Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Maj, 2012 Co wybrać Canona EOS 600D 18-55 i 55-250 czy sam 18-135 ?
Witam zamierzam kupić lustrzankę taką jak w temacie. Potrzebuję ją hmm tak na razie do wszystkiego czyli portrety, imprezy, krajobrazy i moje pytanie brzmi co lepiej wziąć body + 18-55 i 55-250 te 2 obiektywy czy jeden 18-135 poproszę o szczegółowe dane jeśli ktoś się dobrze zna jakie są za i przeciw
18-135 ma dosyć spory zakres i całkiem niezłe rozdzielczości uzyskuje. Poza tym jest lepiej wykonany od 18-55 oraz 55-250 - ma metalowy gwint - a to spory plus. Sam weź do łapy w sklepie te obiektywy i zaraz poczujesz różnicę w jakości wykonania. 18-135 nie jest jakoś super wykonany ale całkiem nieźle się prezentuje w przeciwieństwie do pozostałych interesujących Cię obiektywów.
A jak sprzedawca zasugeruje 17-85, który jest w podobnej cenie co 18-135 i ma USM, to wiedz, że ten obiektyw jest gorszy optycznie i lepiej brać 18-135 - nie ma USM ale całkiem dobrze sobie radzi bez niego.
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 17:35 ]
hijax_pl napisał/a:
siosio napisał/a:
później z czasem możesz sobie dokupić choćby 75-300, który kosztuje około 6 stów.
A po co?
Skoro myśli o zoomie i zapewne tanio.... 55-250 też nie jest jakiś super a jest jednak droższy.
na razie potrzebny jest mi obiektyw praktycznie do wszystkiego bo najpierw będę się bawił przez dłuższy czas tym który kupie a dopiero później będę dokupywał bo co to za filozofia wydać tysiaka na obiektyw i zaraz rozglądać się za innym. Za bardzo nie wiem co to jest to USM więc jak byście mogli wytłumaczyć mi poza tym chciałbym wiedzieć na razie o tym 18-135 jak najwięcej i to od strony fotografa a nie od strony specyfikacji bo nie obczajam tego więc kilka opisów by mi się przydało jak się zachowuje przy portretach, imprezach, krajobrazach, makro
Za bardzo nie wiem co to jest to USM więc jak byście mogli wytłumaczyć mi poza tym chciałbym wiedzieć na razie o tym 18-135 jak najwięcej i to od strony fotografa a nie od strony specyfikacji bo nie obczajam tego więc kilka opisów by mi się przydało
USM to rodzaj napędu automatycznego ustawiania ostrości. Generalnie jest szybszy i cichszy.
Co do zastosowań to w żadnym z wymienionych nie sprawdzi się, choć jakieś tam fotki pstrykniesz i tak. W zgodzie z powiedzeniem: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
By lepiej obczaić to może jakiś poradnik fotografa? Możesz zacząć od stronki szerokikadr
ja wiem że w lustrzankach najlepiej mieć 100 obiektywów do każdej rzeczy ;] ale no kasy brak dzięki za poradnik ogółem zdjęcia robiłem kompaktem wiec co nieco znam się na rzeczy lecz co do obiektywów to już nie za bardzo więc lepiej wziąć ten 18-135 tak ? a polecasz jeszcze jakiś ?
mati150_92, obiektywy staloogniskowe to takie, ktore nie maja zooma (tzn maja, zoom 1x). sa dostepne na rynku obiektywy staloogniskowe od szerokokatnych po ultrateleobiektywy, jakie wybierzesz to juz zalezy od rodzaju fotografii
Niechce smiecic, wiec podepne sie do tematu.
Wlasnie stoje przed zakupem wakacyjno-wyjazdowego obiektywu. Wakacje wiadomo. Piach, deszcz i inne takie malo przyjazne pstrykaczom zjawiska. Ciezko wtedy i rece sie trzesa jak przychodzi zmieniac sloiki. Dlatego moj pierwszy plan to byl tamron 18-200
Wszystko fajnie tylko zaniepokoilo mnie opisywane mydlenie na dluzszych ogniskowych. Zaczalem sszukac dalej i trafilem na tamrona 55-200. Ale bedac juz przy tamronie pomyslalem tez o systemowce canona 55-250 ktory jest w podobnej cenie, a wlasnosci optyczne przyzwoite. Jednak ma tajna bron w postaci IS. Teraz zglupialem. Co wziac. Wyjazd coraz blizej a stres rosnie. Jeszcze jedno. Niestety nie mamy testu canona 55-250 II wiec jezeli ktos go uzywal, mam pytanie, czy ta dziwna przypadlosc ktora wg testu miala pierwsza wersja z aberracjami na 55mm w "dwojce" tez wystepuje?
Zaznaczam ze chodzi tu wlasnie o taki wedrowny obiektyw wakacyjny.
Pozdrowienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11