjęcia samolotom w połączeniu z tym aparatem. Dodam jeszcze, że jedne przelatują ode mnie w linii prostej ok. 50km, a inne nade mną (mam korytarz nad sobą). Kwota jaką mógłbym przeznaczyć to max 600zł, ale to już jest ogromny max w moim przypadku. Jeżeli istotne to dodam również, że zdjęcia wykonywany byłyby na podwórku, a nie jak w wielu przypadkach z balkonu. Wszelkie propozycje proszę podawać w tym temacie oraz prosiłbym o ich uzasadnienie. Z góry dziękuję za pomoc
Myślę że dobry statyw z niezłą głowicą za te 600zł kupisz. No może za troszeczkę taniej ale chyba nic nie zostanie żeby na tym statywie zamocować (chodzi o szkło). Jeszcze trzeba będzie twojego canona podłączyć za pomocą jakiej złączki ona też kosztuje chyba że za pomocą rurek PCV połączysz to wszytko (sam tak kiedyś praktykowałem i dało rady, tylko że ja ptaszki odległe o 100m podglądałem i fociłem a Ty chcesz trochę z większej odległości obserwować). No cóż życzę powodzenia, ale chyba za te 600zł będzie ciężko.
Wszystkie fotki wykonywane w zenicie robię w "ognisku głównym teleskopu", natomiast fotki wykonywane z większej odległości wykorzystuję dodatkowo Soczewka Barlowa "Soligor" 2x / 2"
Po założeniu tej soczewki zwiększa mi się ogniskowa 2-krotnie, lecz tym samym zmniejsza mi sie światłosiła również 2-krotnie z f4.7 do f9.4, a co za tym idzie muszę już kombinować z czasem naświetlania, przeważnie robie na 1/500/ 1/640, 1/800.
Koszty tej zabawy są dość spore jak widać. Oczywiście zamiast EOS'a 400D można użyć tańszego 350D.
Jeśli kogoś interesuje taka fotografia to można ją również wykonywać inną konfiguracją sprzętową - tańszą, droższą, chodzi o odpowiednie dobranie sprzętu do swoich potrzeb i na własną kieszeń, lecz jeśli ktoś stawia na jakość zdjęć to niestety musi sie liczyć z nie małymi kosztami sprzętu. jak wiadomo w fotografii jedną z najważniejszych spraw jest światło a więc musi dobrać taki teleskop aby był jak najjaśniejszy (reflektory Newtona). Oczywiście znam kilka osób co robią fotografie za pomocą zwykłego kompakta i lunety, ja sam osobiście zaczynałem od lornetki Kronos 20x60 i zwykłego małego kompakcika, zdjęcia robiłem z ręki, bez statywu, ale wiadomo że jakości nie było -robiłem to z zamiłowania.
Podsumujmy:
Teleskop minimum 1200 zł - (Synta 8" 1200mm)
Złączki: ok 150 zł
Lustrzanka Cyfrowa min 1500-1600zł (EOS 350D)
Dodatki takie jak: Szybka karta pamięci min 2GB (zdjęcia powinno sie zapisywać jako RAW więc 2gb to minimum), przydaje sie również wężyk spustowy.
Synta 6" to jest właśnie teleskop. Trafić tym w samolot i jeszcze zrobic zdjecie to jest nie lada wyzwanie. Ale sie niekiedy udaje.
Moim zdaniem juz lepsza duza lornetka, niz teleskop Newtona. Jak do Newtona dokupisz okulary uzywalne do foto to budzet sie podwoi. Lunety poniżej 800zł nie warto chyba kupować (Ultima 80).
Mozliwosci lornetkowe zaczynaja sie od Nikon EX 12x50 lub 16x50. Uzyskasz ekwiwalent ogniskowej ok. 2000mm a zblizenie 36 lub 48x. Statyw nie bedzie od razu potrzebny, przyda sie adapter uniwersalny (85zł) + F-adapter (100zł)
Wychodzę z założenia, że tutaj najlepiej kupić od razu dobry sprzęt. Aby później nie żałować złego wyboru. A co do powyższej lunety, dlaczego właśnie od niej zaczynać poszukiwania (o ile w taki sposób to można nazwać)? A co do lornetki posiadam Yukon Futurus 20x50. Obserwuje się na niej ładnie, no ale brakuje mi statywu pod nią jeszcze
Luneta do samolotow musi byc moim zdaniem pod kątem, a nie ma zadnej innej tanszej i sensownej w takiej budowie.
Znalazłem jeszcze przecenioną Lunete Eco-Vision ECT-100mm, moze wiec warto sie nia jeszcze zainteresowac. Nie sadze, zeby bylo znacznie gorsza od Ultima 100, a jest duzo tansza:
http://www.ecotone.pl/?id...d_kat=90&id=402
Na forum przyroda pare osob sie zainteresowało do ptaków i zanabyło. Tylko nie daj sobie wmówić, że nadaje się do połączenia z lustrzankami.
Wysłany: Wto 01 Maj, 2012
Kolega do fotografii samolotów kupił obiektyw do lustrzanki za jakieś 700zł i coś tam z tego wychodzi ale bez specjalnych rewelacji.
Kompaktem, jeśli ma zoom optyczny można zrobić zdjęcie na max powiększeniu i rozdzielczości (na pewno próbowałeś) a potem powiększyć na komputerze.
Lunety Nikona do digiscopingu i akcesoria masz np. tutaj http://www.sklepfotografi...ety-i-akcesoria . Jest też d gotowy zestaw http://fotozakupy.pl/lune...ix-s5100,15029s Dość drogo ale zdjęcia pokazują jak to działa.
W sumie nie wiadomo czy "skóra warta wyprawki". Ja ograniczam się do obserwacji samolotów. Taniej i obraz ładniejszy. Z tymi Syntami też można ale to teleskopy - jeśli nie interesuje cię astronomia to raczej szkoda pieniędzy. Luneta jest bardziej uniwersalna.
No to w 100% luneta. Chociaż też jakaś super mała nie jest ale to akurat nie przeszkadza. Bardziej poręczna niż teleskop. Tylko teraz muszę się zastanowić jaka. Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/luneta-...2290799756.html
Wysłany: Wto 01 Maj, 2012
Nie mam jednoznacznej opinii odnośnie tego Maka - ma wady i zalety tak jak prawie każda luneta. Ja może bardziej skłaniałbym się do kątowej Ultimy 65 lub 80. Przez Ultimę 80 patrzyłem - dobrze zrobiona, wieczorem ładne obrazy ale przy zoomie pojawia się wyraźnie aberracja obiektów na tle dziennego nieba. Mak będzie ciemniejszy (więc aberracji nie powinno być) ale powiększenia typu 70x są do samolotów prawie bezużyteczne. Mak ma mniejszy kąt patrzenia od Ultimy - ważne. Na koniec - załączony statyw w zasadzie nadaje się do wypróbowania lunety ale już nie bardzo do używania. Ciekaw jestem innych opinii.
Mak sie nie sprawdzi, ciemno, duze powiekszenia małe pole widzenia i mała głębia ostrości.
Najlepsze opcje to moim zdaniem Nikon RA III zestaw z linku ABS. Tyle, ze powyżej budzetu. Poza tym albo Ultima (sa obecnie 2 uzywane na allegro 80 i 100mm) albo Eco-vision 100.
Schodzący Nikon Ra III w 6.5cm wersji jest dobrą lunetą, ale... Ale jest to luneta raczej źle wyważona sama w sobie. Jest ciężka do tyłu. Mocowanie statywowe jest zdecydowanie zbyt blisko przedniej soczewki. Aby tym zestawem próbować digiskopingu należy nabyć niezłą głowicę, a i szyna balansowa by się mocno przydała. Niemniej jednak cena tego zestawu jest raczej nie do pobicia... jeśli komuś zależy łatwym i bezproblemowym dopasowaniu aparatu kompaktowego do okularu.
Należy pamiętać jednak, że w zestawie dostajemy okular o powiększeniu zaledwie x20, niezły do digiskopingu, lecz jeśli potrzebne będą większe powiększenia to rozsądnej jakości okulary tez conieco będą kosztowały. Proszę spojrzeć tutaj:
http://www.sklepfotografi...RA-III-65-A-WP/
O ile samą lunetę z okularem takim jak w zestawie mamy już za 1100 złotych (bez aparatu i złączki) to okular x30 kosztuje 440 PLN a zoom x16-48 to 770 PLN.
Następnie - RAIII jest modelem wycofywanym z oferty i w przyszłości zakup nowego okularu do tej lunety może być nieco utrudniony. Nie wiem, czy okulary dedykowane do Prostaffa 5 będą pasować. Na pewno nie pasują okulary do Nikonów Fieldscope ani do EDG.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9